Domowe bułeczki z jagodami. Smakują jak u babci

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 4Słodkie i puszyste

Obraz
© iStock.com

W lasach już pojawiły się jagody. Nie ma nic lepszego niż jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z pieca jagodzianki. Puszyste ciasto drożdżowe, świeże owoce i słodka kruszonka. Jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie kupisz jagodzianek w piekarni. Zobacz nasz przepis.

/ 4Perfekcyjne ciasto drożdżowe

Obraz
© 123RF

Na zaczyn do ciasta drożdżowego potrzebujesz 20 g świeżych drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżek mąki pszennej. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wszystko wymieszaj. Dadaj mąkę i ponownie zamieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

/ 4Prosty przepis

Obraz
© 123RF

Kiedy zaczyn jest już gotowy, zagnieć ciasto. Potrzebujesz 4 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła i szczyptę soli. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, szczyptę soli, a następnie dodaj zaczyn. W rondelku na niewielkim ogniu podgrzej mleko i roztop w nim masło. Teraz dodaj je do suchych składników z zaczynem i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jędrne i jednolite, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

/ 4Czas na jagody

Obraz
© 123RF

Jagody opłucz (ok. 200 g), osusz i oprósz je cukrem pudrem. Możesz także użyć borówek amerykańskich. Przygotuj kruszonkę. 50 g masła, 1/4 szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki zagnieć tak, by powstały grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj je. Na każdy placek połóż łyżkę jagód i uformuj bułeczki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Jagodzianki wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm