Trwa ładowanie...
d31lk4f
oprac. Katarzyna Gileta
28-03-2022 11:12

Domowy chleb pszenno-żytni. Nie ma nic lepszego

Przepis

Pieczenie chleba w domu nie jest trudne. Pierwszy bochenek może nie będzie idealny, ale po kilku próbach dojdziemy do wprawy. Przepis na przepyszny chleb pszenno-żytni dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d31lk4f
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 450 g wody
  • 50 g maślanki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 15 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przepis
  • Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  • Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy chleb pszenno-żytni. Nie ma nic lepszego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4
Share
d31lk4f

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31lk4f
d31lk4f
d31lk4f
d31lk4f
Więcej tematów
d31lk4f