Domowy seitan w sosie pieprzowym

Magiczny „glut”, który jest jedną z gwiazd kuchni wegańskiej. Zwany azjatyckim niemięsem. Zjawiskowy i prosty do przygotowania, więc szkoda kupować go w sklepie. To głównie mąka pszenna, z której wypłukana zostaje skrobia i zostaje sam gluten.

Domowy seitan w sosie pieprzowymDomowy seitan w sosie pieprzowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na seitan:

  • 1 kilogram mąki
  • około 375 mililitrów chłodnej wody z kranu
  • 1 l wody do gotowania ciasta
  • 125 mililitrów sosu sojowego

*Składniki na 4 porcje: *

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry seitana
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 125 mililitrów sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 250 mililitrów wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 listków mięty 10 listków bazylii lub bazylii tajskiej
  • ugotowany makaron ryżowy lub ryż, lub inny dodatek
  • olej do smażenia

*Przygotowanie seitana: *

  • Połącz mąkę, szklankę wody i przyprawy i zagnieć ciasto, które konsystencją przypomina ciasto na pierogi. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj resztę wody, jeśli za rzadkie – dodaj więcej mąki. Następnie odstaw je na 30 minut.
  • Ciasto włóż do miski, zalej wodą tak, aby całkowicie je przykryć, i płucz, zagniatając ciasto do momentu, aż woda przestanie być „mleczna”. Wodę trzeba co jakiś czas wymieniać, aż będzie przeźroczysta. Może to zająć 15–20 minut.
  • W garnku zagotuj około 1 litra wody z sosem sojowym. Lekko spłaszcz ciasto i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem przez 30–40 minut. Po ugotowaniu odcedź z wody i osusz. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz je mrozić do 3 miesięcy. Przed mrożeniem najlepiej pokroić seitan na porcje i przełożyć je pergaminem, żeby łatwiej wyjmować potrzebną ilość.

*Przygotowanie: *

  • Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekane cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pokrojony w paski seitan, dopraw pieprzem i smaż 2–3 minuty.
  • Dodaj sos sojowy, teriyaki, ocet ryżowy i wodę wymieszaną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Podawaj z posiekaną miętą i bazylią oraz wybranym dodatkiem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu