Jak przechowywać i jak odświeżyć wędlinę? Świąteczny recykling

Przed świętami kupujemy dużo wędlin i kiełbas – mają pojawić się na świątecznym stole, kupujemy je również z myślą o kolejnych dniach wolnych od pracy. Niestety rzadko zastanawiamy się nad tym, jak prawidłowo przechowywać wędlinę, by dłużej zachowała świeżość. A jest to bardzo istotne.

Półmisek wędlinPrawidłowo przechowywana wędlina będzie świeża dłużej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać wędlinę, by była dłużej świeża?

O czym musisz pamiętać, kupując wędlinę?

  • wybieraj wędliny, które zawierają niewiele wody – kiełbasy podsuszane, kindziuk, szynka parmeńska, salami – w lodówce mogą poleżeć nawet miesiąc
  • unikaj wędlin i wyrobów mięsnych wysoko przetworzonych – parówki, salceson, pasztety mają bardzo krótki termin ważności (zaledwie kilka dni)
  • pamiętaj o wyjęciu wędliny z woreczka foliowego – w domu najlepiej przechowywać ją w pergaminie lub w pojemnikach próżniowych
  • od razu po powrocie z zakupów przełóż wędlinę do lodówki – optymalna temperatura to 2-7 stopni Celsjusza
  • staraj się kupować wędliny w kawałku, a nie w plasterkach, bo te szybciej się psują
  • nie oszczędzaj – jeśli masz taką możliwość, sprawdź skład wędliny, wybierz te z jak najkrótszą listą składników i jak najwyższą zawartością mięsa
  • nie kupuj zbyt wiele – warto upiec domowy pasztet i go zamrozić lub postawić na pieczony schab

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Jak odświeżyć wędlinę?

Gdy jednak po świętach wciąż pozostanie ci wędlina, nie wyrzucaj jej. Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie pachnie kwaśno, nie ma śliskiej lub klejącej skórki – możesz śmiało ją zjeść.

Najlepszym i zarazem najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie przyrządzenie dania na ciepło. W tym celu najpierw umyj kawałek szynki lub kiełbasę, a następnie możesz je pokroić i usmażyć, upiec czy ugotować w bulionie z dodatkiem ziół.

Do czego można wykorzystać świąteczne szynki, salami, kiełbasy?

  • zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane
  • omlety
  • jajecznica
  • gulasz z kiełbasy
  • forszmak z wędliną
  • zapiekanki z pieczarkami, szynką lub kiełbasą i serem
  • bigos
  • zupa z podsmażonymi skwarkami z okrawków wędlin – grochówka, żurek, fasolowa, kapuśniak i inne
Półmisek wędlin
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce