Domowy twaróg. To musi się udać

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 5Jak zrobić w domu biały ser?

Obraz
© Fotolia

Twaróg ze sklepu nie dorównuje smakiem temu domowemu. Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Musimy również zaopatrzyć się w garnek, gęste sito oraz gazę lub tetrową pieluchę. Domowy ser doskonale smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Mona kłaść go na kanapkę, dodawać do sałatek, ciast, smażyć lub zrobić z niego twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Pokrojony w kostkę nadaje się również do mrożenia. Gdy choć raz spróbujecie domowego twarogu, na zawsze zapomnicie o tym ze sklepu. A więc do dzieła!

/ 5Jakie mleko wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepsze będzie mleko prosto od krowy. Jednak możemy wykorzystać również mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce) o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 3,2 proc. Do produkcji białego sera nie nadaje się natomiast mleko z napisem UHT (Ultra High Temperature), ponieważ się nie zsiądzie. Aby otrzymać twaróg z mleka UHT, należy wcześniej wprowadzić do niego bakterie kwasu mlekowego. Jak? Dodaj dwie łyżki jogurtu lub kefiru i odczekaj, by bakterie się rozmnożyły. Z litra wiejskiego mleka otrzymamy ok. 150 g twarogu.

/ 5Najprostszy przepis na domowy twaróg

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: litr wiejskiego, zsiadłego mleka.
Przygotowanie: mleko przelej do garnka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, by było ciepłe, ale nie gorące. Nie dopuść do wrzenia. Po kilkudziesięciu minutach w mleku zaczną pojawiać się grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka. Zdejmij garnek z ognia. Wystudź. Chochlą przełóż mleko z serem na sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluchą. Pod spodem ustaw garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy już przełożysz wszystko, zawiąż ściereczkę z serem i zostawi na kilka godzin, żeby serwatka odciekła. Twaróg można obciążyć talerzykiem. Po odciśnięciu przekładamy twaróg. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

/ 5Twaróg nie tylko na śniadanie

Obraz
© 123RF.COM

Do czego wykorzystać domowy, biały ser? Możliwości jest naprawdę wiele – twarożek, farsz do naleśników, kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka, sernik. Biały ser to także świetna baza do przygotowania pasty kanapkowej. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami, suszonymi pomidorami, dodać wędzoną makrelę lub łososia, szczypiorek, rzodkiewkę, świeżego ogórka. Natomiast kulki z białego sera z odrobiną jogurtu naturalnego, doprawione aromatycznymi ziołami będą doskonałym dodatkiem do sałatek. Biały ser lubi towarzystwo kaszy gryczanej. Ten duet sprawdzi się jako farsz do pierogów, a także baza do znakomitych kotletów. Do tego sos pieczarkowy i szybki obiad gotowy. Na kolację polecamy natomiast tradycyjny wielkopolski przysmak, czyli pyry gzikiem, tym razem w nieco innej odsłonie – zapiekane ziemniaki faszerowane domowym twarogiem i wędzonym łososiem. A czy wiecie, że biały ser możemy także powiesić w przewiewnym miejscu i ususzyć lub uwędzić?

/ 5A co z serwatką?

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas produkcji domowego twarogu wytrąca się serwatka. Nie należy jej wylewać, ponieważ jest bardzo zdrowa. Serwatka jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Litr ma tylko 360 kalorii, ale zapewnia uczucie sytości na długi czas. Ponadto, reguluje pracę jelit i wykazuje delikatne działanie przeczyszczające. Z tego powodu jest zalecana osobom cierpiących na zaparcia.
Dzięki zawartości laktozy wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, wzmacnia naszą odporność. Można ją schłodzić i wypić bez żadnych dodatków lub wykorzystać jako bazę do koktajli lub smoothie.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał