WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Dobra zasmażka to podstawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Poznaj jej sekret

Obraz
© Shutterstock.com

Dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak może przysporzyć problemów. Ale spokojnie, dzięki tym radom, twoja zasmażka już zawsze będzie idealna!

/ 5Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?

Obraz
© Shutterstock.com

W zależności od tego, jak długo będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia.

  • Zasmażka pierwszego stopnia, czyli zasmażka biała - smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Używamy jej do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw.
  • Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Tego rodzaju używamy do zagęszczenia zup i sosów.
  • Zasmażka trzeciego stopnia, czyli brązowa - smażymy ją najdłużej, przy czym trzeba uważać, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru i nie spaliła się. Taką zasmażką zagęszczamy ciemne sosy.

/ 5Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?

Obraz
© Shutterstock.com

Kolor zasmażki zależy nie tylko od długości jej smażenia, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy. Im wyższy stopień wysmażenia zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą temperaturę dymienia powinien mieć tłuszcz. Do jasnych zasmażek możemy użyć masła klarowanego ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia. Natomiast do zasmażek jasnozłotych i brązowych lepiej użyć smalcu lub olejów roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia. To bardzo ważna kwestia, ponieważ kiedy tłuszcz zaczyna się palić zmienia swój smak, a tym samym smak zasmażki, która w konsekwencji zniszczy potrawę, do której zostanie dodana.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje - na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Ale możesz też przygotować zasmażkę na tłuszczu, na którym smażyłeś np. mięso do sosu - tym sposobem twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

/ 5Jak usmażyć zasmażkę?

Obraz
© Shutterstock.com

Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru. Teraz połącz ją z potrawą, ale musisz pamiętać o tym, że zasmażka nie lubi pośpiechu. Najpierw przesyp ją do miseczki, dodawaj stopniowo sos lub zupę i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję, zasmażkę możesz po trochu dodać do potrawy, którą przygotowujesz. I to już wszystko. Jesteśmy pewni, że od dziś twoja zasmażka będzie idealna!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru