Czy da się obrać ziemniaki bez użycia obieraczki? Tak, i jest o wiele prościej
Obieranie ziemniaków nie należy do czynności szybkich i przyjemnych. To raczej żmudne zajęcie, które ułatwia tylko bardzo ostry nóż lub dobra obieraczka. Istnieje jednak trik, który pozwoli ominąć wszystkie niedogodności. Będziecie zachwyceni!
Okazuje się, że ziemniaki nie tylko zdrowiej, ale też o wiele łatwiej, obiera się po ugotowaniu. Najpierw należy je odcedzić i poczekać chwilę, aż przestygną. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy tylko skórę i "rysujemy" linię wokół ziemniaka pośrodku bulwy. Należy zrobić to szybko, obracając ziemniaka jedną ręką i trzymając nóż w drugiej.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do dużego garnka z zimną wodą tak, by były całkowicie zanurzone. Następnie stawiamy garnek na ogniu i czekamy do zagotowania. Gdy skórka delikatnie odejdzie od bulwy, zestawiamy je z ognia i odcedzamy. Kiedy będą już wystarczająco chłodne, by ich dotknąć, zdejmujemy skórkę tak, jakby była ona czapką na ziemniaczanej główce. Schodzi w całości bez najmniejszego oporu.
Sprawdziliśmy, ten trik naprawdę działa! Spróbujcie, a nigdy nie wrócicie do obieraczki. Słowo!