Drożdżowe rogaliki z kokosowym nadzieniem. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie
Trudno sobie wyobrazić lepszy dodatek do popołudniowej kawy. Przepyszne drożdżowe rogaliki z nadzieniem kokosowym dosłownie rozpływają się w ustach. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Nadzienie:
- 150 g grubych wiórek kokosowych
- 1 puszka mleczka kokosowego (5-7 proc. tłuszczu)
- 125 g cukry trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- mleko do posmarowania rogali
- mąka do podsypania
- cukier puder
- Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier i delikatnie prażymy 2 min. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy ok. 10 min, mieszamy, do momentu aż masa zgęstnieje. Studzimy w temp. pokojowej.
- Masło rozpuszczamy. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko temp. ok 38 st. C, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy 100 g mąki i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
- Do zaczynu wlewamy masło, dodajemy jajka, pozostały cukier, sól, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodajemy mąkę. Na końcu wyrabiamy ręką, powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
- Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części.
- Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm, rozprowadzamy na nim masę kokosową. Za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części, delikatnie zwijamy. Przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 12 min w 180 st. C.
- Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze