Dodajemy do ciast, a powinniśmy jeść częściej. Nie mamy świadomości, jak są zdrowe

Są małe i słodkie, ale wywołują sporo kontrowersji. Niektórzy uznają je za nieodłączny dodatek do wypieków, a inni wręcz ich nie cierpią. Jednak pewne jest to, że mają mnóstwo wartości odżywczych i warto je jeść. Nie tylko w deserach.

Rodzynki nadają się nie tylko do ciastaRodzynki nadają się nie tylko do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rodzynki, czyli suszone winogrona, mają bogatą historię. Były popularne już w starożytności. Teraz kojarzymy je głównie z wypiekami, a zwłaszcza sernikiem i ciastem drożdżowym. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michał Korkosz o popularnych dodatkach w serniku: "one są takimi małymi glizdami"

Co zawierają rodzynki

Rodzynki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Mają też wapń i bor. Te minerały mają wpływ na wzmocnienie kości, dlatego rodzynki są ważne w diecie osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. Ich kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej i jelita lepiej funkcjonują. Rodzynki mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.

Ważne!

Codziennie można pozwolić sobie na garstkę rodzynek. Warto traktować je jako zdrową, naturalną przekąskę. Mogą zastąpić słodycze. Smakują samodzielnie lub w połączeniu z orzechami, jak w słynnej mieszance studenckiej.

Do jakich potraw dodawać rodzynki?

  • pasują do owsianki czy jaglanki,
  • warto dorzucać je do jogurtu,
  • dobrze komponują się z sałatkami, nie tylko owocowymi,
  • ciekawie smakują z mięsem, na przykład z delikatnym kurczakiem,
  • nadają się do nadziewania mięsa, na przykład schabu,
  • sprawdzą się w daniach egzotycznych, jak curry,
  • do wszelkich słodkich wypieków,
  • do wypieków wytrawnych, na przykład do chleba.

Jakie rodzynki wybierać

Kupując rodzynki, dobrze jest zwrócić uwagę na ich metodę produkcji. To ma wpływ na ich wartości odżywcze. Najlepiej wybierać takie bez konserwantów, zwłaszcza dwutlenku siarki, który mimo że przedłuża ich trwałość, może być szkodliwy dla osób z astmą. Warto poszukać rodzynek suszonych naturalnie, bez dodatku chemikaliów. Powinny być jędrne i mieć naturalny, słodki zapach.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów