Do czego wykorzystać świeżą miętę. 5 pomysłów na aromatyczne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smak lata

Obraz
© 123RF

Orzeźwiający miętowy smak kojarzy się z wakacjami i piciem lemoniady. Ta roślina rośnie bardzo szybko i nie wymaga zbyt wiele uwagi. Raz zasadzona nie zniknie prędko z twojego ogródka. Podpowiadamy, do czego wykorzystać liście mięty.

/ 6Lemoniada

Obraz
© 123RF

Orzeźwiający smak mięty uzupełnia słodko-kwaśne połączenie cytrusów i słodkich syropów. Aromatyczne zielone listki nadają się też świetnie do napojów alkoholowych.

/ 6Tabbouleh

Obraz
© flickr.com

Tradycyjną bliskowschodnią sałatkę z kuskusem podaje się na zimno. Świeża mięta i pietruszka dodają tej potrawie wyrazistego smaku.

/ 6Sos miętowy

Obraz
© 123RF

Choć w Polsce mięta kojarzy się raczej ze słodkimi smakami, świetnie sprawdzi się w wytrawnym wydaniu – jako dodatek do warzyw i mięs. Sos miętowy na bazie jogurtu będzie lżejszy od tradycyjnego majonezowego. Także angielski sos miętowy (z cukrem trzcinowym i octem winnym) będzie orzeźwiającą odmianą dla znanych dipów.

/ 6Do deserów

Obraz
© Instagram.com

Mięta wspaniale komponuje się z czekoladą i owocami. Zielone listki mogą służyć nie tylko jako dekoracja dania, ale też podstawa jego smaku. Pasuje do wielu słodkich przysmaków: galaretek, serników na zimno i deserów lodowych.

/ 6Syrop miętowy

Obraz
© Fotolia

Idealny do kawy, ciast i deserów. Składniki na domową wersję są bardzo proste – wystarczy cukier, woda i mięta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru