Czerwone wino chroni przed ślepotą?

Jeden ze składników czerwonego wina może powstrzymać rozwój problemów z wzrokiem. Resveratrol, składnik czerwonego wina z winogron, borówek, orzechów ziemnych i innych roślin, hamuje niekontrolowany rozwój naczyń krwionośnych w oku.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jeden ze składników czerwonego wina może powstrzymać rozwój problemów z wzrokiem. Resveratrol, składnik czerwonego wina z winogron, borówek, orzechów ziemnych i innych roślin, hamuje niekontrolowany rozwój naczyń krwionośnych w oku. Tak wskazują wyniki badań przeprowadzone przez Washington University School of Medicine w St. Louis.

Odkrycie to zostało opublikowane w lipcowym numerze "American Journal of Pathology" - informuje serwis "EurekAlert". Ma ono znaczenie dla wizji ochrony oczu przed schorzeniami, takimi jak retinopatia cukrzycowa, będąca uszkodzeniem naczyń krwionośnych siatkówki oka, które pojawia się podczas cukrzycy, a także przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem. Są to najczęstsze przyczyny ślepoty wśród Amerykanów po 50 roku życia.

Powstawanie nowych naczynek krwionośnych, nazywane angiogenezą, również odgrywa kluczową rolę w przypadku rozwoju niektórych nowotworów, a także w przypadku miażdżycy.

Wnioski z eksperymentów przeprowadzonych na szczurach dowodzą, że resveratrol może hamować angiogenezę. Kolejną niespodzianką jest sposób, w jaki ten leczniczy składnik wina blokuje schorzenie.

"Wspaniałą rzeczą jest to, że badanie zidentyfikowało resveratrol, jako związek hamujący starzenie się. Wzbudziło to w nas zainteresowanie schorzeniami oczu spowodowanymi starzeniem się. Chcieliśmy dowiedzieć się, z czym to się wiąże. Prowadziliśmy także badania nad wpływem resveratrolu na rozwój naczyń krwionośnych w innych częściach ciała, ale poza okiem, nie znaleźliśmy na to jeszcze żadnych dowodów" - powiedział Rajendra S. Apte, specjalista od siatkówki z Waszyngtońskiego Uniwersytetu.

Apte dodał, że w przyszłości może okazać się, iż fakt zidentyfikowany przez jego laboratorium dotyczy nie tylko schorzeń związanych z oczami, ale także nowotworów i miażdżycy. Jeśli tak się stanie, pewnego dnia będzie można użyć resveratrolu do polepszenia pola widzenia. Być może pomoże to zapobiec pojawieniu się schorzeń sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka.

PAP/ nic/ krf/

fot. flickr.com/kjunstorm/cc 2.0/at

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw