Doskonała alternatywa dla jajek na miękko. Są jeszcze smaczniejsze

Jajka są bogate w witaminy z grupy B, a także A, D, E i K. Wbrew popularnemu przekonaniu, witamin tych nie tracą podczas gotowania. Najsmaczniejsze są na półtwardo - by tak je ugotować, wystarczy trzymać się instrukcji.

Jajka na półtwardo - pyszne i zdrowe.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Choć klasycznie ugotowane na twardo jajko ma tak samo dużo witamin i wartości odżywczych, co to na miękko, przegotowanie jajek, czyli trzymanie ich we wrzątku ponad 10 minut, w znacznym stopniu pozbawia je wartości odżywczych. Jeśli obawiacie się, że gotujecie je niewłaściwie i nie przepadacie za jajkami na miękko, doskonałą alternatywą będą jajka przyrządzone na półtwardo.

Tak przygotowane jajka mają gęstszą konsystencję od tych na miękko – "ścięte" jest w nich nie tylko białko, ale również część żółtka. Ułożone na kanapkach delikatnie się na nich rozlewają, a jedzone prosto ze skorupki, doskonale smakują z kiełkami, szczypiorkiem i odrobiną soli.

Jak przygotować jajko na półtwardo? Należy umieścić jajka w garnku i zalać wodą tak, by całkowicie je przykrywała. Gdy woda zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia. Jajka pozostawić w gorącej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie należy przełożyć je na chwilę do miski z zimną wodą.

Jajka przygotowane na półtwardo trudno jest obrać, nie doprowadzając do ich rozpadu. Z tego samego powodu nie nadają się do sałatek. Dlatego zwykle serwuje się je tak, jak jajka na miękko – w skorupkach, z odłupaną górą.

Gotowanie jest zdecydowanie najzdrowszym sposobem przygotowywania jajek. Dietetycy zdecydowanie mniej polecają jajecznicę i jajka sadzone. – Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz, najczęściej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Marta Grzempa. Jeszcze bardziej niezdrowy i kaloryczny jest omlet, który przyrządza się z dodatkiem mąki i tłuszczu. Biorąc to pod uwagę, jajka na półtwardo mogą być zdrowym urozmaiceniem codziennej diety.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka w całości?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀