Dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta? 5 zaskakujących faktów o chrzanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Korzeń, który ma moc

Obraz
© 123RF

Chrzan jest rośliną z gatunku kapustowatych, znaną już wikingom, którzy zabierali ostre korzenie w morskie podróże jako źródło cennych witamin i minerałów. Choć chrzan uprawia się także w części Azji, Nowej Zelandii czy w Ameryce Północnej, to u nas jest pospolity i często rośnie dziko w okolicach pól i lasów. Jego korzeń zwany niegdyś warzęchą czy warzuchą, dziś pojawia się niemal wyłącznie w okresie świąt Wielkiej Nocy. A szkoda, bo korzeń chrzanu ma wiele prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do codziennej diety. Dlaczego? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Synigryna – źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

W chrzanie najcenniejszy jest związek odpowiedzialny za piekący smak korzenia – to glikozyd siarkowy, synigryna. Produkuje izotiocyjanian sodu, który ma właściwości antybiotyczne. Dodatkowo rozgrzewa, działa wykrztuśnie, a dzięki olejkom eterycznym odblokowuje zatkane zatoki. Dlatego warto jeść chrzan w trakcie wszelkich infekcji. W trakcie świątecznego biesiadowania chrzan jest nieodzowny, ponieważ łagodzi dolegliwości trawienne, wspomagając pracę pęcherzyka żółciowego.

/ 6Najlepsze źródło witaminy C

Obraz
© 123RF

Choć trudno w to uwierzyć, to chrzan jest skarbnicą witamin – zwłaszcza witaminy C. Ukryty przed promieniami słonecznymi pod ziemią, nie pozwala na utlenianie się tej cennej witaminy. Pod względem zawartości witaminy C bije na głowę nawet cytrusy. A co poza tym? Chrzan to źródło witamin z grupy B, a także witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.

/ 6Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

Ma silne właściwości wybielające – kiedyś rozcierano go ze śmietaną w celu rozjaśnienia przebarwień, a nalewka na korzeniu chrzanu służyła do wybielania piegów. Drobno starty chrzan można też wykorzystać do przemywania cery tłustej, a także trądzikowej, ponieważ idealnie tonizuje, ale też ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze.

/ 6Na ból głowy i artretyzm

Obraz
© 123RF

Korzeń chrzanu znany jest ze swych właściwości przeciwbólowych. W ten sposób wykorzystywany był w medycynie ludowej od setek lat. Łagodzi bóle stawów, kości i mięśni. Można pokrojonym w plasterki korzeniem okładać bolące miejsca lub wykorzystać w tym celu rozbite liście chrzanu.

/ 6Najlepszy dodatek do dań

Obraz
© 123RF

Co czyni chrzan najlepszym dodatkiem? Jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 70 kcal, przy czym zjedzenie takiej ilości chrzanu byłoby nie lada wyzwaniem. Dlatego warto na jego rzecz zrezygnować z wysokokalorycznych i niezdrowych dodatków – keczupu czy majonezu. Dbających o linię ucieszy informacja, że chrzan wspiera przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru