Dobra zasmażka to podstawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Poznaj jej sekret

Obraz
© Shutterstock.com

Dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak może przysporzyć problemów. Ale spokojnie, dzięki tym radom, twoja zasmażka już zawsze będzie idealna!

/ 5Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?

Obraz
© Shutterstock.com

W zależności od tego, jak długo będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia.

  • Zasmażka pierwszego stopnia, czyli zasmażka biała - smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Używamy jej do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw.
  • Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Tego rodzaju używamy do zagęszczenia zup i sosów.
  • Zasmażka trzeciego stopnia, czyli brązowa - smażymy ją najdłużej, przy czym trzeba uważać, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru i nie spaliła się. Taką zasmażką zagęszczamy ciemne sosy.

/ 5Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?

Obraz
© Shutterstock.com

Kolor zasmażki zależy nie tylko od długości jej smażenia, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy. Im wyższy stopień wysmażenia zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą temperaturę dymienia powinien mieć tłuszcz. Do jasnych zasmażek możemy użyć masła klarowanego ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia. Natomiast do zasmażek jasnozłotych i brązowych lepiej użyć smalcu lub olejów roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia. To bardzo ważna kwestia, ponieważ kiedy tłuszcz zaczyna się palić zmienia swój smak, a tym samym smak zasmażki, która w konsekwencji zniszczy potrawę, do której zostanie dodana.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje - na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Ale możesz też przygotować zasmażkę na tłuszczu, na którym smażyłeś np. mięso do sosu - tym sposobem twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

/ 5Jak usmażyć zasmażkę?

Obraz
© Shutterstock.com

Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru. Teraz połącz ją z potrawą, ale musisz pamiętać o tym, że zasmażka nie lubi pośpiechu. Najpierw przesyp ją do miseczki, dodawaj stopniowo sos lub zupę i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję, zasmażkę możesz po trochu dodać do potrawy, którą przygotowujesz. I to już wszystko. Jesteśmy pewni, że od dziś twoja zasmażka będzie idealna!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii