Do lazanii dodaj odrobinę polskiego akcentu. Włoska teściowa spadnie z krzesła, ale na pewno poprosi o dokładkę
Klasyczna lasagne to jedna z największych gwiazd tradycyjnej włoskiej kuchni, ale kto powiedział, że nie można dodać do niej drobnego akcentu, prosto z polskich lasów.
Chociaż samo hasło "lasagne z prawdziwkami" mogłoby przyprawić tradycyjnego Włocha o zawał, to po spróbowaniu tego aromatycznego połączenia na pewno poprosiłby o dokładkę. Klasyczna włoska lasagne kojarzy się przede wszystkim z mięsnym sosem ragù i płatami makaronu zatopionymi w beszamelu, ale w tym wydaniu zastąpimy ten sos zupełnie innym dodatkiem. Polskie lasy, szczególnie we wrześniu i październiku, obfitują w prawdziwki, a w tym połączeniu smakują wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach
Prawdziwki w lasagne
Prawdziwki, to jedne z najbardziej lubianych grzybów w polskich lasach – cenią je zarówno doświadczeni grzybiarze, jak i domowi kucharze. Ich mięsisty miąższ, głęboki smak i charakterystyczny, leśny aromat sprawiają, że świetnie pasują do potraw, które potrzebują wyrazistego akcentu.
W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, prawdziwki po duszeniu zachowują jędrność, dodając potrawom ciekawej struktury. W tej wersji lasagne duszone z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem tworzą aromatyczny farsz, który zamienia się w danie idealne na chłodniejsze wieczory u progu jesieni.
Przepis na lasagne z prawdziwkami
Składniki:
- 200 g prawdziwków,
- 2 cebule,
- 20 ml oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 250 g gotowego makaronu lasagne.
Składniki na sos beszamelowy:
- 110 g masła,
- 250 ml bulionu,
- 1 łyżka mąki,
- 50 g tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki, obierz cebulę i pokrój w piórka, drobno posiekaj czosnek.
- Następnie podsmaż cebulę na oleju aż będzie szklista, dodaj czosnek i grzyby, duś całość na małym ogniu doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem aż grzyby zmiękną i dobrze się przegryzą.
- W osobnym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż mieszając do uzyskania jasnej zasmażki.
- Powoli wlej bulion cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia do zapiekania wlej trochę sosu i rozprowadź równomiernie.
- Ułóż pierwszy płat makaronu lasagne, rozłóż połowę duszonych grzybów, polej sosem i posyp parmezanem.
- Następnie powtórz warstwę, na wierzchu rozsmaruj pozostały sos i posyp resztą parmezanu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
- Po pieczeniu odstaw na kilka minut, podziel na porcje i posyp świeżą natką pietruszki.