Dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta? 5 zaskakujących faktów o chrzanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Korzeń, który ma moc

Obraz
© 123RF

Chrzan jest rośliną z gatunku kapustowatych, znaną już wikingom, którzy zabierali ostre korzenie w morskie podróże jako źródło cennych witamin i minerałów. Choć chrzan uprawia się także w części Azji, Nowej Zelandii czy w Ameryce Północnej, to u nas jest pospolity i często rośnie dziko w okolicach pól i lasów. Jego korzeń zwany niegdyś warzęchą czy warzuchą, dziś pojawia się niemal wyłącznie w okresie świąt Wielkiej Nocy. A szkoda, bo korzeń chrzanu ma wiele prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do codziennej diety. Dlaczego? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Synigryna – źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

W chrzanie najcenniejszy jest związek odpowiedzialny za piekący smak korzenia – to glikozyd siarkowy, synigryna. Produkuje izotiocyjanian sodu, który ma właściwości antybiotyczne. Dodatkowo rozgrzewa, działa wykrztuśnie, a dzięki olejkom eterycznym odblokowuje zatkane zatoki. Dlatego warto jeść chrzan w trakcie wszelkich infekcji. W trakcie świątecznego biesiadowania chrzan jest nieodzowny, ponieważ łagodzi dolegliwości trawienne, wspomagając pracę pęcherzyka żółciowego.

/ 6Najlepsze źródło witaminy C

Obraz
© 123RF

Choć trudno w to uwierzyć, to chrzan jest skarbnicą witamin – zwłaszcza witaminy C. Ukryty przed promieniami słonecznymi pod ziemią, nie pozwala na utlenianie się tej cennej witaminy. Pod względem zawartości witaminy C bije na głowę nawet cytrusy. A co poza tym? Chrzan to źródło witamin z grupy B, a także witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

Ma silne właściwości wybielające – kiedyś rozcierano go ze śmietaną w celu rozjaśnienia przebarwień, a nalewka na korzeniu chrzanu służyła do wybielania piegów. Drobno starty chrzan można też wykorzystać do przemywania cery tłustej, a także trądzikowej, ponieważ idealnie tonizuje, ale też ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze.

/ 6Na ból głowy i artretyzm

Obraz
© 123RF

Korzeń chrzanu znany jest ze swych właściwości przeciwbólowych. W ten sposób wykorzystywany był w medycynie ludowej od setek lat. Łagodzi bóle stawów, kości i mięśni. Można pokrojonym w plasterki korzeniem okładać bolące miejsca lub wykorzystać w tym celu rozbite liście chrzanu.

/ 6Najlepszy dodatek do dań

Obraz
© 123RF

Co czyni chrzan najlepszym dodatkiem? Jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 70 kcal, przy czym zjedzenie takiej ilości chrzanu byłoby nie lada wyzwaniem. Dlatego warto na jego rzecz zrezygnować z wysokokalorycznych i niezdrowych dodatków – keczupu czy majonezu. Dbających o linię ucieszy informacja, że chrzan wspiera przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary