Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w 30 minut

Ptasie mleczko to jedna z ulubionych słodkości Polaków. I dobry towar eksportowy, bo zachwycają się nim również obcokrajowcy. Doskonałe ptasie mleczko możesz przygotować w domu. I zajmie ci to tylko pół godziny.

Domowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepisDomowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepis
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Domowe ptasie mleczko - proste i pyszne

Domowe ptasie mleczko nie jest wymagające. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Podstawowym składnikiem ptasiego mleczka jest śmietanka oraz żelatyna. Nie można zapomnieć też o czekoladowej polewie.

Domowe ptasie mleczko - przepis

Składniki na piankę:

  • Białka z sześciu jaj
  • Drobny cukier do wypieków (200 g)
  • Sok z cytryny (1 – 2 łyżki)
  • Żelatyna (2 łyżki)
  • Wrzątek (120 ml)
  • Aromat śmietankowy lub waniliowy (2 – 3 krople)

Wykonanie:

  • Żelatynę zmieszaj z wrzącą wodą i odstaw do schłodzenia
  • Białka ubij mikserem. Kiedy otrzymasz sztywną pianę, zacznij powoli dodawać cukier
  • Do piany dodaj sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszaj
  • Wlej przestudzoną żelatynę, zamieszaj

Składniki na polewę:

  • Masło (50 g)
  • Ciemne kakao (2 łyżki)
  • Cukier (2 – 3 łyżki)
  • Żelatyna (1 łyżka)
  • Śmietanka 30 % (120 ml)
  • Wrzątek (50 ml)

Wykonanie:

  • Śmietankę, masło, cukier i kakao podgrzej w rondelku z grubym dnem
  • Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj
  • Wlej gorącą żelatynę do roztopionej masy w rondelku i wymieszaj

Przygotowanie ptasiego mleczka:

  • Przygotuj tortownicę, keksówkę lub formę do kostek lodu. Wyłóż ją pergaminem (chyba że jest silikonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby)
  • Wylej ptasie mleczko i dokładnie je wyrównaj
  • Delikatnie pokryj piankową masę polewą czekoladową, wyrównaj
  • Odstaw do lodówki na 2 godziny
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast