Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w 30 minut

Ptasie mleczko to jedna z ulubionych słodkości Polaków. I dobry towar eksportowy, bo zachwycają się nim również obcokrajowcy. Doskonałe ptasie mleczko możesz przygotować w domu. I zajmie ci to tylko pół godziny.

Domowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepisDomowe ptasie mleczko - bardzo prosty przepis
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Domowe ptasie mleczko - proste i pyszne

Domowe ptasie mleczko nie jest wymagające. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Podstawowym składnikiem ptasiego mleczka jest śmietanka oraz żelatyna. Nie można zapomnieć też o czekoladowej polewie.

Domowe ptasie mleczko - przepis

Składniki na piankę:

  • Białka z sześciu jaj
  • Drobny cukier do wypieków (200 g)
  • Sok z cytryny (1 – 2 łyżki)
  • Żelatyna (2 łyżki)
  • Wrzątek (120 ml)
  • Aromat śmietankowy lub waniliowy (2 – 3 krople)

Wykonanie:

  • Żelatynę zmieszaj z wrzącą wodą i odstaw do schłodzenia
  • Białka ubij mikserem. Kiedy otrzymasz sztywną pianę, zacznij powoli dodawać cukier
  • Do piany dodaj sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszaj
  • Wlej przestudzoną żelatynę, zamieszaj

Składniki na polewę:

  • Masło (50 g)
  • Ciemne kakao (2 łyżki)
  • Cukier (2 – 3 łyżki)
  • Żelatyna (1 łyżka)
  • Śmietanka 30 % (120 ml)
  • Wrzątek (50 ml)

Wykonanie:

  • Śmietankę, masło, cukier i kakao podgrzej w rondelku z grubym dnem
  • Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj
  • Wlej gorącą żelatynę do roztopionej masy w rondelku i wymieszaj

Przygotowanie ptasiego mleczka:

  • Przygotuj tortownicę, keksówkę lub formę do kostek lodu. Wyłóż ją pergaminem (chyba że jest silikonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby)
  • Wylej ptasie mleczko i dokładnie je wyrównaj
  • Delikatnie pokryj piankową masę polewą czekoladową, wyrównaj
  • Odstaw do lodówki na 2 godziny
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu