Dlaczego warto jeść patisony

W jego kształcie niektórzy dopatrują się statku kosmitów, inni – babki wielkanocnej. Jedno nie ulega wątpliwości – patison to warzywo o sporych wartościach odżywczych, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Do celów kulinarnych najlepiej nadają się młode patisony
Źródło zdjęć: © 123RF

Patison stanowi odmianę dyni zwyczajnej i jest bliskim krewniakiem ogórka czy melona. Ta jednoroczna, krzaczasta roślina pochodzi z Ameryki Północnej, już przed wieloma wiekami cenili ją Aztekowie oraz indiańskie plemiona zamieszkujące półwysep Jukatan, oblewamy wodami Morza Karaibskiego oraz Zatoki Meksykańskiej.

Na niezwykłe owoce, przypominające kształtem dwa złożone ze sobą talerze o pofałdowanych faliście brzegach, szybko zwrócili uwagę hiszpańscy odkrywcy Ameryki, którzy przywieźli patisona do Europy. Początkowo był traktowany jako egzotyczna ciekawostka i roślina ozdobna, w końcu jednak trafił do kuchni i szybko zdobył dużą popularność, szczególnie we Francji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego.

Co ciekawe, patisona bardzo lubią także Czesi i Słowacy. Na polskich stołach pojawia się jednak sporadycznie. Szkoda, bo warzywo posiada dużo walorów odżywczych i smakowych. Poza tym efektownie wygląda, co jest zasługą nie tylko jego oryginalnego kształtu, ale również całej gamy kolorów, w jakich występuje – od niemal białego, przez zielony do granatowego, a wręcz czarnego.

Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Patison – właściwości odżywcze

Patison jest bardzo bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Dostarcza m.in. dużej porcji witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu na ataki rozmaitych wirusów i bakterii, a także – jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów – neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, których aktywność sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

Warzywo zawiera też sporo witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy (B1), która dba o nasze dobre samopoczucie, wspomagającej proces widzenia ryboflawiny (B2) oraz niacyny (B3), rozszerzającej naczynia krwionośne i usprawniające funkcjonowanie mózgu.

Patison jest bogaty w sole mineralne potasu, wapnia, żelaza i magnezu. W jego miąższu kryje się dużo błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie, regulującego pracę jelit i zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych czy "złego" cholesterolu.

Pestki patisona (podobnie jak dyni), dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie działających na system nerwowy i układ krążenia, a także kukurbitacyny – związku o silnych właściwościach przeciwpasożytnicznych i antynowotworowych, korzystnego szczególnie dla mężczyzn, ponieważ powstrzymuje procesy prowadzące do rozrostu prostaty czy łysienia androgenowego.

Warzywo jest lekkostrawne, reguluje pracę układu trawiennego oraz przemianę materii. Stanowi wymarzony produkt spożywczy dla osób dbających o linię – 100 g patisona dostarcza zaledwie 20 kalorii.

Patison – jak go wykorzystać w kuchni

Do celów kulinarnych najlepiej nadają się młode patisony, które mają na tyle delikatną skórkę, że nie trzeba jej nawet obierać. Jak je wykorzystać? Możliwości istnieje mnóstwo.
Warzywo najczęściej spożywamy w postaci konserwowej – marynowany patison nie tylko ładnie wygląda na stole, ale jest przede wszystkim bardzo smacznym dodatkiem do mięs, wędlin czy serów.

Młode patisony warto wykorzystać do przygotowania surówek i sałatek. Ścieramy je razem ze skórką, a następnie mieszamy np. ze startym jabłkiem i marchewką oraz pokrojonym w kostkę selerem naciowym, na koniec dodając trochę jogurtu naturalnego i doprawiając sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Patisonami można wzbogacić gulasz mięsny. Gdy pokroimy je w plastry, posypiemy solą, pieprzem i chilli, zanurzymy w rozmąconym jajku, obtoczymy w bułce tartej i usmażymy na złoty kolor, otrzymamy pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Warzywo świetnie nadaje się do faszerowania – po wydrążeniu gniazd nasiennych możemy je wypełnić np. masą z pieczarek, papryki i czerwonej fasoli, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Delikatne patisony znakomicie sprawdzają się w potrawach pikantnych. Warto z nich przyrządzać z nich zupy czy wegetariańskie kotlety. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki, gdy nabierzemy ochoty na frytki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane