Domowy seitan w sosie pieprzowym
Magiczny „glut”, który jest jedną z gwiazd kuchni wegańskiej. Zwany azjatyckim niemięsem. Zjawiskowy i prosty do przygotowania, więc szkoda kupować go w sklepie. To głównie mąka pszenna, z której wypłukana zostaje skrobia i zostaje sam gluten.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Składniki na seitan:
- 1 kilogram mąki
- około 375 mililitrów chłodnej wody z kranu
- 1 l wody do gotowania ciasta
- 125 mililitrów sosu sojowego
*Składniki na 4 porcje: *
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry seitana
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 125 mililitrów sosu sojowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 250 mililitrów wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 listków mięty 10 listków bazylii lub bazylii tajskiej
- ugotowany makaron ryżowy lub ryż, lub inny dodatek
- olej do smażenia
*Przygotowanie seitana: *
- Połącz mąkę, szklankę wody i przyprawy i zagnieć ciasto, które konsystencją przypomina ciasto na pierogi. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj resztę wody, jeśli za rzadkie – dodaj więcej mąki. Następnie odstaw je na 30 minut.
- Ciasto włóż do miski, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryć, i płucz, zagniatając ciasto do momentu, aż woda przestanie być „mleczna”. Wodę trzeba co jakiś czas wymieniać, aż będzie przeźroczysta. Może to zająć 15–20 minut.
- W garnku zagotuj około 1 litra wody z sosem sojowym. Lekko spłaszcz ciasto i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem przez 30–40 minut. Po ugotowaniu odcedź z wody i osusz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je mrozić do 3 miesięcy. Przed mrożeniem najlepiej pokroić seitan na porcje i przełożyć je pergaminem, żeby łatwiej wyjmować potrzebną ilość.
*Przygotowanie: *
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekane cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski seitan, dopraw pieprzem i smaż 2–3 minuty.
- Dodaj sos sojowy, teriyaki, ocet ryżowy i wodę wymieszaną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Smaż, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z posiekaną miętą i bazylią oraz wybranym dodatkiem.
Przepis pochodzi z książki "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze