Do lazanii dodaj odrobinę polskiego akcentu. Włoska teściowa spadnie z krzesła, ale na pewno poprosi o dokładkę

Klasyczna lasagne to jedna z największych gwiazd tradycyjnej włoskiej kuchni, ale kto powiedział, że nie można dodać do niej drobnego akcentu, prosto z polskich lasów.

Alternatywna wersja lasagne z pogrzybkamiAlternatywna wersja lasagne z pogrzybkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż samo hasło "lasagne z prawdziwkami" mogłoby przyprawić tradycyjnego Włocha o zawał, to po spróbowaniu tego aromatycznego połączenia na pewno poprosiłby o dokładkę. Klasyczna włoska lasagne kojarzy się przede wszystkim z mięsnym sosem ragù i płatami makaronu zatopionymi w beszamelu, ale w tym wydaniu zastąpimy ten sos zupełnie innym dodatkiem. Polskie lasy, szczególnie we wrześniu i październiku, obfitują w prawdziwki, a w tym połączeniu smakują wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Prawdziwki w lasagne

Prawdziwki, to jedne z najbardziej lubianych grzybów w polskich lasach – cenią je zarówno doświadczeni grzybiarze, jak i domowi kucharze. Ich mięsisty miąższ, głęboki smak i charakterystyczny, leśny aromat sprawiają, że świetnie pasują do potraw, które potrzebują wyrazistego akcentu.

W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, prawdziwki po duszeniu zachowują jędrność, dodając potrawom ciekawej struktury. W tej wersji lasagne duszone z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem tworzą aromatyczny farsz, który zamienia się w danie idealne na chłodniejsze wieczory u progu jesieni.

Przepis na lasagne z prawdziwkami

Składniki:

  • 200 g prawdziwków,
  • 2 cebule,
  • 20 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 250 g gotowego makaronu lasagne.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 110 g masła,
  • 250 ml bulionu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki, obierz cebulę i pokrój w piórka, drobno posiekaj czosnek.
  2. Następnie podsmaż cebulę na oleju aż będzie szklista, dodaj czosnek i grzyby, duś całość na małym ogniu doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem aż grzyby zmiękną i dobrze się przegryzą.
  3. W osobnym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż mieszając do uzyskania jasnej zasmażki.
  4. Powoli wlej bulion cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
  6. Do naczynia do zapiekania wlej trochę sosu i rozprowadź równomiernie.
  7. Ułóż pierwszy płat makaronu lasagne, rozłóż połowę duszonych grzybów, polej sosem i posyp parmezanem.
  8. Następnie powtórz warstwę, na wierzchu rozsmaruj pozostały sos i posyp resztą parmezanu.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  10. Po pieczeniu odstaw na kilka minut, podziel na porcje i posyp świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟