Czas na chrupiącą przekąskę. Wybieramy frytownicę

A może porcja frytek bez tłuszczu do karkówki z grilla? Brzmi smakowicie, a z dobrym sprzętem przyrządzisz pachnące, ziemniaczane słupki nawet w 3 minuty.

frytowniceNowoczesne frytownice to coś więcej niż garnki elektryczne pełne gorącego oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co za zapach!

Smaczne, złociste, chrupiące — apetyczne frytki to jedna z ulubionych przekąsek o każdej porze roku. Uwielbiają je dzieci i dorośli, a od niedawna także ci, którzy chcą cieszyć się smacznym daniem bez troski o kalorie. Ci, którzy kojarzą frytownice z dużymi urządzeniami, w których przyrządzi się jeden rodzaj przekąski, mogą wybrać nowoczesne, piekące gorącym powietrzem modele np. do owoców morza, ryb, mięs i wielu innych, oryginalnych dań. Pamiętajmy, że same frytki nie muszą być z ziemniaków, bo do wyboru mamy też chrupiące kąski z batatów, buraka, marchewki, pietruszki, selera i wielu innych składników. A może masz ochotę na panierowany ser lub domowe pączki? Te przysmaki także przyrządzisz we frytownicy.

A może bez tłuszczu?

Wygodne frytownice beztłuszczowe (tak naprawdę niskotłuszczowe, bo odrobinę oleju dla smaku i chrupkości i tak trzeba dodać) skradły serca zwolennikom smażenia w zdrowszym stylu. Wystarczy np. jedna łyżka stołowa oleju na kilogram ziemniaków pokrojonych w słupki. Beztłuszczowe frytownice działają na zasadzie małego piekarnika z termoobiegiem i opiekają potrawy gorącym powietrzem. Służą nie tylko do przyrządzania znanej przekąski z ziemniaków, ale też do ryb, mięs, pączków, owoców morza i innych składników.

Większość nowoczesnych frytownic ma automatyczne programy do przyrządzenia różnych potraw, ale warto wiedzieć, że każda przekąska ma przeznaczoną sobie temperaturę przygotowania. Np. dla frytek jest to 170 st. Celsjusza na początek, a w ostatnim etapie smażenia, aby zrumienić słupki, należy zwiększyć ją do 190 st. Celsjusza.

Jak często należy wymieniać olej we frytownicy?

Najlepsze frytki są z dobrych ziemniaków, ze świeżego oleju i z... czystej frytownicy. Odpowiednia temperatura, staranne usuwanie przypieczonych okruchów i nieprzegrzewanie oleju to też nie wszystko. Olej, w którym smażymy frytki w tradycyjnej frytownicy, należy wymieniać częściej, niż w rzeczywistości to robimy. Szacuje się, że powinno się to odbywać raptem po 10 cyklach pracy urządzenia albo wtedy, kiedy olej zaczyna nieprzyjemnie pachnieć albo ciemnieje. To zależy też od tego, w jakich odstępach czasu korzystamy z frytownicy. Ważne, aby usunąć z niej cały stary olej i zastąpić go nowym jednego typu. Nie powinno mieszać się różnych rodzajów tłuszczu.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Zarówno tradycyjne, jak i beztłuszczowe frytownice nagrzewają się do wysokich temperatur, dlatego nigdy nie przenoś włączonego urządzenia, które wraz z tłuszczem i zawartością będzie ważyć więcej niż puste. Nie uruchamiaj tradycyjnej frytownicy, jeśli w środku nie ma oleju i nie czyść wnętrza szorstką gąbką – to może uszkodzić wewnętrzną powłokę. Większość modeli wyłączy się automatycznie, ale za każdym razem warto się upewnić, czy zbiornik z niebezpiecznym, gorącym tłuszczem rzeczywiście się studzi. Unikajmy stawiania urządzenia w pobliżu łatwopalnych albo podatnych na topienie się przedmiotów. Choć obudowa frytownicy nie nagrzewa się do tak wysokiej temperatury jak tłuszcz, to nadal w wielu tańszych modelach jest bardzo gorąca.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów