Czerwone wino chroni przed ślepotą?
Jeden ze składników czerwonego wina może powstrzymać rozwój problemów z wzrokiem. Resveratrol, składnik czerwonego wina z winogron, borówek, orzechów ziemnych i innych roślin, hamuje niekontrolowany rozwój naczyń krwionośnych w oku.
Jeden ze składników czerwonego wina może powstrzymać rozwój problemów z wzrokiem. Resveratrol, składnik czerwonego wina z winogron, borówek, orzechów ziemnych i innych roślin, hamuje niekontrolowany rozwój naczyń krwionośnych w oku. Tak wskazują wyniki badań przeprowadzone przez Washington University School of Medicine w St. Louis.
Odkrycie to zostało opublikowane w lipcowym numerze "American Journal of Pathology" - informuje serwis "EurekAlert". Ma ono znaczenie dla wizji ochrony oczu przed schorzeniami, takimi jak retinopatia cukrzycowa, będąca uszkodzeniem naczyń krwionośnych siatkówki oka, które pojawia się podczas cukrzycy, a także przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem. Są to najczęstsze przyczyny ślepoty wśród Amerykanów po 50 roku życia.
Powstawanie nowych naczynek krwionośnych, nazywane angiogenezą, również odgrywa kluczową rolę w przypadku rozwoju niektórych nowotworów, a także w przypadku miażdżycy.
Wnioski z eksperymentów przeprowadzonych na szczurach dowodzą, że resveratrol może hamować angiogenezę. Kolejną niespodzianką jest sposób, w jaki ten leczniczy składnik wina blokuje schorzenie.
"Wspaniałą rzeczą jest to, że badanie zidentyfikowało resveratrol, jako związek hamujący starzenie się. Wzbudziło to w nas zainteresowanie schorzeniami oczu spowodowanymi starzeniem się. Chcieliśmy dowiedzieć się, z czym to się wiąże. Prowadziliśmy także badania nad wpływem resveratrolu na rozwój naczyń krwionośnych w innych częściach ciała, ale poza okiem, nie znaleźliśmy na to jeszcze żadnych dowodów" - powiedział Rajendra S. Apte, specjalista od siatkówki z Waszyngtońskiego Uniwersytetu.
Apte dodał, że w przyszłości może okazać się, iż fakt zidentyfikowany przez jego laboratorium dotyczy nie tylko schorzeń związanych z oczami, ale także nowotworów i miażdżycy. Jeśli tak się stanie, pewnego dnia będzie można użyć resveratrolu do polepszenia pola widzenia. Być może pomoże to zapobiec pojawieniu się schorzeń sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka.
PAP/ nic/ krf/
fot. flickr.com/kjunstorm/cc 2.0/at