Do czego wykorzystać świeżą miętę. 5 pomysłów na aromatyczne dania
Smak lata
Orzeźwiający miętowy smak kojarzy się z wakacjami i piciem lemoniady. Ta roślina rośnie bardzo szybko i nie wymaga zbyt wiele uwagi. Raz zasadzona nie zniknie prędko z twojego ogródka. Podpowiadamy, do czego wykorzystać liście mięty.
Lemoniada
Orzeźwiający smak mięty uzupełnia słodko-kwaśne połączenie cytrusów i słodkich syropów. Aromatyczne zielone listki nadają się też świetnie do napojów alkoholowych.
Tabbouleh
Tradycyjną bliskowschodnią sałatkę z kuskusem podaje się na zimno. Świeża mięta i pietruszka dodają tej potrawie wyrazistego smaku.
Sos miętowy
Choć w Polsce mięta kojarzy się raczej ze słodkimi smakami, świetnie sprawdzi się w wytrawnym wydaniu – jako dodatek do warzyw i mięs. Sos miętowy na bazie jogurtu będzie lżejszy od tradycyjnego majonezowego. Także angielski sos miętowy (z cukrem trzcinowym i octem winnym) będzie orzeźwiającą odmianą dla znanych dipów.
Do deserów
Mięta wspaniale komponuje się z czekoladą i owocami. Zielone listki mogą służyć nie tylko jako dekoracja dania, ale też podstawa jego smaku. Pasuje do wielu słodkich przysmaków: galaretek, serników na zimno i deserów lodowych.
Syrop miętowy
Idealny do kawy, ciast i deserów. Składniki na domową wersję są bardzo proste – wystarczy cukier, woda i mięta.