Trwa ładowanie...

Doskonała alternatywa dla jajek na miękko. Są jeszcze smaczniejsze

Jajka są bogate w witaminy z grupy B, a także A, D, E i K. Wbrew popularnemu przekonaniu, witamin tych nie tracą podczas gotowania. Najsmaczniejsze są na półtwardo - by tak je ugotować, wystarczy trzymać się instrukcji.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Doskonała alternatywa dla jajek na miękko. Są jeszcze smaczniejszeŹródło: 123RF
d3r3fih
d3r3fih

Choć klasycznie ugotowane na twardo jajko ma tak samo dużo witamin i wartości odżywczych, co to na miękko, przegotowanie jajek, czyli trzymanie ich we wrzątku ponad 10 minut, w znacznym stopniu pozbawia je wartości odżywczych. Jeśli obawiacie się, że gotujecie je niewłaściwie i nie przepadacie za jajkami na miękko, doskonałą alternatywą będą jajka przyrządzone na półtwardo.

Tak przygotowane jajka mają gęstszą konsystencję od tych na miękko – "ścięte" jest w nich nie tylko białko, ale również część żółtka. Ułożone na kanapkach delikatnie się na nich rozlewają, a jedzone prosto ze skorupki, doskonale smakują z kiełkami, szczypiorkiem i odrobiną soli.

Jak przygotować jajko na półtwardo? Należy umieścić jajka w garnku i zalać wodą tak, by całkowicie je przykrywała. Gdy woda zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia. Jajka pozostawić w gorącej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie należy przełożyć je na chwilę do miski z zimną wodą.

Jajka przygotowane na półtwardo trudno jest obrać, nie doprowadzając do ich rozpadu. Z tego samego powodu nie nadają się do sałatek. Dlatego zwykle serwuje się je tak, jak jajka na miękko – w skorupkach, z odłupaną górą.

d3r3fih

Gotowanie jest zdecydowanie najzdrowszym sposobem przygotowywania jajek. Dietetycy zdecydowanie mniej polecają jajecznicę i jajka sadzone. – Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz, najczęściej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi – mówi w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Marta Grzempa. Jeszcze bardziej niezdrowy i kaloryczny jest omlet, który przyrządza się z dodatkiem mąki i tłuszczu. Biorąc to pod uwagę, jajka na półtwardo mogą być zdrowym urozmaiceniem codziennej diety.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka w całości?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj