Trwa ładowanie...

Jak przechowywać i jak odświeżyć wędlinę? Świąteczny recykling

Przed świętami kupujemy dużo wędlin i kiełbas – mają pojawić się na świątecznym stole, kupujemy je również z myślą o kolejnych dniach wolnych od pracy. Niestety rzadko zastanawiamy się nad tym, jak prawidłowo przechowywać wędlinę, by dłużej zachowała świeżość. A jest to bardzo istotne.

Prawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużejPrawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużejŹródło: 123RF
d2ng935
d2ng935

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

O czym musisz pamiętać, kupując wędlinę?

  • wybieraj wędliny, które zawierają niewiele wody – kiełbasy podsuszane, kindziuk, szynka parmeńska, salami – w lodówce mogą poleżeć nawet miesiąc
  • unikaj wędlin i wyrobów mięsnych wysoko przetworzonych – parówki, salceson, pasztety mają bardzo krótki termin ważności (zaledwie kilka dni)
  • pamiętaj o wyjęciu wędliny z woreczka foliowego – w domu najlepiej przechowywać ją w pergaminie lub w pojemnikach próżniowych
  • od razu po powrocie z zakupów przełóż wędlinę do lodówki – optymalna temperatura to 2-7 stopni Celsjusza
  • staraj się kupować wędliny w kawałku, a nie w plasterkach, bo te szybciej się psują
  • nie oszczędzaj – jeśli masz taką możliwość, sprawdź skład wędliny, wybierz te z jak najkrótszą listą składników i jak najwyższą zawartością mięsa
  • nie kupuj zbyt wiele – warto upiec domowy pasztet i go zamrozić lub postawić na pieczony schab

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Jak odświeżyć wędlinę?

Gdy jednak po świętach wciąż pozostanie ci wędlina, nie wyrzucaj jej. Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie pachnie kwaśno, nie ma śliskiej lub klejącej skórki – możesz śmiało ją zjeść.

d2ng935

Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie dania na ciepło. W tym celu najpierw umyj kawałek szynki lub kiełbasę, a następnie możesz je pokroić i usmażyć, upiec czy ugotować w bulionie z dodatkiem ziół.

Do czego można wykorzystać świąteczne szynki, salami, kiełbasy?

  • zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane
  • omlety
  • jajecznica
  • gulasz z kiełbasy
  • forszmak z wędliną
  • zapiekanki z pieczarkami, szynką lub kiełbasą i serem
  • bigos
  • zupa z podsmażonymi skwarkami z okrawków wędlin – grochówka, żurek, fasolowa, kapuśniak i inne
Półmisek wędlin 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2ng935
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ng935
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ng935
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj