Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w 30 minut
Ptasie mleczko to jedna z ulubionych słodkości Polaków. I dobry towar eksportowy, bo zachwycają się nim również obcokrajowcy. Doskonałe ptasie mleczko możesz przygotować w domu. I zajmie ci to tylko pół godziny.
Domowe ptasie mleczko - proste i pyszne
Domowe ptasie mleczko nie jest wymagające. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Podstawowym składnikiem ptasiego mleczka jest śmietanka oraz żelatyna. Nie można zapomnieć też o czekoladowej polewie.
Domowe ptasie mleczko - przepis
Składniki na piankę:
- Białka z sześciu jaj
- Drobny cukier do wypieków (200 g)
- Sok z cytryny (1 – 2 łyżki)
- Żelatyna (2 łyżki)
- Wrzątek (120 ml)
- Aromat śmietankowy lub waniliowy (2 – 3 krople)
Wykonanie:
- Żelatynę zmieszaj z wrzącą wodą i odstaw do schłodzenia
- Białka ubij mikserem. Kiedy otrzymasz sztywną pianę, zacznij powoli dodawać cukier
- Do piany dodaj sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszaj
- Wlej przestudzoną żelatynę, zamieszaj
Składniki na polewę:
- Masło (50 g)
- Ciemne kakao (2 łyżki)
- Cukier (2 – 3 łyżki)
- Żelatyna (1 łyżka)
- Śmietanka 30 % (120 ml)
- Wrzątek (50 ml)
Wykonanie:
- Śmietankę, masło, cukier i kakao podgrzej w rondelku z grubym dnem
- Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj
- Wlej gorącą żelatynę do roztopionej masy w rondelku i wymieszaj
Przygotowanie ptasiego mleczka:
- Przygotuj tortownicę, keksówkę lub formę do kostek lodu. Wyłóż ją pergaminem (chyba że jest silikonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby)
- Wylej ptasie mleczko i dokładnie je wyrównaj
- Delikatnie pokryj piankową masę polewą czekoladową, wyrównaj
- Odstaw do lodówki na 2 godziny