Trwa ładowanie...
rodzynki
Dorota Gepert
16 lutego 2025, 14:06

Dodajemy do ciast, a powinniśmy jeść częściej. Nie mamy świadomości, jak są zdrowe

Są małe i słodkie, ale wywołują sporo kontrowersji. Niektórzy uznają je za nieodłączny dodatek do wypieków, a inni wręcz ich nie cierpią. Jednak pewne jest to, że mają mnóstwo wartości odżywczych i warto je jeść. Nie tylko w deserach.

Rodzynki nadają się nie tylko do ciastaRodzynki nadają się nie tylko do ciastaŹródło: Adobe Stock
d2ovnir
d2ovnir

Rodzynki, czyli suszone winogrona, mają bogatą historię. Były popularne już w starożytności. Teraz kojarzymy je głównie z wypiekami, a zwłaszcza sernikiem i ciastem drożdżowym. Jednak warto przyjrzeć się im bliżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michał Korkosz o popularnych dodatkach w serniku: "one są takimi małymi glizdami"

Co zawierają rodzynki

Rodzynki są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają potas, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz reguluje ciśnienie krwi. Mają też wapń i bor. Te minerały mają wpływ na wzmocnienie kości, dlatego rodzynki są ważne w diecie osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. Ich kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej i jelita lepiej funkcjonują. Rodzynki mają dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.

d2ovnir

Ważne!

Codziennie można pozwolić sobie na garstkę rodzynek. Warto traktować je jako zdrową, naturalną przekąskę. Mogą zastąpić słodycze. Smakują samodzielnie lub w połączeniu z orzechami, jak w słynnej mieszance studenckiej.

Do jakich potraw dodawać rodzynki?

  • pasują do owsianki czy jaglanki,
  • warto dorzucać je do jogurtu,
  • dobrze komponują się z sałatkami, nie tylko owocowymi,
  • ciekawie smakują z mięsem, na przykład z delikatnym kurczakiem,
  • nadają się do nadziewania mięsa, na przykład schabu,
  • sprawdzą się w daniach egzotycznych, jak curry,
  • do wszelkich słodkich wypieków,
  • do wypieków wytrawnych, na przykład do chleba.

Jakie rodzynki wybierać

Kupując rodzynki, dobrze jest zwrócić uwagę na ich metodę produkcji. To ma wpływ na ich wartości odżywcze. Najlepiej wybierać takie bez konserwantów, zwłaszcza dwutlenku siarki, który mimo że przedłuża ich trwałość, może być szkodliwy dla osób z astmą. Warto poszukać rodzynek suszonych naturalnie, bez dodatku chemikaliów. Powinny być jędrne i mieć naturalny, słodki zapach.

d2ovnir
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ovnir
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj