Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Nie każdy należy do wielbicieli jego smaku. Ze względu na swoje właściwości, seler naciowy powinien jednak przekonać do siebie wszystkich sceptyków. Lista jego zalet nie ma końca. Dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety?

Obraz

/ 6Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Osoby, które marzą o zgubieniu nadprogramowych kilogramów, koniecznie powinny włączyć do swojego jadłospisu seler naciowy, którego jedna duża łodyga ma zaledwie 10 kalorii. Codzienne spożywanie tego warzywa hamuje apetyt na słodycze, działa moczopędnie oraz pomaga trawić tłuszcze. Co ciekawe, seler w 94 proc. składa się z wody. Zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, a to argument, który dodatkowo przemawia za jego skutecznością w odchudzaniu (witamina C jest jednym z najlepszych spalaczy tkanki tłuszczowej - przyp.red.).

/ 6Zmniejsza ciśnienie krwi i cholesterol

Obraz
© 123RF.COM

Codzienne picie soku z selera redukuje ilość kwasowych płytek, co ma ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Jego składniki rozszerzają żyły, co pozwala na swobodny przepływ krwi. Dodatkowo zawiera substancję chemiczną o nazwie butylphthalide, która skutecznie zmniejsza poziom "złego cholesterolu" LDL.

/ 6Działa przeciwnowotworowo

Obraz
© 123RF.COM

Udowodniono, że seler hamuje powstawanie komórek nowotworowych i zmniejsza wzrost guzów. Zawarte w nim związki, takie jak apigenina oraz lutoelina, są niesamowicie skuteczne w zabijaniu rakowych komórek w jajnikach, trzustce, wątrobie, prostacie i sutkach. Jak wykazały badania, substancje w selerze są w stanie również pozbyć się 86 proc. komórek rakowych w płucach, a regularne spożywanie warzywa, 2-3 razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc aż o 60 proc.

/ 6Działa uspokajająco

Obraz
© 123RF.COM

Seler to również niezawodny lek uspokajający, który obniża poziom stresu oraz pozwala się zrelaksować. Minerały zawarte w selerze, a w szczególności magnez, wpływają na poprawę nastroju. Tryptofan bierze udział w procesie uwalniania hormonów szczęścia, takich jak serotonina, endorfina i dopamina. Seler warto chrupać na kolację - tego rodzaju zdrowa przekąska pozwoli nam spokojniej spać.

/ 6Zwiększa libido

Obraz
© 123RF.COM

Seler nieprzypadkowo zyskał miano "warzywa miłości". Zawiera on feromony - androstenon i androstenol, które zwiększają poziom pobudzenia seksualnego. Podobno olejki eteryczne uwalniane w trakcie gryzienia selera powodują, ze mamy większą ochotę na seks z partnerem. U mężczyzn działa doskonale na potencję, gdyż ma właściwości podobne do viagry. Zaletą selera jest przede wszystkim fakt, że to naturalny i zdrowy afrodyzjak, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

/ 6Seler naciowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowe warzywo niestety nie cieszy się wielką popularnością w polskiej kuchni. Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i gorzkiego smaku. Seler może być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek - np. dla przełamania smaku można go skropić sokiem z cytryny, albo pomieszać z kawałkami jabłka.

W diecie wegetariańskiej seler sprawdza się świetnie jako dodatek do hummusu i past warzywnych.

Idealny na początek dnia jest również koktajl z selera. Sok z warzywa mieszamy w równych proporcjach z sokiem z jabłek, a zdrową mieszankę pijemy na czczo. Tego rodzaju eliksir to jeden z ulubionych napojów gwiazd - nie dość, że świetnie oczyszcza organizm i likwiduje obrzęki, to jeszcze wzmacnia włosy oraz wygładza i nawilża skórę.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę