Trwa ładowanie...
d12ncv7

Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w 30 minut

Ptasie mleczko to jedna z ulubionych słodkości Polaków. I dobry towar eksportowy, bo zachwycają się nim również obcokrajowcy. Doskonałe ptasie mleczko możesz przygotować w domu. I zajmie ci to tylko pół godziny.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepis
Domowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepis (123RF)
d12ncv7

Domowe ptasie mleczko - proste i pyszne

Domowe ptasie mleczko nie jest wymagające. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Podstawowym składnikiem ptasiego mleczka jest śmietanka oraz żelatyna. Nie można zapomnieć też o czekoladowej polewie.

Domowe ptasie mleczko - przepis

Składniki na piankę:

  • Białka z sześciu jaj
  • Drobny cukier do wypieków (200 g)
  • Sok z cytryny (1 – 2 łyżki)
  • Żelatyna (2 łyżki)
  • Wrzątek (120 ml)
  • Aromat śmietankowy lub waniliowy (2 – 3 krople)
d12ncv7

Wykonanie:

  • Żelatynę zmieszaj z wrzącą wodą i odstaw do schłodzenia
  • Białka ubij mikserem. Kiedy otrzymasz sztywną pianę, zacznij powoli dodawać cukier
  • Do piany dodaj sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszaj
  • Wlej przestudzoną żelatynę, zamieszaj
d12ncv7

Składniki na polewę:

  • Masło (50 g)
  • Ciemne kakao (2 łyżki)
  • Cukier (2 – 3 łyżki)
  • Żelatyna (1 łyżka)
  • Śmietanka 30 % (120 ml)
  • Wrzątek (50 ml)
d12ncv7

Wykonanie:

  • Śmietankę, masło, cukier i kakao podgrzej w rondelku z grubym dnem
  • Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj
  • Wlej gorącą żelatynę do roztopionej masy w rondelku i wymieszaj

Przygotowanie ptasiego mleczka:

  • Przygotuj tortownicę, keksówkę lub formę do kostek lodu. Wyłóż ją pergaminem (chyba że jest silikonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby)
  • Wylej ptasie mleczko i dokładnie je wyrównaj
  • Delikatnie pokryj piankową masę polewą czekoladową, wyrównaj
  • Odstaw do lodówki na 2 godziny

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d12ncv7

Podziel się opinią

Share
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów