Domowa mrożona herbata. Pyszna i bez chemii

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Orzeźwiająca i pyszna

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z ulubionych napojów Polaków, ale najczęściej spożywamy go z dodatkiem cukru, cytryny, w chłodne wieczory. Co prawda herbata doskonale rozgrzewa, ale podana na zimno także ma swoje zalety. Zachowuje cenne właściwości i smak. W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Jak udowadnia Patryk Płuciennik, wydawca czajnikowy.pl, nie jest to takie trudne i kosztowne.

/ 5Dlaczego warto zrobić domową mrożoną herbatę?

Obraz
© 123RF.COM

- Mrożoną herbatę warto zrobić w domu, przede wszystkim dlatego, że jest to banalnie proste, a mamy pewność ,co do składu takiej herbaty. Niestety, produkty, które są dostępne w sklepie często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Nawet 8 g cukru na 100 ml herbaty. Kiedy robimy ją samodzielnie, możemy wybrać dowolną herbatę i zdecydować, ile lub czy w ogóle ma zawierać słodki dodatek - wyjaśnia Patryk Płuciennik.

/ 5Zdrowie w szklance

Obraz
© Fotolia

Cenne składniki możemy pozyskiwać nie tylko z porcji warzyw, owoców czy innej żywności. Napój, a zwłaszcza herbata, także korzystnie wpływa na nasz organizm. Domowa będzie najlepszych wyborem.
- Kolejnym ważnym aspektem jest zawartość przeciwutleniaczy w herbacie - świeżo przygotowana mrożona herbata ma ich najwięcej i tym samym jest najzdrowsza. Herbata, która wiele dni stoi w butelce narażona na zmienne warunki atmosferyczne - czy to podczas transportu, czy już w sklepie - może stracić ich nawet ponad połowę - dodaje ekspert.

/ 5Jak zrobić mrożoną herbatę?

Obraz
© Shutterstock.com

Patryk Płuciennik opisuje dwa sposoby, jak przygotować ice tea.
- Można przygotować ciepłą i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe! Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.

/ 5Jaki rodzaj herbaty wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Zależnie od upodobań smakowych, niektórzy przygotowując mrożoną herbatę powielają schemat z przygotowywania tego napoju "na gorąco". Warto jednak wziąć pod uwagę porady specjalisty.

- Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki)
. Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super icetea dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm - wyjaśnia Patryk Płuciennik z czajnikowy.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości