Dlaczego warto jeść seler naciowy?
Nie każdy należy do wielbicieli jego smaku. Ze względu na swoje właściwości, seler naciowy powinien jednak przekonać do siebie wszystkich sceptyków. Lista jego zalet nie ma końca. Dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety?
Wspomaga odchudzanie
Osoby, które marzą o zgubieniu nadprogramowych kilogramów, koniecznie powinny włączyć do swojego jadłospisu seler naciowy, którego jedna duża łodyga ma zaledwie 10 kalorii. Codzienne spożywanie tego warzywa hamuje apetyt na słodycze, działa moczopędnie oraz pomaga trawić tłuszcze. Co ciekawe, seler w 94 proc. składa się z wody. Zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, a to argument, który dodatkowo przemawia za jego skutecznością w odchudzaniu (witamina C jest jednym z najlepszych spalaczy tkanki tłuszczowej - przyp.red.).
Zmniejsza ciśnienie krwi i cholesterol
Codzienne picie soku z selera redukuje ilość kwasowych płytek, co ma ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Jego składniki rozszerzają żyły, co pozwala na swobodny przepływ krwi. Dodatkowo zawiera substancję chemiczną o nazwie butylphthalide, która skutecznie zmniejsza poziom "złego cholesterolu" LDL.
Działa przeciwnowotworowo
Udowodniono, że seler hamuje powstawanie komórek nowotworowych i zmniejsza wzrost guzów. Zawarte w nim związki, takie jak apigenina oraz lutoelina, są niesamowicie skuteczne w zabijaniu rakowych komórek w jajnikach, trzustce, wątrobie, prostacie i sutkach. Jak wykazały badania, substancje w selerze są w stanie również pozbyć się 86 proc. komórek rakowych w płucach, a regularne spożywanie warzywa, 2-3 razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 60 proc.
Działa uspokajająco
Seler to również niezawodny lek uspokajający, który obniża poziom stresu oraz pozwala się zrelaksować. Minerały zawarte w selerze, a w szczególności magnez, wpływają na poprawę nastroju. Tryptofan bierze udział w procesie uwalniania hormonów szczęścia, takich jak serotonina, endorfina i dopamina. Seler warto chrupać na kolację - tego rodzaju zdrowa przekąska pozwoli nam spokojniej spać.
Zwiększa libido
Seler nieprzypadkowo zyskał miano "warzywa miłości". Zawiera on feromony - androstenon i androstenol, które zwiększają poziom pobudzenia seksualnego. Podobno olejki eteryczne uwalniane w trakcie gryzienia selera powodują, ze mamy większą ochotę na seks z partnerem. U mężczyzn działa doskonale na potencję, gdyż ma właściwości podobne do viagry. Zaletą selera jest przede wszystkim fakt, że to naturalny i zdrowy afrodyzjak, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Seler naciowy w kuchni
Zdrowe warzywo niestety nie cieszy się wielką popularnością w polskiej kuchni. Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i gorzkiego smaku. Seler może być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek - np. dla przełamania smaku można go skropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka.
W diecie wegetariańskiej seler sprawdza się świetnie jako dodatek do hummusu i past warzywnych.
Idealny na początek dnia jest również koktajl z selera. Sok z warzywa mieszamy w równych proporcjach z sokiem z jabłek, a zdrową mieszankę pijemy na czczo. Tego rodzaju eliksir to jeden z ulubionych napojów gwiazd - nie dość, że świetnie oczyszcza organizm i likwiduje obrzęki, to jeszcze wzmacnia włosy oraz wygładza i nawilża skórę.