Domowy chleb pszenno-żytni. Nie ma nic lepszego
Pieczenie chleba w domu nie jest trudne. Pierwszy bochenek może nie będzie idealny, ale po kilku próbach dojdziemy do wprawy. Przepis na przepyszny chleb pszenno-żytni dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 450 g wody
- 50 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 15 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przepis
- Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
- Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl