Do lazanii dodaj odrobinę polskiego akcentu. Włoska teściowa spadnie z krzesła, ale na pewno poprosi o dokładkę

Klasyczna lasagne to jedna z największych gwiazd tradycyjnej włoskiej kuchni, ale kto powiedział, że nie można dodać do niej drobnego akcentu, prosto z polskich lasów.

Alternatywna wersja lasagne z pogrzybkamiAlternatywna wersja lasagne z pogrzybkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż samo hasło "lasagne z prawdziwkami" mogłoby przyprawić tradycyjnego Włocha o zawał, to po spróbowaniu tego aromatycznego połączenia na pewno poprosiłby o dokładkę. Klasyczna włoska lasagne kojarzy się przede wszystkim z mięsnym sosem ragù i płatami makaronu zatopionymi w beszamelu, ale w tym wydaniu zastąpimy ten sos zupełnie innym dodatkiem. Polskie lasy, szczególnie we wrześniu i październiku, obfitują w prawdziwki, a w tym połączeniu smakują wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Prawdziwki w lasagne

Prawdziwki, to jedne z najbardziej lubianych grzybów w polskich lasach – cenią je zarówno doświadczeni grzybiarze, jak i domowi kucharze. Ich mięsisty miąższ, głęboki smak i charakterystyczny, leśny aromat sprawiają, że świetnie pasują do potraw, które potrzebują wyrazistego akcentu.

W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, prawdziwki po duszeniu zachowują jędrność, dodając potrawom ciekawej struktury. W tej wersji lasagne duszone z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem tworzą aromatyczny farsz, który zamienia się w danie idealne na chłodniejsze wieczory u progu jesieni.

Przepis na lasagne z prawdziwkami

Składniki:

  • 200 g prawdziwków,
  • 2 cebule,
  • 20 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 250 g gotowego makaronu lasagne.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 110 g masła,
  • 250 ml bulionu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki, obierz cebulę i pokrój w piórka, drobno posiekaj czosnek.
  2. Następnie podsmaż cebulę na oleju aż będzie szklista, dodaj czosnek i grzyby, duś całość na małym ogniu doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem aż grzyby zmiękną i dobrze się przegryzą.
  3. W osobnym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż mieszając do uzyskania jasnej zasmażki.
  4. Powoli wlej bulion cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
  6. Do naczynia do zapiekania wlej trochę sosu i rozprowadź równomiernie.
  7. Ułóż pierwszy płat makaronu lasagne, rozłóż połowę duszonych grzybów, polej sosem i posyp parmezanem.
  8. Następnie powtórz warstwę, na wierzchu rozsmaruj pozostały sos i posyp resztą parmezanu.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  10. Po pieczeniu odstaw na kilka minut, podziel na porcje i posyp świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce