Domowe frytki jak z McDonald's. Sekret tkwi w jednej, dodatkowej czynności

Są chrupiące i zarazem rozpływają się w ustach – przygotowanie idealnych frytek to nie lada sztuka. Wielu za ideał uważa frytki z sieci restauracji McDonalds. Wiadomo, co czyni je tak wyjątkowymi.

Frytki jak z restauracji? Przygotujesz je w domowym zaciszu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przepis na frytki jak z McDonald's przedstawił prowadzący program "MythBusters" Grant Imahara. Dzięki temu tę chrupiącą przekąskę możemy przygotować w zaciszu własnego domu. Do smażenia wykorzystujemy 1/4 kubka oleju z dodatkiem 1 łyżki smalcu.

Składniki:
2 ziemniaki
1/4 kubka syropu kukurydzianego
1 i1/2 kubka wody
6 kubków oleju z orzechów arachidowych
1/4 kubka smalcu
2 łyżeczki soli

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki, a następnie przekładamy do dużego garnka z wodą i dodatkiem syropu kukurydzianego, i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie w garnku lub frytkownicy podgrzewamy olej do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Następnie wyjmujemy frytki z garnka i osuszamy. Ostrożnie umieszczamy je w gorącym tłuszczu. Każdą partię smażymy nie dłużej niż półtorej minuty. Następnie wyjmujemy je i przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wkładamy je do lodówki na 10-15 minut.

Kiedy stygną, do garnka z olejem dodajemy smalec. Podgrzewamy garnek do około 200 stopni Celsjusza. Potem ponownie przekładamy do niego frytki i smażymy przez kolejne 5 do 7 minut, aż się zarumienią. Tak przygotowane frytki ponownie przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Dosalamy do smaku i serwujemy gorące.

Zobacz również: Najlepsze pączki według Lary Gessler

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść