Trwa ładowanie...

Jak przechowywać i jak odświeżyć wędlinę? Świąteczny recykling

Przed świętami kupujemy dużo wędlin i kiełbas – mają pojawić się na świątecznym stole, kupujemy je również z myślą o kolejnych dniach wolnych od pracy. Niestety rzadko zastanawiamy się nad tym, jak prawidłowo przechowywać wędlinę, by dłużej zachowała świeżość. A jest to bardzo istotne.
Share
Prawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużej
Prawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużejŹródło: 123RF
d4fmivm

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

O czym musisz pamiętać, kupując wędlinę?

  • wybieraj wędliny, które zawierają niewiele wody – kiełbasy podsuszane, kindziuk, szynka parmeńska, salami – w lodówce mogą poleżeć nawet miesiąc
  • unikaj wędlin i wyrobów mięsnych wysoko przetworzonych – parówki, salceson, pasztety mają bardzo krótki termin ważności (zaledwie kilka dni)
  • pamiętaj o wyjęciu wędliny z woreczka foliowego – w domu najlepiej przechowywać ją w pergaminie lub w pojemnikach próżniowych
  • od razu po powrocie z zakupów przełóż wędlinę do lodówki – optymalna temperatura to 2-7 stopni Celsjusza
  • staraj się kupować wędliny w kawałku, a nie w plasterkach, bo te szybciej się psują
  • nie oszczędzaj – jeśli masz taką możliwość, sprawdź skład wędliny, wybierz te z jak najkrótszą listą składników i jak najwyższą zawartością mięsa
  • nie kupuj zbyt wiele – warto upiec domowy pasztet i go zamrozić lub postawić na pieczony schab
d4fmivm

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Jak odświeżyć wędlinę?

Gdy jednak po świętach wciąż pozostanie ci wędlina, nie wyrzucaj jej. Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie pachnie kwaśno, nie ma śliskiej lub klejącej skórki – możesz śmiało ją zjeść.

d4fmivm

Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie dania na ciepło. W tym celu najpierw umyj kawałek szynki lub kiełbasę, a następnie możesz je pokroić i usmażyć, upiec czy ugotować w bulionie z dodatkiem ziół.

Do czego można wykorzystać świąteczne szynki, salami, kiełbasy?

  • zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane
  • omlety
  • jajecznica
  • gulasz z kiełbasy
  • forszmak z wędliną
  • zapiekanki z pieczarkami, szynką lub kiełbasą i serem
  • bigos
  • zupa z podsmażonymi skwarkami z okrawków wędlin – grochówka, żurek, fasolowa, kapuśniak i inne
  123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Gdy już nie możesz patrzeć na świąteczny sernik… Przerób go na obłędny deser!

Ulubiony przysmak świąteczny – jajka w majonezie. Jak długo można je przechowywać?

Świąteczna sałatka – ile może stać w lodówce? Sprawdź, jak należy ją przechowywać

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów