Diabeł tkwi w szczegółach, czyli jak ozdobić drinka

Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co pijemy, a nie ile. Wielkie znaczenie mają dodatki do drinków, które sprawia, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Wesoły melanż i kolorowe drinki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Kołodziejczyk

Wisienki koktajlowe
Nieodłączny element wielu alkoholowych koktajli. Masz wiele opcji do wyboru: jedną wisienkę możesz włożyć do drinka albo naciąć i nałożyć na jego krawędź. Kolor owocu może być dopełnieniem kompozycji albo kontraktować z całym drinkiem

Krawędzie z cukru
Cierpki smak alkoholu można polepszyć cukrową nutą. Brzegi naczynia najpierw zanurz w wodzie lub soku, a potem w cukrze (proponujemy trzcinowy). Następnie włóż do lodówki, by go schłodź. Drink wlewaj bardzo ostrożnie, bo możesz zniszczyć cukrową dekorację.

Kolorowe akcenty
Mieszadełka i słomki, oprócz tego, że są praktyczne, to jeszcze można wykorzystać je do dekoracji. Szalej z kolorami i wzorami! Tylko pamiętaj, że muszą one współgrać z wyglądem i smakiem napoju.

Królowa śniegu
Nie ograniczaj się wyłącznie do lodu w kostkach albo kruszonego. Podobnie jak z mieszadełkami i słomkami puść wodze fantazji i znajdź foremki, które zaskoczą swoim kształtem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany