Domowa mrożona herbata. Pyszna i bez chemii
None
Orzeźwiająca i pyszna
To jeden z ulubionych napojów Polaków, ale najczęściej spożywamy go z dodatkiem cukru, cytryny, w chłodne wieczory. Co prawda herbata doskonale rozgrzewa, ale podana na zimno także ma swoje zalety. Zachowuje cenne właściwości i smak. W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Jak udowadnia Patryk Płuciennik, wydawca czajnikowy.pl, nie jest to takie trudne i kosztowne.
Dlaczego warto zrobić domową mrożoną herbatę?
- Mrożoną herbatę warto zrobić w domu, przede wszystkim dlatego, że jest to banalnie proste, a mamy pewność ,co do składu takiej herbaty. Niestety, produkty, które są dostępne w sklepie często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Nawet 8 g cukru na 100 ml herbaty. Kiedy robimy ją samodzielnie, możemy wybrać dowolną herbatę i zdecydować, ile lub czy w ogóle ma zawierać słodki dodatek - wyjaśnia Patryk Płuciennik.
Zdrowie w szklance
Cenne składniki możemy pozyskiwać nie tylko z porcji warzyw, owoców czy innej żywności. Napój, a zwłaszcza herbata, także korzystnie wpływa na nasz organizm. Domowa będzie najlepszych wyborem.
- Kolejnym ważnym aspektem jest zawartość przeciwutleniaczy w herbacie - świeżo przygotowana mrożona herbata ma ich najwięcej i tym samym jest najzdrowsza. Herbata, która wiele dni stoi w butelce narażona na zmienne warunki atmosferyczne - czy to podczas transportu, czy już w sklepie - może stracić ich nawet ponad połowę - dodaje ekspert.
Jak zrobić mrożoną herbatę?
Patryk Płuciennik opisuje dwa sposoby, jak przygotować ice tea.
- Można przygotować ciepłą i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe! Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.
Jaki rodzaj herbaty wybrać?
Zależnie od upodobań smakowych, niektórzy przygotowując mrożoną herbatę powielają schemat z przygotowywania tego napoju "na gorąco". Warto jednak wziąć pod uwagę porady specjalisty.
- Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki)
. Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super icetea dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm - wyjaśnia Patryk Płuciennik z czajnikowy.pl.