Dodajemy do ciast, a powinniśmy jeść częściej. Nie mamy świadomości, jak są zdrowe

Są małe i słodkie, ale wywołują sporo kontrowersji. Niektórzy uznają je za nieodłączny dodatek do wypieków, a inni wręcz ich nie cierpią. Jednak pewne jest to, że mają mnóstwo wartości odżywczych i warto je jeść. Nie tylko w deserach.

Rodzynki nadają się nie tylko do ciastaRodzynki nadają się nie tylko do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rodzynki, czyli suszone winogrona, mają bogatą historię. Były popularne już w starożytności. Teraz kojarzymy je głównie z wypiekami, a zwłaszcza sernikiem i ciastem drożdżowym. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michał Korkosz o popularnych dodatkach w serniku: "one są takimi małymi glizdami"

Co zawierają rodzynki

Rodzynki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Mają też wapń i bor. Te minerały mają wpływ na wzmocnienie kości, dlatego rodzynki są ważne w diecie osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. Ich kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej i jelita lepiej funkcjonują. Rodzynki mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.

Ważne!

Codziennie można pozwolić sobie na garstkę rodzynek. Warto traktować je jako zdrową, naturalną przekąskę. Mogą zastąpić słodycze. Smakują samodzielnie lub w połączeniu z orzechami, jak w słynnej mieszance studenckiej.

Do jakich potraw dodawać rodzynki?

  • pasują do owsianki czy jaglanki,
  • warto dorzucać je do jogurtu,
  • dobrze komponują się z sałatkami, nie tylko owocowymi,
  • ciekawie smakują z mięsem, na przykład z delikatnym kurczakiem,
  • nadają się do nadziewania mięsa, na przykład schabu,
  • sprawdzą się w daniach egzotycznych, jak curry,
  • do wszelkich słodkich wypieków,
  • do wypieków wytrawnych, na przykład do chleba.

Jakie rodzynki wybierać

Kupując rodzynki, dobrze jest zwrócić uwagę na ich metodę produkcji. To ma wpływ na ich wartości odżywcze. Najlepiej wybierać takie bez konserwantów, zwłaszcza dwutlenku siarki, który mimo że przedłuża ich trwałość, może być szkodliwy dla osób z astmą. Warto poszukać rodzynek suszonych naturalnie, bez dodatku chemikaliów. Powinny być jędrne i mieć naturalny, słodki zapach.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji