Doskonała alternatywa dla jajek na miękko. Są jeszcze smaczniejsze

Jajka są bogate w witaminy z grupy B, a także A, D, E i K. Wbrew popularnemu przekonaniu, witamin tych nie tracą podczas gotowania. Najsmaczniejsze są na półtwardo - by tak je ugotować, wystarczy trzymać się instrukcji.

Jajka na półtwardo - pyszne i zdrowe.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Choć klasycznie ugotowane na twardo jajko ma tak samo dużo witamin i wartości odżywczych, co to na miękko, przegotowanie jajek, czyli trzymanie ich we wrzątku ponad 10 minut, w znacznym stopniu pozbawia je wartości odżywczych. Jeśli obawiacie się, że gotujecie je niewłaściwie i nie przepadacie za jajkami na miękko, doskonałą alternatywą będą jajka przyrządzone na półtwardo.

Tak przygotowane jajka mają gęstszą konsystencję od tych na miękko – "ścięte" jest w nich nie tylko białko, ale również część żółtka. Ułożone na kanapkach delikatnie się na nich rozlewają, a jedzone prosto ze skorupki, doskonale smakują z kiełkami, szczypiorkiem i odrobiną soli.

Jak przygotować jajko na półtwardo? Należy umieścić jajka w garnku i zalać wodą tak, by całkowicie je przykrywała. Gdy woda zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia. Jajka pozostawić w gorącej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie należy przełożyć je na chwilę do miski z zimną wodą.

Jajka przygotowane na półtwardo trudno jest obrać, nie doprowadzając do ich rozpadu. Z tego samego powodu nie nadają się do sałatek. Dlatego zwykle serwuje się je tak, jak jajka na miękko – w skorupkach, z odłupaną górą.

Gotowanie jest zdecydowanie najzdrowszym sposobem przygotowywania jajek. Dietetycy zdecydowanie mniej polecają jajecznicę i jajka sadzone. – Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz, najczęściej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Marta Grzempa. Jeszcze bardziej niezdrowy i kaloryczny jest omlet, który przyrządza się z dodatkiem mąki i tłuszczu. Biorąc to pod uwagę, jajka na półtwardo mogą być zdrowym urozmaiceniem codziennej diety.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka w całości?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀