Drożdżówka świąteczna
Nie ma nic lepszego niż roznoszący się po kuchni zapach drożdżowego ciasta. Mamy dla was sprawdzony przepis na pulchna i mięciutką drożdżówkę która doskonale smakuje nie tylko od święta.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Żółtka ubić z cukrem. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, połączyć z żółtkami i mąką. Dodać cukier waniliowy, sól. Dobrze wyrobić i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180-200 C ok. 40 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl