Dlaczego warto i jak zrobić flaczki?

Klasyka w weselnym menu lub podczas rodzinnych spotkań. Mimo że niektórych do konsumpcji zniechęca sama nazwa, danie to nadal cieszy się sporą popularnością. Warto wiedzieć, że potrawa ta ma mało kalorii i dostarcza cennych składników odżywczych. Oto co warto wiedzieć zanim zabierzemy się do gotowania tego przysmaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Lepiej smakują niż się nazywają

Obraz
© Fotolia

Klasyka w weselnym menu lub podczas rodzinnych spotkań. Mimo że niektórych do konsumpcji zniechęca sama nazwa, danie to nadal cieszy się sporą popularnością. Warto wiedzieć, że potrawa ta ma mało kalorii i dostarcza cennych składników odżywczych. Oto co warto wiedzieć zanim zabierzemy się do gotowania tego przysmaku.

/ 5Polska klasyka

Obraz
© Fotolia

W Polsce najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe, ale można spotkać się z flaczkami z żołądków drobiowych, a nawet z podrobów jelenia, daniela czy łosia. Wegetariańska wersja tego dania przygotowywana jest z boczniaków. Sposób przyrządzania flaczków zmieniał się przez wieki, jednak głównym składnikiem potrawy mającej formę gęstej zupy były i są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka (wszystkie jego części: księgi, czepiec, żwacz i trawieniec - dwie ostatnie mają największą wartość kulinarną).

/ 5Bogactwo składników

Obraz
© Fotolia

Flaki warto wprowadzać do jadłospisu, ponieważ są potrawą niskokaloryczną - 100 g zawiera zaledwie 80 kcal. To doskonałe źródło białka (niezbędnego w procesach przemiany materii), witaminy B2 (która uczestniczy przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka oraz dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym), a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu. Natomiast tłuszczu jest w tym daniu niewiele, bo tylko około 2 gramów.

Flaczki dostarczają również wapnia, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Bez niego nie możemy liczyć na prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. Wpływa także na obniżenie ciśnienia krwi. Cenna jest również zawartość żelaza w tym daniu. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez system immunologiczny. Reguluje również metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie.

Przygotowując flaczki lepiej wybierać wołowe, ponieważ flaki wieprzowe zawierają duże ilości cholesterolu oraz więcej tłuszczu. Osoby chore na dnę moczanową powinny je omijać ze względu na dużą zawartość puryn.

/ 5Ze sklepu czy domowe?

Obraz
© Fotolia

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Mamy wtedy pewność, że są dobrze oczyszczone i nie zawierają konserwantów czy substancji wzmacniających smak.

Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany. Na początku żołądki trzeba starannie umyć i moczyć przez 2-3 godziny. Po wyjęciu z wody tniemy je na mniejsze kawałki i za pomocą noża lub szczotki ryżowej usuwamy szlam. Oczyszczone flaki powtórnie myjemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy czystą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy. Najlepiej powtórzyć tę czynność trzy razy, do ostatniego gotowania dodając liście laurowe. Po ugotowaniu i ostygnięciu należy obciąć ciemne brzegi i pokroić flaki w paski. Do przygotowania potrawy wykorzystujemy tylko jasne fragmenty.

/ 5Smak doprawionych flaczków

Obraz
© Fotolia

Po obróbce wstępnej zalewamy flaki wcześniej przygotowanym rosołem i gotujemy przez 2-3 godziny na małym ogniu. W razie ubywania płynu należy uzupełniać go wrzątkiem. Flaki muszą być miękkie. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy obrane i pokrojone w słupki jarzyny: seler, por, marchewkę i pietruszkę, z dodatkiem łyżki masła. Gdy są miękkie, przekładamy je razem z wywarem do flaczków. Możemy również wzbogacić smak potrawy posiekaną cebulą i czosnkiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy całość do miękkości warzyw (ok. 20 min). Aby flaki były zdrowsze i smaczniejsze, warto dodać do nich zioła: mielonego imbiru, kolendry, gorczycy, kminku oraz majeranku. Dodatki te ułatwią procesy trawienia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu