Rady autora książki "Moc na talerzu"
Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki małej czarnej? Dr Mehmet Oz, autor książki "Moc na talerzu. Przestań jeść, zacznij się odżywiać", radzi, jak parzyć kawę, by była najsmaczniejsza. Dzięki tym sztuczkom zapomnisz o dosypywaniu cukru do naparu.
Więcej przeczytasz w książce "Moc na talerzu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zainwestuj w młynek
Samodzielne mielenie kawy nie ma być może wpływu na jej właściwości zdrowotne, ale może poprawiać właściwości smakowe napoju. Najlepszym pojemnikiem na kawowy aromat jest samo jej ziarenko!
Odpowiednie przechowywanie
Kawę trzymaj w próżniowo zamkniętych woreczkach, aby zabezpieczać ją przed tlenem (ten bowiem ma niekorzystny wpływ na smak). Kawa zachowuje przyzwoitą świeżość przez miesiąc po otwarciu. Można ją śmiało przechowywać w zamrażalniku (ziarna w specjalnym woreczku do mrożenia wytrzymają śmiało nawet sześć miesięcy), nie należy jej natomiast trzymać w lodówce, ponieważ do pojemnika mogłaby się wówczas przedostać wilgoć.
Zobacz także:
Dobra woda
Kawa w postaci naparu w 98 procentach składa się z wody, jeśli więc twoja woda z kranu ma metaliczny posmak, to ten sam posmak poczujesz w kawie. Aby uzyskać lepszy efekt, użyj wody butelkowanej lub filtrowanej.
Odpowiednie proporcje
Przestrzegaj branżowego standardu i zaparzaj kawę z dwóch łyżek mielonych ziaren na 180 mililitrów wody.