Domowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 roku

Do prawdziwego, domowego rosołu jednym z najlepszych dodatków jest świeży makaron. Zachęcamy do zrobienia go własnoręcznie w cyklu "Abc Gotowanie". Przygotowanie domowego makaronu zajmuje chwilę, a w smaku jego sklepowe odpowiedniki rzadko mu dorównują. Jeżeli wyjdzie nam za dużo makaronu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić. Oryginalny przepis pochodzi z 1871 roku z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, a odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Domowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 rokuDomowy makaron z dwóch składników. Oryginalna receptura z 1871 roku
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 125 g mąki
  • 1 jajko

Przepis

Przesiać mąkę, dodać jajko i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione, należy je bardzo cienko rozwałkować. Powinno być takiej grubości jak makaron sprzedawany w sklepach. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut, aby przeschło. Po tym czasie zwinąć je w rulonik i pokroić na cienkie krążki. Na sam koniec wyprostować krążki i rozłożyć paski makaronu na desce. Makaron ugotować na 10 minut przed podaniem rosołu. Wrzucić go do posolonej wody, a jak wypłynie na wierzch to znak, że już jest gotowy.
Zobacz także: królik w śmietanie wg przepisu z 1910 roku

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle