Czy da się obrać ziemniaki bez użycia obieraczki? Tak, i jest o wiele prościej

Obieranie ziemniaków nie należy do czynności szybkich i przyjemnych. To raczej żmudne zajęcie, które ułatwia tylko bardzo ostry nóż lub dobra obieraczka. Istnieje jednak trik, który pozwoli ominąć wszystkie niedogodności. Będziecie zachwyceni!

Istnieje prosty trik, który pomaga obrać ziemniaki szybko i bez wysiłku.
Źródło zdjęć: © Archiwum własne

Okazuje się, że ziemniaki nie tylko zdrowiej, ale też o wiele łatwiej, obiera się po ugotowaniu. Najpierw należy je odcedzić i poczekać chwilę, aż przestygną. Następnie za pomocą ostrego noża przecinamy tylko skórę i "rysujemy" linię wokół ziemniaka pośrodku bulwy. Należy zrobić to szybko, obracając ziemniaka jedną ręką i trzymając nóż w drugiej.

Obraz
© Archiwum prywatne

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do dużego garnka z zimną wodą tak, by były całkowicie zanurzone. Następnie stawiamy garnek na ogniu i czekamy do zagotowania. Gdy skórka delikatnie odejdzie od bulwy, zestawiamy je z ognia i odcedzamy. Kiedy będą już wystarczająco chłodne, by ich dotknąć, zdejmujemy skórkę tak, jakby była ona czapką na ziemniaczanej główce. Schodzi w całości bez najmniejszego oporu.

Obraz
© Archiwum prywatne | ziemniaki

Sprawdziliśmy, ten trik naprawdę działa! Spróbujcie, a nigdy nie wrócicie do obieraczki. Słowo!

Zobacz też: Jak wykorzystać wode po ugotowanych ziemniakach

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów