Długowieczność ukryta w jedzeniu
W okolicznościach urodzin, najczęściej życzymy sobie "stu lat". Ale czy istnieje sprawdzona recepta na długowieczność?
W trakcie świętowania kolejnych rocznic urodzin, najczęściej życzymy sobie "stu lat". Ale czy istnieje sprawdzona recepta na długowieczność? W społecznościach, w których odnotowuje się największą liczbę stulatków lub seniorów, którzy zbliżają się do tej magicznej liczby, dużą wagę przywiązuje się do odpowiedniej diety. Oto kilka porad, które warto zastosować w codziennym życiu.
Nie skąp sobie darów natury
Pięć porcji warzyw i owoców dziennie to nie przesada. Nie bez przyczyny lekarze zalecają tego typu urozmaicenia diety. Warto zwrócić uwagę m.in. na brukselkę i brokuły. Oba te zielone produkty, dzięki zawartości flawonoidów wykazują właściwości antynowotworowe. Ponad to są bogate w błonnik i witaminy, zwłaszcza te z grupy B. Brokuły mają więcej witaminy C niż pomarańcze, dostarczają sporą dawkę wapnia, potasu i żelaza, a tym samym wspomagają odporność organizmu. Z kolei brukselka to istotne źródło witaminy B1 oraz sodu, potasu i magnezu.
Wśród owoców nasze uznanie powinny zdobyć "czerwone" produkty. Truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, czerwone winogrona również są bogate we flawonoidy i dzięki nim powstrzymują chorobę Alzheimera, która dotyka coraz większą grupę seniorów. Czerwone owoce dodatkowo obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają chorobom naczyń wieńcowych, podwyższają poziom "dobrego cholesterolu", eliminują komórki rakowe i zapobiegają powstawaniu guzów.
Ochronne działanie jogurtu
Wyjątkowe właściwości tego produktu znane są od tysięcy lat. Największą popularnością cieszy się wśród mieszkańców Bałkanów. Jogurt jest mlecznym napojem fermentowanym, który zawiera żywe kultury bakterii. To doskonałe źródło wapnia - 350 ml zawiera tyle samo wapnia co 500 ml mleka. W jego składzie znajdziemy również pokaźną dawkę aminokwasów i witamin z grupy B. Białko zawarte w jogurcie znacznie szybciej trawione przez organizm człowieka niż mleko. Jogurt ułatwia syntezę witamin w organizmie i wchłanianie żelaza, wspomaga układ odpornościowy, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit. Dzięki obecnym w jogurcie żywym bakteriom, białka ulegają nadtrawieniu, w związku z czym wzrasta ich podatność na działanie enzymów trawiennych. Wyrabiany w naturalny sposób korzystnie wpływa na skład flory jelitowej. Ponadto przy regularnej konsumpcji, skutecznie eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne z przewodu pokarmowego. Ze względu na to działanie
jeszcze na początku XX wieku sprzedawany był jedynie w aptekach.
Ryba zdrowia doda
Dietetycy zalecają włączanie ryb do jadłospisu - optymalna ilość to trzy razy w tygodniu. Produkty te są bogate w kwasy omega-3, dlatego uważane są za doskonały posiłek przeciwdziałający chorobom naczyniowym, a szczególnie chorobom serca. Obecność prawidłowej ilości nienasyconych kwasów w organizmie zmniejsza ryzyko nowotworów. Kwasy omega-3 są istotnym składnikiem dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływają na prawidłowy rozwój systemu nerwowego płodu, łącznie z rozwojem mózgu.
Zapobiegaj chorobom wieku starczego
Reumatyzm i artretyzm to typowe schodzenia, z którymi borykają się osoby w podeszłym wieku. Można jednak znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia. Jednym z produktów spożywczych, który to umożliwia jest imbir. Jego korzeń zawiera wolne rodniki, które spowalniają proces starzenia, a także zapobiegają chorobom układu krążenia, a także stanom zapalnym. Doskonale pasuje nie tylko do jesiennych herbat, ale również rozgrzewającego rosołu.
Algi zatrzymują czas
Naukowcy przyjrzeli się długowiecznym mieszkańcom Azji, a wnioski z ich badań wskazują jednoznacznie - świetna kondycja Japończyków to zasługa alg. To bowiem prawdziwa mieszanka zbawiennych mikoelementów. W tych produktach znajdziemy pokaźne dawki potasu, fosforu, cynku, żelaza, miedzi, selenu, a także bardzo duże ilości jodu i magnezu. Niska kaloryczność, a spora zawartość białka i błonnika sprawiają, że to przekąska idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. To także produkt, po który powinny sięgać osoby starsze, których zapotrzebowanie kaloryczne zmniejsza się wraz z wiekiem. Ponadto brunatne algi są bogate w witaminy C i E, prowitaminę A, a zielone zawierają sporo witaminy C. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, obniżają ciśnienie we krwi, a ich regularne spożywanie zapobiega nowotworom.
Odpowiednia dieta to oczywiście część działań, które sprzyjają długowieczności. Na długość ludzkiego życia wpływ mają bowiem uwarunkowania genetyczne, styl życia czy czynniki zewnętrzne. Trudno o jedną, konkretną receptę dla każdego człowieka, ale najważniejsze to czuć się spełnionym i pełnym energii mimo upływu lat.