Składniki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. orzechów laskowych łupanych
- 2 tabliczki(200g) czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- kakao
- cukier puder
Przepis
Orzechy sparzamy i pozbywamy sie skórki.
Cukire karmelizujemy i dodajemy pod koniec orzechy.
Wylewamy gorący karmel z orzechami na pergamin i pozostawiamy do wystygniecia.
W kompieli wodnej rozpuszczamy czekolade.
Zimny karmel z orzechami wkładamy do blendera i mielimy na proszek.
Proszek z orzechów wsypujemy do czekolady i dokładnie mieszamy.
Śmietane ubijamy na sztywną masę i dodajemy do czekolady.
Mase wkładamy na godzine do lodówki, aby stwardniała.
Mase wyciągamy i zimnimi rękoma formujemy małe kóleczki(można zrobić to za pomocą małych łyżeczek) kture potaczamy w kakale i cukrze.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl