Dla koneserów. Czekolada, której nie zapomnisz. Łatwo ją rozpoznać
Z czekoladą nie wolno przesadzać, dlatego jeśli jesz ją od czasu do czasu, warto wybrać wyjątkową formę. Odpowiednia barwa, aromatyczny zapach i charakterystyczny trzask po przełamaniu, po tym poznasz doskonałej jakości produkt.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Polecamy doskonale aksamitną belgijską czekoladę, a także sposoby na to, jak poznać, czy mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą, czy wyrobami czekoladopodobnymi. Zachwycisz się zarówno jakością dodatków, jak i atrakcyjną ceną takich zestawów.
Jak rozpoznać prawdziwą czekoladę
Czekolada składa się z masła kakaowego, masy kakaowej i cukru. Pierwszy ze składników sprawia, że gotowy produkt rozpływa się w ustach, a to dzięki temu, że tłuszcz rozpuszcza się w temperaturze niższej od naszego ciała. Umiejętnie temperowanie, czyli naprzemienne podgrzewanie i schładzanie czekolady pozwoli uzyskać odpowiednio gładką masę oraz odpowiednią zwartość, która sprawia, że po zaschnięciu łamana czekolada wydaje charakterystyczny trzask.
Niezawodnym sposobem na to, by sprawdzić czy czekolada jest dobrej jakości, będzie więc sprawdzenie składu produktu – im mniej dodatkowych składników, tym lepiej. Wszelkiego rodzaju barwniki czy aromaty świadczą o tym, że produkt nie powstaje zgodnie z tradycyjną recepturą. Również zamienniki takie jak olej roślinny zastosowany zamiast masła kakaowego sprawiają, że czekolada nie będzie miała takiego smaku jak ta wykonana z oryginalnych składników.
Najbardziej naturalna i zarazem najzdrowsza czekolada powinna zawierać minimum 70 proc. kakao. Ma najmniej cukru oraz tłuszczu ze wszystkich dostępnych na rynku czekolad. Na drugim biegunie znajdują się wyroby czekoladopodobne, które kuszą niską ceną, ale zawartość cukru jest w nim nieporównywalnie większa do ilości kakao obecnego w składzie. Biała czekolada, która umownie uznawana jest za część rodziny czekolad, powstaje bez udziału masy kakaowej, za to z dużą ilością cukru i tłuszczu. Ten smak również znajduje swoich koneserów, zwłaszcza biorąc pod uwagę liczne dodatki, które sprawiają, że pozornie neutralny smak zyskuje nowego charakteru.
Wyszukane dodatki
O jakości czekolady świadczy również stan dodatków umieszczanych w pralinach lub tabliczkach. Słodka, aksamitna czekolada doskonale współgra nie tylko z orzechami czy rodzynkami – popularnością cieszą się połączenia, które stawiają nie tylko na słodycz. Czekolada z chili lub solą to smakowe doznanie, które zapamiętasz na długi czas.
Dobrym pomysłem będzie również wybór czekolady, której składniki pochodzą z najdalszych zakątków świata. Czekolada z lawendą z Andaluzji lub fiołkiem z Tuluzy to coś, co z pewnością zasmakuje prawdziwym koneserom. Jeśli więc szukasz pomysłu na oryginalny prezent, warto wypróbować czegoś bardziej wyszukanego.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.