Dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta? 5 zaskakujących faktów o chrzanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Korzeń, który ma moc

Obraz
© 123RF

Chrzan jest rośliną z gatunku kapustowatych, znaną już wikingom, którzy zabierali ostre korzenie w morskie podróże jako źródło cennych witamin i minerałów. Choć chrzan uprawia się także w części Azji, Nowej Zelandii czy w Ameryce Północnej, to u nas jest pospolity i często rośnie dziko w okolicach pól i lasów. Jego korzeń zwany niegdyś warzęchą czy warzuchą, dziś pojawia się niemal wyłącznie w okresie świąt Wielkiej Nocy. A szkoda, bo korzeń chrzanu ma wiele prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do codziennej diety. Dlaczego? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Synigryna – źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

W chrzanie najcenniejszy jest związek odpowiedzialny za piekący smak korzenia – to glikozyd siarkowy, synigryna. Produkuje izotiocyjanian sodu, który ma właściwości antybiotyczne. Dodatkowo rozgrzewa, działa wykrztuśnie, a dzięki olejkom eterycznym odblokowuje zatkane zatoki. Dlatego warto jeść chrzan w trakcie wszelkich infekcji. W trakcie świątecznego biesiadowania chrzan jest nieodzowny, ponieważ łagodzi dolegliwości trawienne, wspomagając pracę pęcherzyka żółciowego.

/ 6Najlepsze źródło witaminy C

Obraz
© 123RF

Choć trudno w to uwierzyć, to chrzan jest skarbnicą witamin – zwłaszcza witaminy C. Ukryty przed promieniami słonecznymi pod ziemią, nie pozwala na utlenianie się tej cennej witaminy. Pod względem zawartości witaminy C bije na głowę nawet cytrusy. A co poza tym? Chrzan to źródło witamin z grupy B, a także witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

Ma silne właściwości wybielające – kiedyś rozcierano go ze śmietaną w celu rozjaśnienia przebarwień, a nalewka na korzeniu chrzanu służyła do wybielania piegów. Drobno starty chrzan można też wykorzystać do przemywania cery tłustej, a także trądzikowej, ponieważ idealnie tonizuje, ale też ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze.

/ 6Na ból głowy i artretyzm

Obraz
© 123RF

Korzeń chrzanu znany jest ze swych właściwości przeciwbólowych. W ten sposób wykorzystywany był w medycynie ludowej od setek lat. Łagodzi bóle stawów, kości i mięśni. Można pokrojonym w plasterki korzeniem okładać bolące miejsca lub wykorzystać w tym celu rozbite liście chrzanu.

/ 6Najlepszy dodatek do dań

Obraz
© 123RF

Co czyni chrzan najlepszym dodatkiem? Jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 70 kcal, przy czym zjedzenie takiej ilości chrzanu byłoby nie lada wyzwaniem. Dlatego warto na jego rzecz zrezygnować z wysokokalorycznych i niezdrowych dodatków – keczupu czy majonezu. Dbających o linię ucieszy informacja, że chrzan wspiera przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować