Trwa ładowanie...
d2hhaum
04-03-2022 12:15

Domowy seitan w sosie pieprzowym

Przepis

Magiczny „glut”, który jest jedną z gwiazd kuchni wegańskiej. Zwany azjatyckim niemięsem. Zjawiskowy i prosty do przygotowania, więc szkoda kupować go w sklepie. To głównie mąka pszenna, z której wypłukana zostaje skrobia i zostaje sam gluten.

d2hhaum
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej
Źródło: Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej
Składniki

Składniki na seitan:

  • 1 kilogram mąki
  • około 375 mililitrów chłodnej wody z kranu
  • 1 l wody do gotowania ciasta
  • 125 mililitrów sosu sojowego

*Składniki na 4 porcje: *

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry seitana
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 125 mililitrów sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 250 mililitrów wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 listków mięty 10 listków bazylii lub bazylii tajskiej
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż, lub inny dodatek
  • olej do smażenia
Przepis

*Przygotowanie seitana: *

  • Połącz mąkę, szklankę wody i przyprawy i zagnieć ciasto, które konsystencją przypomina ciasto na pierogi. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj resztę wody, jeśli za rzadkie – dodaj więcej mąki. Następnie odstaw je na 30 minut.
  • Ciasto włóż do miski, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryć, i płucz, zagniatając ciasto do momentu, aż woda przestanie być „mleczna”. Wodę trzeba co jakiś czas wymieniać, aż będzie przeźroczysta. Może to zająć 15–20 minut.
  • W garnku zagotuj około 1 litra wody z sosem sojowym. Lekko spłaszcz ciasto i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem przez 30–40 minut. Po ugotowaniu odcedź z wody i osusz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je mrozić do 3 miesięcy. Przed mrożeniem najlepiej pokroić seitan na porcje i przełożyć je pergaminem, żeby łatwiej wyjmować potrzebną ilość.

*Przygotowanie: *

  • Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekane cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski seitan, dopraw pieprzem i smaż 2–3 minuty.
  • Dodaj sos sojowy, teriyaki, ocet ryżowy i wodę wymieszaną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj z posiekaną miętą i bazylią oraz wybranym dodatkiem.

Przepis pochodzi z książki "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Domowy seitan w sosie pieprzowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj