Domowa mrożona herbata. Pyszna i bez chemii

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Orzeźwiająca i pyszna

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z ulubionych napojów Polaków, ale najczęściej spożywamy go z dodatkiem cukru, cytryny, w chłodne wieczory. Co prawda herbata doskonale rozgrzewa, ale podana na zimno także ma swoje zalety. Zachowuje cenne właściwości i smak. W sklepach nie brakuje produktów typu "mrożona herbata", ale znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowej wersji. Jak udowadnia Patryk Płuciennik, wydawca czajnikowy.pl, nie jest to takie trudne i kosztowne.

/ 5Dlaczego warto zrobić domową mrożoną herbatę?

Obraz
© 123RF.COM

- Mrożoną herbatę warto zrobić w domu, przede wszystkim dlatego, że jest to banalnie proste, a mamy pewność ,co do składu takiej herbaty. Niestety, produkty, które są dostępne w sklepie często już na drugiej pozycji, zaraz po wodzie, zawierają cukier. Nawet 8 g cukru na 100 ml herbaty. Kiedy robimy ją samodzielnie, możemy wybrać dowolną herbatę i zdecydować, ile lub czy w ogóle ma zawierać słodki dodatek - wyjaśnia Patryk Płuciennik.

/ 5Zdrowie w szklance

Obraz
© Fotolia

Cenne składniki możemy pozyskiwać nie tylko z porcji warzyw, owoców czy innej żywności. Napój, a zwłaszcza herbata, także korzystnie wpływa na nasz organizm. Domowa będzie najlepszych wyborem.
- Kolejnym ważnym aspektem jest zawartość przeciwutleniaczy w herbacie - świeżo przygotowana mrożona herbata ma ich najwięcej i tym samym jest najzdrowsza. Herbata, która wiele dni stoi w butelce narażona na zmienne warunki atmosferyczne - czy to podczas transportu, czy już w sklepie - może stracić ich nawet ponad połowę - dodaje ekspert.

/ 5Jak zrobić mrożoną herbatę?

Obraz
© Shutterstock.com

Patryk Płuciennik opisuje dwa sposoby, jak przygotować ice tea.
- Można przygotować ciepłą i ją schłodzić lub wykorzystać tzw. zimne parzenie. Pierwsza metoda pozornie wydaje się szybsza, bo do zaparzonej herbaty wrzucamy kostki lodu oraz dodatki wedle uznania (np. sok pomarańczowy, syrop trzcinowy, cytrynę) i gotowe! Z drugiej strony, jeżeli upały dopisują, możemy o zdrowej mrożonej herbacie pomyśleć dzień wcześniej i zrobić ją metodą "cold brew". Na każde 100 ml wody wrzucamy 2 g liści herbaty i całość wstawiamy (np. w butelce) do lodówki na całą noc. Rano wystarczy przecedzić herbatę przez sitko i gotowe. Możemy nawet przecedzić tylko tyle ile w danym momencie potrzebujemy, a resztę uzupełnić zimną wodą.

/ 5Jaki rodzaj herbaty wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Zależnie od upodobań smakowych, niektórzy przygotowując mrożoną herbatę powielają schemat z przygotowywania tego napoju "na gorąco". Warto jednak wziąć pod uwagę porady specjalisty.

- Do zimnego parzenia polecamy czarną i zieloną herbatę. Dobrze wychodzi taka z dodatkiem cytryny, pomarańczy, przypraw (jak cynamon, goździki)
. Herbatka rooibos (czyli czerwony krzew afrykański), który nie zawiera kofeiny będzie super icetea dla dzieci, bo nie zawiera kofeiny i znakomicie nawadnia organizm - wyjaśnia Patryk Płuciennik z czajnikowy.pl.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji