Jak przechowywać i jak odświeżyć wędlinę? Świąteczny recykling

Przed świętami kupujemy dużo wędlin i kiełbas – mają pojawić się na świątecznym stole, kupujemy je również z myślą o kolejnych dniach wolnych od pracy. Niestety rzadko zastanawiamy się nad tym, jak prawidłowo przechowywać wędlinę, by dłużej zachowała świeżość. A jest to bardzo istotne.

Półmisek wędlinPrawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

O czym musisz pamiętać, kupując wędlinę?

  • wybieraj wędliny, które zawierają niewiele wody – kiełbasy podsuszane, kindziuk, szynka parmeńska, salami – w lodówce mogą poleżeć nawet miesiąc
  • unikaj wędlin i wyrobów mięsnych wysoko przetworzonych – parówki, salceson, pasztety mają bardzo krótki termin ważności (zaledwie kilka dni)
  • pamiętaj o wyjęciu wędliny z woreczka foliowego – w domu najlepiej przechowywać ją w pergaminie lub w pojemnikach próżniowych
  • od razu po powrocie z zakupów przełóż wędlinę do lodówki – optymalna temperatura to 2-7 stopni Celsjusza
  • staraj się kupować wędliny w kawałku, a nie w plasterkach, bo te szybciej się psują
  • nie oszczędzaj – jeśli masz taką możliwość, sprawdź skład wędliny, wybierz te z jak najkrótszą listą składników i jak najwyższą zawartością mięsa
  • nie kupuj zbyt wiele – warto upiec domowy pasztet i go zamrozić lub postawić na pieczony schab

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Jak odświeżyć wędlinę?

Gdy jednak po świętach wciąż pozostanie ci wędlina, nie wyrzucaj jej. Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie pachnie kwaśno, nie ma śliskiej lub klejącej skórki – możesz śmiało ją zjeść.

Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie dania na ciepło. W tym celu najpierw umyj kawałek szynki lub kiełbasę, a następnie możesz je pokroić i usmażyć, upiec czy ugotować w bulionie z dodatkiem ziół.

Do czego można wykorzystać świąteczne szynki, salami, kiełbasy?

  • zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane
  • omlety
  • jajecznica
  • gulasz z kiełbasy
  • forszmak z wędliną
  • zapiekanki z pieczarkami, szynką lub kiełbasą i serem
  • bigos
  • zupa z podsmażonymi skwarkami z okrawków wędlin – grochówka, żurek, fasolowa, kapuśniak i inne
Półmisek wędlin
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀