Cztery sposoby na lepszy smak kawy – bez cukru!

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Katarzyna Gileta

/ 5Rady autora książki "Moc na talerzu"

Obraz
© Pixabay.com

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki małej czarnej? Dr Mehmet Oz, autor książki "Moc na talerzu. Przestań jeść, zacznij się odżywiać", radzi, jak parzyć kawę, by była najsmaczniejsza. Dzięki tym sztuczkom zapomnisz o dosypywaniu cukru do naparu.

Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Zainwestuj w młynek

Obraz
© Pixabay.com

Samodzielne mielenie kawy nie ma być może wpływu na jej właściwości zdrowotne, ale może poprawiać właściwości smakowe napoju. Najlepszym pojemnikiem na kawowy aromat jest samo jej ziarenko!

/ 5Odpowiednie przechowywanie

Obraz
© 123RF

Kawę trzymaj w próżniowo zamkniętych woreczkach, aby zabezpieczać ją przed tlenem (ten bowiem ma niekorzystny wpływ na smak). Kawa zachowuje przyzwoitą świeżość przez miesiąc po otwarciu. Można ją śmiało przechowywać w zamrażalniku (ziarna w specjalnym woreczku do mrożenia wytrzymają śmiało nawet sześć miesięcy), nie należy jej natomiast trzymać w lodówce, ponieważ do pojemnika mogłaby się wówczas przedostać wilgoć.

Zobacz także:

/ 5Dobra woda

Obraz
© iStock.com

Kawa w postaci naparu w 98 procentach składa się z wody, jeśli więc twoja woda z kranu ma metaliczny posmak, to ten sam posmak poczujesz w kawie. Aby uzyskać lepszy efekt, użyj wody butelkowanej lub filtrowanej.

/ 5Odpowiednie proporcje

Obraz
© 123RF

Przestrzegaj branżowego standardu i zaparzaj kawę z dwóch łyżek mielonych ziaren na 180 mililitrów wody.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane