Dodajemy do ciast, a powinniśmy jeść częściej. Nie mamy świadomości, jak są zdrowe

Są małe i słodkie, ale wywołują sporo kontrowersji. Niektórzy uznają je za nieodłączny dodatek do wypieków, a inni wręcz ich nie cierpią. Jednak pewne jest to, że mają mnóstwo wartości odżywczych i warto je jeść. Nie tylko w deserach.

Rodzynki nadają się nie tylko do ciastaRodzynki nadają się nie tylko do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rodzynki, czyli suszone winogrona, mają bogatą historię. Były popularne już w starożytności. Teraz kojarzymy je głównie z wypiekami, a zwłaszcza sernikiem i ciastem drożdżowym. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michał Korkosz o popularnych dodatkach w serniku: "one są takimi małymi glizdami"

Co zawierają rodzynki

Rodzynki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Mają też wapń i bor. Te minerały mają wpływ na wzmocnienie kości, dlatego rodzynki są ważne w diecie osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. Ich kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej i jelita lepiej funkcjonują. Rodzynki mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.

Ważne!

Codziennie można pozwolić sobie na garstkę rodzynek. Warto traktować je jako zdrową, naturalną przekąskę. Mogą zastąpić słodycze. Smakują samodzielnie lub w połączeniu z orzechami, jak w słynnej mieszance studenckiej.

Do jakich potraw dodawać rodzynki?

  • pasują do owsianki czy jaglanki,
  • warto dorzucać je do jogurtu,
  • dobrze komponują się z sałatkami, nie tylko owocowymi,
  • ciekawie smakują z mięsem, na przykład z delikatnym kurczakiem,
  • nadają się do nadziewania mięsa, na przykład schabu,
  • sprawdzą się w daniach egzotycznych, jak curry,
  • do wszelkich słodkich wypieków,
  • do wypieków wytrawnych, na przykład do chleba.

Jakie rodzynki wybierać

Kupując rodzynki, dobrze jest zwrócić uwagę na ich metodę produkcji. To ma wpływ na ich wartości odżywcze. Najlepiej wybierać takie bez konserwantów, zwłaszcza dwutlenku siarki, który mimo że przedłuża ich trwałość, może być szkodliwy dla osób z astmą. Warto poszukać rodzynek suszonych naturalnie, bez dodatku chemikaliów. Powinny być jędrne i mieć naturalny, słodki zapach.

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce