Czy mrożonki są bezwartościowe?

Świeże truskawki zimą? Proszę bardzo, dziś to już nie problem. Przez cały rok możemy przecież kupić importowane owoce i warzywa. Ta całoroczna ?sezonowość? sprawiła, że mniejsze znaczenie przywiązujemy do wszelkiego rodzaju przetworów i mrożonek. Coraz więcej pojawia się też głosów, że mrożone owoce i warzywa mają znikomą wartość odżywczą. Czy faktycznie takie jarzyny to tylko kolorowe, ale bezwartościowe dopełnienie obiadu? Czy lepiej sięgać po mrożonki czy owoce i warzywa, które sprowadzamy z najdalszych zakątków świata? Jakich zasad powinniśmy przestrzegać przygotowując mrożonki? Wątpliwości rozwiewa Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyka z Kliniki Invicta w Warszawie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

- Latem i jesienią problemu nie ma. Świeżych owoców i warzyw jest mnóstwo. Co jednak wybierać zimą i wiosną - mrożonki czy świeże produkty z importu?

- Przede wszystkim warto jeść zgodnie z naturą. W okresie zimowym wybierajmy takie warzywa jak: por, kapusta biała, czerwona lub jarmuż, cebula, seler, marchew, pietruszka, brukiew, buraki, brukselka, cykoria, roszponka i oczywiście ziemniaki. Są to warzywa bogate w witaminę C, E, żelazo, miedź i magnez. Zimowe warzywa świetnie nadają się na surówki, zupy czy zapiekanki, a także jako przekąski. Śmiało również można korzystać z gotowych warzyw, zamrożonych zaraz po zbiorach (kalafior, brokuły, groszek, fasolka szparagowa)
. Są z pewnością bardziej odżywcze niż warzywa importowane. A w okresie letnim nie zapomnijmy także zamrozić gruntowych pomidorów, papryki i innych sezonowych warzyw. Taki własnej produkcji zapas na pewno przyda się w kuchni. Zimą pamiętajmy również o przetworach warzywnych. Zachęcam do jedzenia pomidorów w postaci koncentratu, przecieru czy keczupu (najlepiej własnej roboty) - to produkty bogate w potas, zawierające do tego łatwo przyswajalny likopen, który chroni nas przed chorobami
nowotworowymi.

- Wiele osób twierdzi, że produkty mrożone są bezwartościowe. Czy rzeczywiście straty cennych składników są w nich tak duże?

- Straty składników odżywczych w procesie przygotowania mrożonki można oszacować na następującym poziomie: witamina C - 40 proc., wit. B1 - 20 proc., wit. B2 - 10 proc., karoten - 5 proc. Są one stosunkowo niewielkie. Uważa się, że straty te - o ile produkty są prawidłowo zamrażane, przechowywane i transportowane - są porównywalne do strat, jakie występują w świeżych owocach i warzywach w obrocie towarowym (czyli w drodze od rolnika do domu konsumenta). Warto pamiętać, że barwa i wartości odżywcze lepiej się zachowują, kiedy przed mrożeniem warzywa i owoce są blanszowane. Wraz z czasem przechowywania zwiększa się przewaga wartości odżywczych mrożonek nad świeżymi warzywami i owocami. Mrożenie hamuje przemiany biochemiczne i chemiczne w przechowywanym surowcu. Zachowuje też dobrze barwę oraz składniki odżywcze produktów. W temperaturze do -18 st. C można przechowywać mrożonki przez cały rok, a w temperaturze -31st. C nawet przez okres 4-5 lat, nie tracąc odpowiedniej jakości i wartości odżywczej produktu.

- Jakich zasad powinniśmy przestrzegać przygotowując potrawy z produktów mrożonych, by zachowały swoje wartości i piękny wygląd?

- Ze względu na budowę tkankową struktura niektórych warzyw i owoców może być zmieniona. Związane jest to z turgorem komórkowym (stan jędrności komórki roślinnej – przyp.red.) - w czasie rozmrażania następuje przebijanie błon komórkowych, co powoduje wypływanie płynów, a owoc czy warzywo staje się miękkie i ociekające sokiem. Rozmrażanie jest bardzo ważnym etapem przygotowania mrożonek do spożycia. Odpowiednio przeprowadzony proces pozwala na zachowanie witamin i barwy produktu. Warzywa i owoce przeznaczone do obróbki cieplnej powinno się rozmrażać szybko w trakcie przygotowania potrawy. Czas obróbki cieplnej powinien zostać skrócony, zwłaszcza jeśli surowce były blanszowane. Rozmrażanie warzyw i owoców, które chcemy wykorzystać do surówki należy prowadzić z użyciem substancji stabilizujących witaminę C, do warzyw warto więc dodać sól, olej, kwas cytrynowy lub śmietanę, zaś do owoców cukier lub śmietanę.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności