Domowe bułeczki z jagodami. Smakują jak u babci

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 4Słodkie i puszyste

Obraz
© iStock.com

W lasach już pojawiły się jagody. Nie ma nic lepszego niż jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z pieca jagodzianki. Puszyste ciasto drożdżowe, świeże owoce i słodka kruszonka. Jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie kupisz jagodzianek w piekarni. Zobacz nasz przepis.

/ 4Perfekcyjne ciasto drożdżowe

Obraz
© 123RF

Na zaczyn do ciasta drożdżowego potrzebujesz 20 g świeżych drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżek mąki pszennej. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wszystko wymieszaj. Dadaj mąkę i ponownie zamieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

/ 4Prosty przepis

Obraz
© 123RF

Kiedy zaczyn jest już gotowy, zagnieć ciasto. Potrzebujesz 4 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła i szczyptę soli. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, szczyptę soli, a następnie dodaj zaczyn. W rondelku na niewielkim ogniu podgrzej mleko i roztop w nim masło. Teraz dodaj je do suchych składników z zaczynem i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jędrne i jednolite, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

/ 4Czas na jagody

Obraz
© 123RF

Jagody opłucz (ok. 200 g), osusz i oprósz je cukrem pudrem. Możesz także użyć borówek amerykańskich. Przygotuj kruszonkę. 50 g masła, 1/4 szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki zagnieć tak, by powstały grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj je. Na każdy placek połóż łyżkę jagód i uformuj bułeczki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Jagodzianki wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni