Domowy seitan w sosie pieprzowym

Magiczny „glut”, który jest jedną z gwiazd kuchni wegańskiej. Zwany azjatyckim niemięsem. Zjawiskowy i prosty do przygotowania, więc szkoda kupować go w sklepie. To głównie mąka pszenna, z której wypłukana zostaje skrobia i zostaje sam gluten.

Domowy seitan w sosie pieprzowymDomowy seitan w sosie pieprzowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na seitan:

  • 1 kilogram mąki
  • około 375 mililitrów chłodnej wody z kranu
  • 1 l wody do gotowania ciasta
  • 125 mililitrów sosu sojowego

*Składniki na 4 porcje: *

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry seitana
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 125 mililitrów sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 250 mililitrów wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 listków mięty 10 listków bazylii lub bazylii tajskiej
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż, lub inny dodatek
  • olej do smażenia

*Przygotowanie seitana: *

  • Połącz mąkę, szklankę wody i przyprawy i zagnieć ciasto, które konsystencją przypomina ciasto na pierogi. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj resztę wody, jeśli za rzadkie – dodaj więcej mąki. Następnie odstaw je na 30 minut.
  • Ciasto włóż do miski, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryć, i płucz, zagniatając ciasto do momentu, aż woda przestanie być „mleczna”. Wodę trzeba co jakiś czas wymieniać, aż będzie przeźroczysta. Może to zająć 15–20 minut.
  • W garnku zagotuj około 1 litra wody z sosem sojowym. Lekko spłaszcz ciasto i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem przez 30–40 minut. Po ugotowaniu odcedź z wody i osusz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je mrozić do 3 miesięcy. Przed mrożeniem najlepiej pokroić seitan na porcje i przełożyć je pergaminem, żeby łatwiej wyjmować potrzebną ilość.

*Przygotowanie: *

  • Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekane cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski seitan, dopraw pieprzem i smaż 2–3 minuty.
  • Dodaj sos sojowy, teriyaki, ocet ryżowy i wodę wymieszaną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj z posiekaną miętą i bazylią oraz wybranym dodatkiem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟