Do czego wykorzystać świeżą miętę. 5 pomysłów na aromatyczne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smak lata

Obraz
© 123RF

Orzeźwiający miętowy smak kojarzy się z wakacjami i piciem lemoniady. Ta roślina rośnie bardzo szybko i nie wymaga zbyt wiele uwagi. Raz zasadzona nie zniknie prędko z twojego ogródka. Podpowiadamy, do czego wykorzystać liście mięty.

/ 6Lemoniada

Obraz
© 123RF

Orzeźwiający smak mięty uzupełnia słodko-kwaśne połączenie cytrusów i słodkich syropów. Aromatyczne zielone listki nadają się też świetnie do napojów alkoholowych.

/ 6Tabbouleh

Obraz
© flickr.com

Tradycyjną bliskowschodnią sałatkę z kuskusem podaje się na zimno. Świeża mięta i pietruszka dodają tej potrawie wyrazistego smaku.

/ 6Sos miętowy

Obraz
© 123RF

Choć w Polsce mięta kojarzy się raczej ze słodkimi smakami, świetnie sprawdzi się w wytrawnym wydaniu – jako dodatek do warzyw i mięs. Sos miętowy na bazie jogurtu będzie lżejszy od tradycyjnego majonezowego. Także angielski sos miętowy (z cukrem trzcinowym i octem winnym) będzie orzeźwiającą odmianą dla znanych dipów.

/ 6Do deserów

Obraz
© Instagram.com

Mięta wspaniale komponuje się z czekoladą i owocami. Zielone listki mogą służyć nie tylko jako dekoracja dania, ale też podstawa jego smaku. Pasuje do wielu słodkich przysmaków: galaretek, serników na zimno i deserów lodowych.

/ 6Syrop miętowy

Obraz
© Fotolia

Idealny do kawy, ciast i deserów. Składniki na domową wersję są bardzo proste – wystarczy cukier, woda i mięta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień