Dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta? 5 zaskakujących faktów o chrzanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Korzeń, który ma moc

Obraz
© 123RF

Chrzan jest rośliną z gatunku kapustowatych, znaną już wikingom, którzy zabierali ostre korzenie w morskie podróże jako źródło cennych witamin i minerałów. Choć chrzan uprawia się także w części Azji, Nowej Zelandii czy w Ameryce Północnej, to u nas jest pospolity i często rośnie dziko w okolicach pól i lasów. Jego korzeń zwany niegdyś warzęchą czy warzuchą, dziś pojawia się niemal wyłącznie w okresie świąt Wielkiej Nocy. A szkoda, bo korzeń chrzanu ma wiele prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do codziennej diety. Dlaczego? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Synigryna – źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

W chrzanie najcenniejszy jest związek odpowiedzialny za piekący smak korzenia – to glikozyd siarkowy, synigryna. Produkuje izotiocyjanian sodu, który ma właściwości antybiotyczne. Dodatkowo rozgrzewa, działa wykrztuśnie, a dzięki olejkom eterycznym odblokowuje zatkane zatoki. Dlatego warto jeść chrzan w trakcie wszelkich infekcji. W trakcie świątecznego biesiadowania chrzan jest nieodzowny, ponieważ łagodzi dolegliwości trawienne, wspomagając pracę pęcherzyka żółciowego.

/ 6Najlepsze źródło witaminy C

Obraz
© 123RF

Choć trudno w to uwierzyć, to chrzan jest skarbnicą witamin – zwłaszcza witaminy C. Ukryty przed promieniami słonecznymi pod ziemią, nie pozwala na utlenianie się tej cennej witaminy. Pod względem zawartości witaminy C bije na głowę nawet cytrusy. A co poza tym? Chrzan to źródło witamin z grupy B, a także witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

Ma silne właściwości wybielające – kiedyś rozcierano go ze śmietaną w celu rozjaśnienia przebarwień, a nalewka na korzeniu chrzanu służyła do wybielania piegów. Drobno starty chrzan można też wykorzystać do przemywania cery tłustej, a także trądzikowej, ponieważ idealnie tonizuje, ale też ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze.

/ 6Na ból głowy i artretyzm

Obraz
© 123RF

Korzeń chrzanu znany jest ze swych właściwości przeciwbólowych. W ten sposób wykorzystywany był w medycynie ludowej od setek lat. Łagodzi bóle stawów, kości i mięśni. Można pokrojonym w plasterki korzeniem okładać bolące miejsca lub wykorzystać w tym celu rozbite liście chrzanu.

/ 6Najlepszy dodatek do dań

Obraz
© 123RF

Co czyni chrzan najlepszym dodatkiem? Jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 70 kcal, przy czym zjedzenie takiej ilości chrzanu byłoby nie lada wyzwaniem. Dlatego warto na jego rzecz zrezygnować z wysokokalorycznych i niezdrowych dodatków – keczupu czy majonezu. Dbających o linię ucieszy informacja, że chrzan wspiera przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców