Jak przechowywać i jak odświeżyć wędlinę? Świąteczny recykling
Przed świętami kupujemy dużo wędlin i kiełbas – mają pojawić się na świątecznym stole, kupujemy je również z myślą o kolejnych dniach wolnych od pracy. Niestety rzadko zastanawiamy się nad tym, jak prawidłowo przechowywać wędlinę, by dłużej zachowała świeżość. A jest to bardzo istotne.
Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?
O czym musisz pamiętać, kupując wędlinę?
- wybieraj wędliny, które zawierają niewiele wody – kiełbasy podsuszane, kindziuk, szynka parmeńska, salami – w lodówce mogą poleżeć nawet miesiąc
- unikaj wędlin i wyrobów mięsnych wysoko przetworzonych – parówki, salceson, pasztety mają bardzo krótki termin ważności (zaledwie kilka dni)
- pamiętaj o wyjęciu wędliny z woreczka foliowego – w domu najlepiej przechowywać ją w pergaminie lub w pojemnikach próżniowych
- od razu po powrocie z zakupów przełóż wędlinę do lodówki – optymalna temperatura to 2-7 stopni Celsjusza
- staraj się kupować wędliny w kawałku, a nie w plasterkach, bo te szybciej się psują
- nie oszczędzaj – jeśli masz taką możliwość, sprawdź skład wędliny, wybierz te z jak najkrótszą listą składników i jak najwyższą zawartością mięsa
- nie kupuj zbyt wiele – warto upiec domowy pasztet i go zamrozić lub postawić na pieczony schab
Jak przedłużyć trwałość wędliny?
Jak odświeżyć wędlinę?
Gdy jednak po świętach wciąż pozostanie ci wędlina, nie wyrzucaj jej. Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie pachnie kwaśno, nie ma śliskiej lub klejącej skórki – możesz śmiało ją zjeść.
Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie dania na ciepło. W tym celu najpierw umyj kawałek szynki lub kiełbasę, a następnie możesz je pokroić i usmażyć, upiec czy ugotować w bulionie z dodatkiem ziół.
Do czego można wykorzystać świąteczne szynki, salami, kiełbasy?
- zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane
- omlety
- jajecznica
- gulasz z kiełbasy
- forszmak z wędliną
- zapiekanki z pieczarkami, szynką lub kiełbasą i serem
- bigos
- zupa z podsmażonymi skwarkami z okrawków wędlin – grochówka, żurek, fasolowa, kapuśniak i inne
Zobacz także: