Domowy seitan w sosie pieprzowym

Magiczny „glut”, który jest jedną z gwiazd kuchni wegańskiej. Zwany azjatyckim niemięsem. Zjawiskowy i prosty do przygotowania, więc szkoda kupować go w sklepie. To głównie mąka pszenna, z której wypłukana zostaje skrobia i zostaje sam gluten.

Domowy seitan w sosie pieprzowymDomowy seitan w sosie pieprzowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na seitan:

  • 1 kilogram mąki
  • około 375 mililitrów chłodnej wody z kranu
  • 1 l wody do gotowania ciasta
  • 125 mililitrów sosu sojowego

*Składniki na 4 porcje: *

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry seitana
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 125 mililitrów sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 250 mililitrów wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 listków mięty 10 listków bazylii lub bazylii tajskiej
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż, lub inny dodatek
  • olej do smażenia

*Przygotowanie seitana: *

  • Połącz mąkę, szklankę wody i przyprawy i zagnieć ciasto, które konsystencją przypomina ciasto na pierogi. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj resztę wody, jeśli za rzadkie – dodaj więcej mąki. Następnie odstaw je na 30 minut.
  • Ciasto włóż do miski, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryć, i płucz, zagniatając ciasto do momentu, aż woda przestanie być „mleczna”. Wodę trzeba co jakiś czas wymieniać, aż będzie przeźroczysta. Może to zająć 15–20 minut.
  • W garnku zagotuj około 1 litra wody z sosem sojowym. Lekko spłaszcz ciasto i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem przez 30–40 minut. Po ugotowaniu odcedź z wody i osusz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je mrozić do 3 miesięcy. Przed mrożeniem najlepiej pokroić seitan na porcje i przełożyć je pergaminem, żeby łatwiej wyjmować potrzebną ilość.

*Przygotowanie: *

  • Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekane cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski seitan, dopraw pieprzem i smaż 2–3 minuty.
  • Dodaj sos sojowy, teriyaki, ocet ryżowy i wodę wymieszaną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj z posiekaną miętą i bazylią oraz wybranym dodatkiem.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca