Jak zrobić w domu biały ser?
Twaróg ze sklepu nie dorównuje smakiem temu domowemu. Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Musimy również zaopatrzyć się w garnek, gęste sito oraz gazę lub tetrową pieluchę. Domowy ser doskonale smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Mona kłaść go na kanapkę, dodawać do sałatek, ciast, smażyć lub zrobić z niego twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Pokrojony w kostkę nadaje się również do mrożenia. Gdy choć raz spróbujecie domowego twarogu, na zawsze zapomnicie o tym ze sklepu. A więc do dzieła!
Jakie mleko wybrać?
Najlepsze będzie mleko prosto od krowy. Jednak możemy wykorzystać również mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce) o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 3,2 proc. Do produkcji białego sera nie nadaje się natomiast mleko z napisem UHT (Ultra High Temperature), ponieważ się nie zsiądzie. Aby otrzymać twaróg z mleka UHT, należy wcześniej wprowadzić do niego bakterie kwasu mlekowego. Jak? Dodaj dwie łyżki jogurtu lub kefiru i odczekaj, by bakterie się rozmnożyły. Z litra wiejskiego mleka otrzymamy ok. 150 g twarogu.
Najprostszy przepis na domowy twaróg
Składniki: litr wiejskiego, zsiadłego mleka.
Przygotowanie: mleko przelej do garnka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, by było ciepłe, ale nie gorące. Nie dopuść do wrzenia. Po kilkudziesięciu minutach w mleku zaczną pojawiać się grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka. Zdejmij garnek z ognia. Wystudź. Chochlą przełóż mleko z serem na sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluchą. Pod spodem ustaw garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy już przełożysz wszystko, zawiąż ściereczkę z serem i zostawi na kilka godzin, żeby serwatka odciekła. Twaróg można obciążyć talerzykiem. Po odciśnięciu przekładamy twaróg. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Twaróg nie tylko na śniadanie
Do czego wykorzystać domowy, biały ser? Możliwości jest naprawdę wiele – twarożek, farsz do naleśników, kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka, sernik. Biały ser to także świetna baza do przygotowania pasty kanapkowej. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami, suszonymi pomidorami, dodać wędzoną makrelę lub łososia, szczypiorek, rzodkiewkę, świeżego ogórka. Natomiast kulki z białego sera z odrobiną jogurtu naturalnego, doprawione aromatycznymi ziołami będą doskonałym dodatkiem do sałatek. Biały ser lubi towarzystwo kaszy gryczanej. Ten duet sprawdzi się jako farsz do pierogów, a także baza do znakomitych kotletów. Do tego sos pieczarkowy i szybki obiad gotowy. Na kolację polecamy natomiast tradycyjny wielkopolski przysmak, czyli pyry gzikiem, tym razem w nieco innej odsłonie – zapiekane ziemniaki faszerowane domowym twarogiem i wędzonym łososiem. A czy wiecie, że biały ser możemy także powiesić w przewiewnym miejscu i ususzyć lub uwędzić?
A co z serwatką?
Podczas produkcji domowego twarogu wytrąca się serwatka. Nie należy jej wylewać, ponieważ jest bardzo zdrowa. Serwatka jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Litr ma tylko 360 kalorii, ale zapewnia uczucie sytości na długi czas. Ponadto, reguluje pracę jelit i wykazuje delikatne działanie przeczyszczające. Z tego powodu jest zalecana osobom cierpiących na zaparcia.
Dzięki zawartości laktozy wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, wzmacnia naszą odporność. Można ją schłodzić i wypić bez żadnych dodatków lub wykorzystać jako bazę do koktajli lub smoothie.