Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Nie każdy należy do wielbicieli jego smaku. Ze względu na swoje właściwości, seler naciowy powinien jednak przekonać do siebie wszystkich sceptyków. Lista jego zalet nie ma końca. Dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety?

Obraz

/ 6Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Osoby, które marzą o zgubieniu nadprogramowych kilogramów, koniecznie powinny włączyć do swojego jadłospisu seler naciowy, którego jedna duża łodyga ma zaledwie 10 kalorii. Codzienne spożywanie tego warzywa hamuje apetyt na słodycze, działa moczopędnie oraz pomaga trawić tłuszcze. Co ciekawe, seler w 94 proc. składa się z wody. Zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, a to argument, który dodatkowo przemawia za jego skutecznością w odchudzaniu (witamina C jest jednym z najlepszych spalaczy tkanki tłuszczowej - przyp.red.).

/ 6Zmniejsza ciśnienie krwi i cholesterol

Obraz
© 123RF.COM

Codzienne picie soku z selera redukuje ilość kwasowych płytek, co ma ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Jego składniki rozszerzają żyły, co pozwala na swobodny przepływ krwi. Dodatkowo zawiera substancję chemiczną o nazwie butylphthalide, która skutecznie zmniejsza poziom "złego cholesterolu" LDL.

/ 6Działa przeciwnowotworowo

Obraz
© 123RF.COM

Udowodniono, że seler hamuje powstawanie komórek nowotworowych i zmniejsza wzrost guzów. Zawarte w nim związki, takie jak apigenina oraz lutoelina, są niesamowicie skuteczne w zabijaniu rakowych komórek w jajnikach, trzustce, wątrobie, prostacie i sutkach. Jak wykazały badania, substancje w selerze są w stanie również pozbyć się 86 proc. komórek rakowych w płucach, a regularne spożywanie warzywa, 2-3 razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 60 proc.

/ 6Działa uspokajająco

Obraz
© 123RF.COM

Seler to również niezawodny lek uspokajający, który obniża poziom stresu oraz pozwala się zrelaksować. Minerały zawarte w selerze, a w szczególności magnez, wpływają na poprawę nastroju. Tryptofan bierze udział w procesie uwalniania hormonów szczęścia, takich jak serotonina, endorfina i dopamina. Seler warto chrupać na kolację - tego rodzaju zdrowa przekąska pozwoli nam spokojniej spać.

/ 6Zwiększa libido

Obraz
© 123RF.COM

Seler nieprzypadkowo zyskał miano "warzywa miłości". Zawiera on feromony - androstenon i androstenol, które zwiększają poziom pobudzenia seksualnego. Podobno olejki eteryczne uwalniane w trakcie gryzienia selera powodują, ze mamy większą ochotę na seks z partnerem. U mężczyzn działa doskonale na potencję, gdyż ma właściwości podobne do viagry. Zaletą selera jest przede wszystkim fakt, że to naturalny i zdrowy afrodyzjak, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

/ 6Seler naciowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowe warzywo niestety nie cieszy się wielką popularnością w polskiej kuchni. Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i gorzkiego smaku. Seler może być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek - np. dla przełamania smaku można go skropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka.

W diecie wegetariańskiej seler sprawdza się świetnie jako dodatek do hummusu i past warzywnych.

Idealny na początek dnia jest również koktajl z selera. Sok z warzywa mieszamy w równych proporcjach z sokiem z jabłek, a zdrową mieszankę pijemy na czczo. Tego rodzaju eliksir to jeden z ulubionych napojów gwiazd - nie dość, że świetnie oczyszcza organizm i likwiduje obrzęki, to jeszcze wzmacnia włosy oraz wygładza i nawilża skórę.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość