Drożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie

Trudno sobie wyobrazić lepszy dodatek do popołudniowej kawy. Przepyszne drożdżowe rogaliki z nadzieniem kokosowym dosłownie rozpływają się w ustach. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

Drożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknieDrożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie
Monika Lemko

Ciasto:

  • 600 g mąki typ. 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka 2 proc.
  • 50 g cukru pudru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 150 g grubych wiórek kokosowych
  • 1 puszka mleczka kokosowego (5-7 proc. tłuszczu)
  • 125 g cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

  • mleko do posmarowania rogali
  • mąka do podsypania
  • cukier puder

Przepis

  • Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier i delikatnie prażymy 2 min. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy ok. 10 min, mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy w temp. pokojowej.
  • Masło rozpuszczamy. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko temp. ok 38 st. C, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 100 g mąki i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, pozostały cukier, sól, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy mąkę. Na końcu wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części.
  • Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm, rozprowadzamy na nim masę kokosową. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części, delikatnie zwijamy. Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 12 min w 180 st. C.
  • Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości