Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w 30 minut

Ptasie mleczko to jedna z ulubionych słodkości Polaków. I dobry towar eksportowy, bo zachwycają się nim również obcokrajowcy. Doskonałe ptasie mleczko możesz przygotować w domu. I zajmie ci to tylko pół godziny.

Domowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepisDomowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepis
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Domowe ptasie mleczko - proste i pyszne

Domowe ptasie mleczko nie jest wymagające. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Podstawowym składnikiem ptasiego mleczka jest śmietanka oraz żelatyna. Nie można zapomnieć też o czekoladowej polewie.

Domowe ptasie mleczko - przepis

Składniki na piankę:

  • Białka z sześciu jaj
  • Drobny cukier do wypieków (200 g)
  • Sok z cytryny (1 – 2 łyżki)
  • Żelatyna (2 łyżki)
  • Wrzątek (120 ml)
  • Aromat śmietankowy lub waniliowy (2 – 3 krople)

Wykonanie:

  • Żelatynę zmieszaj z wrzącą wodą i odstaw do schłodzenia
  • Białka ubij mikserem. Kiedy otrzymasz sztywną pianę, zacznij powoli dodawać cukier
  • Do piany dodaj sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszaj
  • Wlej przestudzoną żelatynę, zamieszaj

Składniki na polewę:

  • Masło (50 g)
  • Ciemne kakao (2 łyżki)
  • Cukier (2 – 3 łyżki)
  • Żelatyna (1 łyżka)
  • Śmietanka 30 % (120 ml)
  • Wrzątek (50 ml)

Wykonanie:

  • Śmietankę, masło, cukier i kakao podgrzej w rondelku z grubym dnem
  • Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj
  • Wlej gorącą żelatynę do roztopionej masy w rondelku i wymieszaj

Przygotowanie ptasiego mleczka:

  • Przygotuj tortownicę, keksówkę lub formę do kostek lodu. Wyłóż ją pergaminem (chyba że jest silikonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby)
  • Wylej ptasie mleczko i dokładnie je wyrównaj
  • Delikatnie pokryj piankową masę polewą czekoladową, wyrównaj
  • Odstaw do lodówki na 2 godziny
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce