Dlaczego warto wprowadzić do jadłospisu kapary

W Polsce kapary nie cieszą się zbyt dużą popularnością, choć są świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza tym wykazują sporo właściwości leczniczych. Te kwiaty kwitną tylko kilka godzin, dlatego muszą być zebrane wcześnie rano i równie szybko zamarynowane. Ich charakterystyczny musztardowo-pieprzny smak uwielbiają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich.

Kapary - skłądnik kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © 123RF

Kapary - co to jest?

Kapar ciernisty to roślina, która radzi sobie nawet w bardzo ekstremalnych warunkach.

1. Często rośnie na skałach czy murach, a korzenie krzewu potrafią wnikać w głąb nieurodzajnej gleby nawet do 10 metrów.

2. Delikatne, białe lub różowe kwiaty kwitną tylko kilka godzin, dlatego ich pączki muszą być zbierane bardzo szybko, zazwyczaj wczesnym rankiem.

3. Następnie są marynowane w occie, oliwie, zalewie solnej lub samej soli, stając się jednym z ulubionych produktów w kuchni śródziemnomorskiej.

Jednak to nie Grecy czy Włosi odkryli walory kaparów. Ich ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Środkowa i Bliski Wschód. Z odkrytych dokumentów wynika, że zajadali się nimi już mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Razem z arabskimi karawanami dotarły na Półwysep Apeniński i Iberyjski, a potem zawładnęły całym regionem basenu Morza Śródziemnego.

Obraz
© Getty Images

Co ciekawe, kapary dość wcześnie zawitały również do Polski. Prawdopodobnie już w XIII-XIV wieku przywieźli je nad Wisłę kupcy Genui, Florencji i Wenecji. Oczywiście na jedzenie marynowanych pąków egzotycznych kwiatów stać było tylko bogatych smakoszy z dworów szlacheckich, ale z archiwów wynika, że przynajmniej do XVIII w. kapary cieszyły się wśród naszych przodków sporą popularnością. W następnych stuleciach zniknęły jednak z polskich stołów i dopiero w ostatnich latach znów zaczęliśmy ponownie odkrywać walory tego przysmaku, co wiąże się z modą na kuchnię śródziemnomorską.

Kapary - wartości odżywcze

Kapary składają się w około 85 proc. z wody, jednak pozostałe 15 proc. stanowi mieszkanka cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. sporo witamin, zwłaszcza A (dba o sprawność widzenia, zabezpiecza skórę przed starzeniem i pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję paznokci czy włosów) i C (bardzo ważny uczestnik procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów, a także utrudniają działanie wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny).

Najważniejszym składnikiem kaparów jest jednak rutyna - organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto, ułatwia przyswajanie cennych substancji i spowalnia utlenianie witaminy C przedłużając tym samym jej oddziaływanie. Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu.

Marynowane pąki zawierają też sporo saponin (substancje o właściwościach moczopędnych i wykrztuśnych, wzmagające także wydzielanie śluzu i przyspieszające metabolizm tłuszczów) oraz soli mineralnych.

Nic dziwnego, że kapary od wieków uchodzą za produkt o właściwościach leczniczych. Wspomagają pracę układu pokarmowego i wątroby, mogą ograniczać wzdęcia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. Niegdyś były uznawane za silny afrodyzjak i skuteczny środek dla mężczyzn zmagających się z impotencją.

Kapary - jak jeść?

Kapary mają specyficzny, cierpko-kwaśno-gorzki smak, w którym niektórzy doszukują się aromatu pieprzu, inni - musztardy czy chrzanu. Dzięki temu są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, dodając im wyrazistości.

Obraz
© Getty Images

1. Wzbogacają walory dań z drobiu, ryb, owoców morza, makaronów i pizzy.

2. Świetnie komponują się z pomidorami, a także słynnym francuskim sosem remoulade (jego głównymi składnikami są: musztarda, majonez, posiekane korniszony i kapary).

3. W Hiszpanii popularnym dodatkiem, szczególnie do potraw z ryb, jest pasta z roztartych kaparów, migdałów, czosnku oraz natki pietruszki.

4. Marynowane pąki lubią towarzystwo oliwek oraz innych przypraw, zwłaszcza oregano, bazylii, gorczycy, czosnku i estragonu.

5. Mogą być smakowitą przekąską urozmaicającą deskę serów, zwłaszcza pleśniowych. Warto je łączyć z gotowanymi warzywami, np. fasolką szparagową.

Choć uchodzą za dość egzotyczny produkt, pasują również do dań polskiej kuchni, zwłaszcza tatara. Poprawiają smak marynat, past twarogowych czy sałatek śledziowych. Możemy nimi dekorować galarety warzywne i mięsne.

Warto pamiętać, że kapary tracą niepowtarzalny aromat pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego należy dodawać je pod koniec gotowania, a najlepiej sprawdzają się w zimnych daniach.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty