Dodajemy do ciast, a powinniśmy jeść częściej. Nie mamy świadomości, jak są zdrowe
Są małe i słodkie, ale wywołują sporo kontrowersji. Niektórzy uznają je za nieodłączny dodatek do wypieków, a inni wręcz ich nie cierpią. Jednak pewne jest to, że mają mnóstwo wartości odżywczych i warto je jeść. Nie tylko w deserach.
Rodzynki, czyli suszone winogrona, mają bogatą historię. Były popularne już w starożytności. Teraz kojarzymy je głównie z wypiekami, a zwłaszcza sernikiem i ciastem drożdżowym. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Michał Korkosz o popularnych dodatkach w serniku: "one są takimi małymi glizdami"
Co zawierają rodzynki
Rodzynki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Mają też wapń i bor. Te minerały mają wpływ na wzmocnienie kości, dlatego rodzynki są ważne w diecie osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. Ich kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej i jelita lepiej funkcjonują. Rodzynki mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.
Ważne!
Codziennie można pozwolić sobie na garstkę rodzynek. Warto traktować je jako zdrową, naturalną przekąskę. Mogą zastąpić słodycze. Smakują samodzielnie lub w połączeniu z orzechami, jak w słynnej mieszance studenckiej.
Do jakich potraw dodawać rodzynki?
- pasują do owsianki czy jaglanki,
- warto dorzucać je do jogurtu,
- dobrze komponują się z sałatkami, nie tylko owocowymi,
- ciekawie smakują z mięsem, na przykład z delikatnym kurczakiem,
- nadają się do nadziewania mięsa, na przykład schabu,
- sprawdzą się w daniach egzotycznych, jak curry,
- do wszelkich słodkich wypieków,
- do wypieków wytrawnych, na przykład do chleba.
Jakie rodzynki wybierać
Kupując rodzynki, dobrze jest zwrócić uwagę na ich metodę produkcji. To ma wpływ na ich wartości odżywcze. Najlepiej wybierać takie bez konserwantów, zwłaszcza dwutlenku siarki, który mimo że przedłuża ich trwałość, może być szkodliwy dla osób z astmą. Warto poszukać rodzynek suszonych naturalnie, bez dodatku chemikaliów. Powinny być jędrne i mieć naturalny, słodki zapach.