Czekoladowy tofurnik z kaszą jaglaną
Kasza jaglana smakuje nie tylko w wytrawnych połączeniach, ale też na słodko. Świetnie sprawdzi się jako baza do ciasta - dietetycznego, bez zbędnego cukru. Przepis prosto ze strony "Szczęśliwi bez cukru".
oprac. Magdalena Pomorska
Składniki
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- około 2/3 szklanki mleka sojowego/roślinnego/zwykłego,
- 1 kostka tofu,
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 szklanki rodzynek namoczonych w przegotowanej wodzie,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- owoce lub orzechy do dekoracji.
Przepis
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (mleko dodajemy powoli, aby masa nie była zbyt rzadka). Przekładamy do tortownicy lub innego naczynia i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy owocami lub orzechami.
Zobacz także: morelowa owsianka w kilka minut
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl