WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Cztery sposoby na lepszy smak kawy – bez cukru!

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Katarzyna Gileta

/ 5Rady autora książki "Moc na talerzu"

Obraz
© Pixabay.com

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki małej czarnej? Dr Mehmet Oz, autor książki "Moc na talerzu. Przestań jeść, zacznij się odżywiać", radzi, jak parzyć kawę, by była najsmaczniejsza. Dzięki tym sztuczkom zapomnisz o dosypywaniu cukru do naparu.

Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Zainwestuj w młynek

Obraz
© Pixabay.com

Samodzielne mielenie kawy nie ma być może wpływu na jej właściwości zdrowotne, ale może poprawiać właściwości smakowe napoju. Najlepszym pojemnikiem na kawowy aromat jest samo jej ziarenko!

/ 5Odpowiednie przechowywanie

Obraz
© 123RF

Kawę trzymaj w próżniowo zamkniętych woreczkach, aby zabezpieczać ją przed tlenem (ten bowiem ma niekorzystny wpływ na smak). Kawa zachowuje przyzwoitą świeżość przez miesiąc po otwarciu. Można ją śmiało przechowywać w zamrażalniku (ziarna w specjalnym woreczku do mrożenia wytrzymają śmiało nawet sześć miesięcy), nie należy jej natomiast trzymać w lodówce, ponieważ do pojemnika mogłaby się wówczas przedostać wilgoć.

Zobacz także:

/ 5Dobra woda

Obraz
© iStock.com

Kawa w postaci naparu w 98 procentach składa się z wody, jeśli więc twoja woda z kranu ma metaliczny posmak, to ten sam posmak poczujesz w kawie. Aby uzyskać lepszy efekt, użyj wody butelkowanej lub filtrowanej.

/ 5Odpowiednie proporcje

Obraz
© 123RF

Przestrzegaj branżowego standardu i zaparzaj kawę z dwóch łyżek mielonych ziaren na 180 mililitrów wody.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza