Domowe bułeczki z jagodami. Smakują jak u babci

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 4Słodkie i puszyste

Obraz
© iStock.com

W lasach już pojawiły się jagody. Nie ma nic lepszego niż jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z pieca jagodzianki. Puszyste ciasto drożdżowe, świeże owoce i słodka kruszonka. Jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie kupisz jagodzianek w piekarni. Zobacz nasz przepis.

/ 4Perfekcyjne ciasto drożdżowe

Obraz
© 123RF

Na zaczyn do ciasta drożdżowego potrzebujesz 20 g świeżych drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżek mąki pszennej. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wszystko wymieszaj. Dadaj mąkę i ponownie zamieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

/ 4Prosty przepis

Obraz
© 123RF

Kiedy zaczyn jest już gotowy, zagnieć ciasto. Potrzebujesz 4 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła i szczyptę soli. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, szczyptę soli, a następnie dodaj zaczyn. W rondelku na niewielkim ogniu podgrzej mleko i roztop w nim masło. Teraz dodaj je do suchych składników z zaczynem i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jędrne i jednolite, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

/ 4Czas na jagody

Obraz
© 123RF

Jagody opłucz (ok. 200 g), osusz i oprósz je cukrem pudrem. Możesz także użyć borówek amerykańskich. Przygotuj kruszonkę. 50 g masła, 1/4 szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki zagnieć tak, by powstały grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj je. Na każdy placek połóż łyżkę jagód i uformuj bułeczki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Jagodzianki wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii