1z7
Dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta? 5 zaskakujących faktów o chrzanie
Korzeń, który ma moc
Chrzan jest rośliną z gatunku kapustowatych, znaną już wikingom, którzy zabierali ostre korzenie w morskie podróże jako źródło cennych witamin i minerałów. Choć chrzan uprawia się także w części Azji, Nowej Zelandii czy w Ameryce Północnej, to u nas jest pospolity i często rośnie dziko w okolicach pól i lasów. Jego korzeń zwany niegdyś warzęchą czy warzuchą, dziś pojawia się niemal wyłącznie w okresie świąt Wielkiej Nocy. A szkoda, bo korzeń chrzanu ma wiele prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do codziennej diety. Dlaczego? Sprawdźmy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl