Czas na chrupiącą przekąskę. Wybieramy frytownicę

A może porcja frytek bez tłuszczu do karkówki z grilla? Brzmi smakowicie, a z dobrym sprzętem przyrządzisz pachnące, ziemniaczane słupki nawet w 3 minuty.

frytowniceNowoczesne frytownice to coś więcej niż garnki elektryczne pełne gorącego oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co za zapach!

Smaczne, złociste, chrupiące — apetyczne frytki to jedna z ulubionych przekąsek o każdej porze roku. Uwielbiają je dzieci i dorośli, a od niedawna także ci, którzy chcą cieszyć się smacznym daniem bez troski o kalorie. Ci, którzy kojarzą frytownice z dużymi urządzeniami, w których przyrządzi się jeden rodzaj przekąski, mogą wybrać nowoczesne, piekące gorącym powietrzem modele np. do owoców morza, ryb, mięs i wielu innych, oryginalnych dań. Pamiętajmy, że same frytki nie muszą być z ziemniaków, bo do wyboru mamy też chrupiące kąski z batatów, buraka, marchewki, pietruszki, selera i wielu innych składników. A może masz ochotę na panierowany ser lub domowe pączki? Te przysmaki także przyrządzisz we frytownicy.

A może bez tłuszczu?

Wygodne frytownice beztłuszczowe (tak naprawdę niskotłuszczowe, bo odrobinę oleju dla smaku i chrupkości i tak trzeba dodać) skradły serca zwolennikom smażenia w zdrowszym stylu. Wystarczy np. jedna łyżka stołowa oleju na kilogram ziemniaków pokrojonych w słupki. Beztłuszczowe frytownice działają na zasadzie małego piekarnika z termoobiegiem i opiekają potrawy gorącym powietrzem. Służą nie tylko do przyrządzania znanej przekąski z ziemniaków, ale też do ryb, mięs, pączków, owoców morza i innych składników.

Większość nowoczesnych frytownic ma automatyczne programy do przyrządzenia różnych potraw, ale warto wiedzieć, że każda przekąska ma przeznaczoną sobie temperaturę przygotowania. Np. dla frytek jest to 170 st. Celsjusza na początek, a w ostatnim etapie smażenia, aby zrumienić słupki, należy zwiększyć ją do 190 st. Celsjusza.

Jak często należy wymieniać olej we frytownicy?

Najlepsze frytki są z dobrych ziemniaków, ze świeżego oleju i z... czystej frytownicy. Odpowiednia temperatura, staranne usuwanie przypieczonych okruchów i nieprzegrzewanie oleju to też nie wszystko. Olej, w którym smażymy frytki w tradycyjnej frytownicy, należy wymieniać częściej, niż w rzeczywistości to robimy. Szacuje się, że powinno się to odbywać raptem po 10 cyklach pracy urządzenia albo wtedy, kiedy olej zaczyna nieprzyjemnie pachnieć albo ciemnieje. To zależy też od tego, w jakich odstępach czasu korzystamy z frytownicy. Ważne, aby usunąć z niej cały stary olej i zastąpić go nowym jednego typu. Nie powinno mieszać się różnych rodzajów tłuszczu.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Zarówno tradycyjne, jak i beztłuszczowe frytownice nagrzewają się do wysokich temperatur, dlatego nigdy nie przenoś włączonego urządzenia, które wraz z tłuszczem i zawartością będzie ważyć więcej niż puste. Nie uruchamiaj tradycyjnej frytownicy, jeśli w środku nie ma oleju i nie czyść wnętrza szorstką gąbką – to może uszkodzić wewnętrzną powłokę. Większość modeli wyłączy się automatycznie, ale za każdym razem warto się upewnić, czy zbiornik z niebezpiecznym, gorącym tłuszczem rzeczywiście się studzi. Unikajmy stawiania urządzenia w pobliżu łatwopalnych albo podatnych na topienie się przedmiotów. Choć obudowa frytownicy nie nagrzewa się do tak wysokiej temperatury jak tłuszcz, to nadal w wielu tańszych modelach jest bardzo gorąca.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja