Trwa ładowanie...
darfvea
23-05-2021 09:09

Drożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie

Przepis

Trudno sobie wyobrazić lepszy dodatek do popołudniowej kawy. Przepyszne drożdżowe rogaliki z nadzieniem kokosowym dosłownie rozpływają się w ustach. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

darfvea
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki typ. 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka 2 proc.
  • 50 g cukru pudru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 150 g grubych wiórek kokosowych
  • 1 puszka mleczka kokosowego (5-7 proc. tłuszczu)
  • 125 g cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

  • mleko do posmarowania rogali
  • mąka do podsypania
  • cukier puder
Przepis
  • Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier i delikatnie prażymy 2 min. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy ok. 10 min, mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy w temp. pokojowej.
  • Masło rozpuszczamy. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko temp. ok 38 st. C, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 100 g mąki i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, pozostały cukier, sól, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy mąkę. Na końcu wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części.
  • Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm, rozprowadzamy na nim masę kokosową. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części, delikatnie zwijamy. Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 12 min w 180 st. C.
  • Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj