Dlaczego warto wprowadzić do jadłospisu kapary

W Polsce kapary nie cieszą się zbyt dużą popularnością, choć są świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza tym wykazują sporo właściwości leczniczych. Te kwiaty kwitną tylko kilka godzin, dlatego muszą być zebrane wcześnie rano i równie szybko zamarynowane. Ich charakterystyczny musztardowo-pieprzny smak uwielbiają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich.

Kapary - skłądnik kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
33

Kapary - co to jest?

Kapar ciernisty to roślina, która radzi sobie nawet w bardzo ekstremalnych warunkach.

1. Często rośnie na skałach czy murach, a korzenie krzewu potrafią wnikać w głąb nieurodzajnej gleby nawet do 10 metrów.

2. Delikatne, białe lub różowe kwiaty kwitną tylko kilka godzin, dlatego ich pączki muszą być zbierane bardzo szybko, zazwyczaj wczesnym rankiem.

3. Następnie są marynowane w occie, oliwie, zalewie solnej lub samej soli, stając się jednym z ulubionych produktów w kuchni śródziemnomorskiej.

Jednak to nie Grecy czy Włosi odkryli walory kaparów. Ich ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Środkowa i Bliski Wschód. Z odkrytych dokumentów wynika, że zajadali się nimi już mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Razem z arabskimi karawanami dotarły na Półwysep Apeniński i Iberyjski, a potem zawładnęły całym regionem basenu Morza Śródziemnego.

Obraz
© Getty Images

Co ciekawe, kapary dość wcześnie zawitały również do Polski. Prawdopodobnie już w XIII-XIV wieku przywieźli je nad Wisłę kupcy Genui, Florencji i Wenecji. Oczywiście na jedzenie marynowanych pąków egzotycznych kwiatów stać było tylko bogatych smakoszy z dworów szlacheckich, ale z archiwów wynika, że przynajmniej do XVIII w. kapary cieszyły się wśród naszych przodków sporą popularnością. W następnych stuleciach zniknęły jednak z polskich stołów i dopiero w ostatnich latach znów zaczęliśmy ponownie odkrywać walory tego przysmaku, co wiąże się z modą na kuchnię śródziemnomorską.

Kapary - wartości odżywcze

Kapary składają się w około 85 proc. z wody, jednak pozostałe 15 proc. stanowi mieszkanka cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. sporo witamin, zwłaszcza A (dba o sprawność widzenia, zabezpiecza skórę przed starzeniem i pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję paznokci czy włosów) i C (bardzo ważny uczestnik procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów, a także utrudniają działanie wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny).

Najważniejszym składnikiem kaparów jest jednak rutyna - organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, ułatwia przyswajanie cennych substancji i spowalnia utlenianie witaminy C przedłużając tym samym jej oddziaływanie. Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu.

Marynowane pąki zawierają też sporo saponin (substancje o właściwościach moczopędnych i wykrztuśnych, wzmagające także wydzielanie śluzu i przyspieszające metabolizm tłuszczów) oraz soli mineralnych.

Nic dziwnego, że kapary od wieków uchodzą za produkt o właściwościach leczniczych. Wspomagają pracę układu pokarmowego i wątroby, mogą ograniczać wzdęcia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. Niegdyś były uznawane za silny afrodyzjak i skuteczny środek dla mężczyzn zmagających się z impotencją.

Kapary - jak jeść?

Kapary mają specyficzny, cierpko-kwaśno-gorzki smak, w którym niektórzy doszukują się aromatu pieprzu, inni - musztardy czy chrzanu. Dzięki temu są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, dodając im wyrazistości.

Obraz
© Getty Images

1. Wzbogacają walory dań z drobiu, ryb, owoców morza, makaronów i pizzy.

2. Świetnie komponują się z pomidorami, a także słynnym francuskim sosem remoulade (jego głównymi składnikami są: musztarda, majonez, posiekane korniszony i kapary).

3. W Hiszpanii popularnym dodatkiem, szczególnie do potraw z ryb, jest pasta z roztartych kaparów, migdałów, czosnku oraz natki pietruszki.

4. Marynowane pąki lubią towarzystwo oliwek oraz innych przypraw, zwłaszcza oregano, bazylii, gorczycy, czosnku i estragonu.

5. Mogą być smakowitą przekąską urozmaicającą deskę serów, zwłaszcza pleśniowych. Warto je łączyć z gotowanymi warzywami, np. fasolką szparagową.

Choć uchodzą za dość egzotyczny produkt, pasują również do dań polskiej kuchni, zwłaszcza tatara. Poprawiają smak marynat, past twarogowych czy sałatek śledziowych. Możemy nimi dekorować galarety warzywne i mięsne.

Warto pamiętać, że kapary tracą niepowtarzalny aromat pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego należy dodawać je pod koniec gotowania, a najlepiej sprawdzają się w zimnych daniach.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia