Dekoracja talerza. Co zrobić, by posiłki wyglądały jak w najdroższych restauracjach?

Nie tylko umiejętności gotowania decydują o tym, który szef kuchni uważany jest za mistrza. Widzimy to, odwiedzając restauracje. Czasem trafimy na bardzo smaczne danie, ale ich wygląd nie zawsze zachęca do jedzenia.

Dekoracja talerza. Co zrobić, by posiłki wyglądały jak w najdroższych restauracjach?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dekoracja talerza jest więc bardzo ważna. Często to właśnie sposób podania sprawia, że po prostu dobra restauracja urasta do miana kultowej!
W domu rzadko przywiązujemy wagę do tego, jak nasz obiad wygląda na talerzu. Kotlet, obok ziemniaki i surówka to standard. Jedynym ozdobnym elementem takiego zestawu jest zazwyczaj szczypta posiekanych ziół. A może jednak spróbować i w domu postarać się o to, by nasze posiłki były nie tylko smaczne, ale i wyglądały zachęcająco?

Z dekoracjami nie ma co przesadzać. Zarówno te proste zdobienia, jak i bardziej skomplikowane, powinny być widoczne, ale nie dominujące. Na talerzu doskonale sprawdza się zasada, że często mniej znaczy więcej. Choć oczywiście od każdej zasady są wyjątki.

Takim wyjątkiem z pewnością jest carving, czyli rzeźbienie w roślinach. Dziś tworzenie ozdób z warzyw owoców, to właściwie osobna gałąź sztuki kulinarnej.

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

W internecie znajdziemy dziesiątki przykładów na to, jak zrobić kwiaty z pomidorów czy rzodkiewek, jak odpowiednio naciąć ogórka, by stał się on bardzo nieszablonową ozdobą, jak z winogron stworzyć perły, które ozdobią nasz talerz.

Carving to trudna sztuka. Trzeba wielu tygodni żmudnych ćwiczeń, popełniania błędów, by się tego nauczyć. Jednak warto. Wystarczy spojrzeć na półmiski z owocami w restauracjach Azji, by się przekonać, jak dalece różnią się one na plus od tych, które na co dzień spotykamy na naszych stołach. Zanim jednak osiągniemy biegłość, możemy próbować wycinać z warzyw kokardki, spiralki czy po prostu koła albo gwiazdki. Takie elementy na pewno poprawią wygląd dania.

Kolejnym pomysłem, który pewnie każdy z bywalców restauracyjnych zauważył jest użycie sosu. W domu kawałek mięsa czy ryby polewamy po prostu sosem. Ale można zrobić odwrotnie. Najpierw umieścić na talerzu sos, a na nim mięso. Wygląda to o wiele bardziej profesjonalnie. Nie używajmy sosu w nadmiarze, by nie wyglądał jak kałuża, w której wylądowało nasze danie. Lepiej mocniej go zredukować i delikatnie wylać na talerz, by nadmiernie się nie rozlał.

Przygotowując sos, warto pomyśleć o tym, by miał wyrazisty kolor. Dodawajmy więc przyprawy, starte warzywa lub zioła, by osiągnąć satysfakcjonującą nas barwę.

Zioła w zdobieniu talerza mogą nam się przydać nie tylko do barwienia sosu. Same w sobie są piękną dekoracją, trzeba je tylko umiejętnie wykorzystać. Zazwyczaj po prostu je siekamy. Ciekawszą opcją będzie zrobienie emulsji. Nie jest to trudne. Wystarczy świeże zioła zmiksować dokładnie z wodą i olejem, doprawić solą i nałożyć za pomocą strzykawki na nasz talerz. Można wykorzystać także proszek ze świeżych ziół, który bez problemu wykonamy w domu. Wystarczy włożyć świeże liście do torebki i zamrozić. W tej formie wystarczy je mocno rozwałkować - tworząc fantastyczny ziołowy proszek.

Sproszkowane przyprawy są wdzięcznym elementem ozdób. Najlepiej do dekoracji używać tych samych, które dodaliśmy do potrawy. Dzięki temu unikniemy ryzyka, że ozdoba zmieni smak naszej potrawy.

Osobną sprawą jest ozdabianie deserów. Nawet kawałek ciasta pieczonego w blaszce może wyglądać o wiele lepiej, jeśli obok położymy owoce, różyczkę bilet śmietany czy kulki z czekolady. Czekoladowe ozdoby - także te bardziej wymyślne - zrobimy bez problemu w domu. Wystarczy rozpuścić czekoladę, wylać ją na pergamin, a gdy zacznie tężeć, wyciąć nożem lub przy pomocy foremek, pożądany kształt. Prosto, a efektownie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany