Czas na chrupiącą przekąskę. Wybieramy frytownicę

A może porcja frytek bez tłuszczu do karkówki z grilla? Brzmi smakowicie, a z dobrym sprzętem przyrządzisz pachnące, ziemniaczane słupki nawet w 3 minuty.

frytowniceNowoczesne frytownice to coś więcej niż garnki elektryczne pełne gorącego oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co za zapach!

Smaczne, złociste, chrupiące — apetyczne frytki to jedna z ulubionych przekąsek o każdej porze roku. Uwielbiają je dzieci i dorośli, a od niedawna także ci, którzy chcą cieszyć się smacznym daniem bez troski o kalorie. Ci, którzy kojarzą frytownice z dużymi urządzeniami, w których przyrządzi się jeden rodzaj przekąski, mogą wybrać nowoczesne, piekące gorącym powietrzem modele np. do owoców morza, ryb, mięs i wielu innych, oryginalnych dań. Pamiętajmy, że same frytki nie muszą być z ziemniaków, bo do wyboru mamy też chrupiące kąski z batatów, buraka, marchewki, pietruszki, selera i wielu innych składników. A może masz ochotę na panierowany ser lub domowe pączki? Te przysmaki także przyrządzisz we frytownicy.

A może bez tłuszczu?

Wygodne frytownice beztłuszczowe (tak naprawdę niskotłuszczowe, bo odrobinę oleju dla smaku i chrupkości i tak trzeba dodać) skradły serca zwolennikom smażenia w zdrowszym stylu. Wystarczy np. jedna łyżka stołowa oleju na kilogram ziemniaków pokrojonych w słupki. Beztłuszczowe frytownice działają na zasadzie małego piekarnika z termoobiegiem i opiekają potrawy gorącym powietrzem. Służą nie tylko do przyrządzania znanej przekąski z ziemniaków, ale też do ryb, mięs, pączków, owoców morza i innych składników.

Większość nowoczesnych frytownic ma automatyczne programy do przyrządzenia różnych potraw, ale warto wiedzieć, że każda przekąska ma przeznaczoną sobie temperaturę przygotowania. Np. dla frytek jest to 170 st. Celsjusza na początek, a w ostatnim etapie smażenia, aby zrumienić słupki, należy zwiększyć ją do 190 st. Celsjusza.

Jak często należy wymieniać olej we frytownicy?

Najlepsze frytki są z dobrych ziemniaków, ze świeżego oleju i z... czystej frytownicy. Odpowiednia temperatura, staranne usuwanie przypieczonych okruchów i nieprzegrzewanie oleju to też nie wszystko. Olej, w którym smażymy frytki w tradycyjnej frytownicy, należy wymieniać częściej, niż w rzeczywistości to robimy. Szacuje się, że powinno się to odbywać raptem po 10 cyklach pracy urządzenia albo wtedy, kiedy olej zaczyna nieprzyjemnie pachnieć albo ciemnieje. To zależy też od tego, w jakich odstępach czasu korzystamy z frytownicy. Ważne, aby usunąć z niej cały stary olej i zastąpić go nowym jednego typu. Nie powinno mieszać się różnych rodzajów tłuszczu.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Zarówno tradycyjne, jak i beztłuszczowe frytownice nagrzewają się do wysokich temperatur, dlatego nigdy nie przenoś włączonego urządzenia, które wraz z tłuszczem i zawartością będzie ważyć więcej niż puste. Nie uruchamiaj tradycyjnej frytownicy, jeśli w środku nie ma oleju i nie czyść wnętrza szorstką gąbką – to może uszkodzić wewnętrzną powłokę. Większość modeli wyłączy się automatycznie, ale za każdym razem warto się upewnić, czy zbiornik z niebezpiecznym, gorącym tłuszczem rzeczywiście się studzi. Unikajmy stawiania urządzenia w pobliżu łatwopalnych albo podatnych na topienie się przedmiotów. Choć obudowa frytownicy nie nagrzewa się do tak wysokiej temperatury jak tłuszcz, to nadal w wielu tańszych modelach jest bardzo gorąca.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia