Czy mrożonki są bezwartościowe?

Świeże truskawki zimą? Proszę bardzo, dziś to już nie problem. Przez cały rok możemy przecież kupić importowane owoce i warzywa. Ta całoroczna ?sezonowość? sprawiła, że mniejsze znaczenie przywiązujemy do wszelkiego rodzaju przetworów i mrożonek. Coraz więcej pojawia się też głosów, że mrożone owoce i warzywa mają znikomą wartość odżywczą. Czy faktycznie takie jarzyny to tylko kolorowe, ale bezwartościowe dopełnienie obiadu? Czy lepiej sięgać po mrożonki czy owoce i warzywa, które sprowadzamy z najdalszych zakątków świata? Jakich zasad powinniśmy przestrzegać przygotowując mrożonki? Wątpliwości rozwiewa Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyka z Kliniki Invicta w Warszawie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

- Latem i jesienią problemu nie ma. Świeżych owoców i warzyw jest mnóstwo. Co jednak wybierać zimą i wiosną - mrożonki czy świeże produkty z importu?

- Przede wszystkim warto jeść zgodnie z naturą. W okresie zimowym wybierajmy takie warzywa jak: por, kapusta biała, czerwona lub jarmuż, cebula, seler, marchew, pietruszka, brukiew, buraki, brukselka, cykoria, roszponka i oczywiście ziemniaki. Są to warzywa bogate w witaminę C, E, żelazo, miedź i magnez. Zimowe warzywa świetnie nadają się na surówki, zupy czy zapiekanki, a także jako przekąski. Śmiało również można korzystać z gotowych warzyw, zamrożonych zaraz po zbiorach (kalafior, brokuły, groszek, fasolka szparagowa)
. Są z pewnością bardziej odżywcze niż warzywa importowane. A w okresie letnim nie zapomnijmy także zamrozić gruntowych pomidorów, papryki i innych sezonowych warzyw. Taki własnej produkcji zapas na pewno przyda się w kuchni. Zimą pamiętajmy również o przetworach warzywnych. Zachęcam do jedzenia pomidorów w postaci koncentratu, przecieru czy keczupu (najlepiej własnej roboty) - to produkty bogate w potas, zawierające do tego łatwo przyswajalny likopen, który chroni nas przed chorobami
nowotworowymi.

- Wiele osób twierdzi, że produkty mrożone są bezwartościowe. Czy rzeczywiście straty cennych składników są w nich tak duże?

- Straty składników odżywczych w procesie przygotowania mrożonki można oszacować na następującym poziomie: witamina C - 40 proc., wit. B1 - 20 proc., wit. B2 - 10 proc., karoten - 5 proc. Są one stosunkowo niewielkie. Uważa się, że straty te - o ile produkty są prawidłowo zamrażane, przechowywane i transportowane - są porównywalne do strat, jakie występują w świeżych owocach i warzywach w obrocie towarowym (czyli w drodze od rolnika do domu konsumenta). Warto pamiętać, że barwa i wartości odżywcze lepiej się zachowują, kiedy przed mrożeniem warzywa i owoce są blanszowane. Wraz z czasem przechowywania zwiększa się przewaga wartości odżywczych mrożonek nad świeżymi warzywami i owocami. Mrożenie hamuje przemiany biochemiczne i chemiczne w przechowywanym surowcu. Zachowuje też dobrze barwę oraz składniki odżywcze produktów. W temperaturze do -18 st. C można przechowywać mrożonki przez cały rok, a w temperaturze -31st. C nawet przez okres 4-5 lat, nie tracąc odpowiedniej jakości i wartości odżywczej produktu.

- Jakich zasad powinniśmy przestrzegać przygotowując potrawy z produktów mrożonych, by zachowały swoje wartości i piękny wygląd?

- Ze względu na budowę tkankową struktura niektórych warzyw i owoców może być zmieniona. Związane jest to z turgorem komórkowym (stan jędrności komórki roślinnej – przyp.red.) - w czasie rozmrażania następuje przebijanie błon komórkowych, co powoduje wypływanie płynów, a owoc czy warzywo staje się miękkie i ociekające sokiem. Rozmrażanie jest bardzo ważnym etapem przygotowania mrożonek do spożycia. Odpowiednio przeprowadzony proces pozwala na zachowanie witamin i barwy produktu. Warzywa i owoce przeznaczone do obróbki cieplnej powinno się rozmrażać szybko w trakcie przygotowania potrawy. Czas obróbki cieplnej powinien zostać skrócony, zwłaszcza jeśli surowce były blanszowane. Rozmrażanie warzyw i owoców, które chcemy wykorzystać do surówki należy prowadzić z użyciem substancji stabilizujących witaminę C, do warzyw warto więc dodać sól, olej, kwas cytrynowy lub śmietanę, zaś do owoców cukier lub śmietanę.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯