Czarna fasola - smaczna i zdrowa

W Polsce nie jest tak popularna jak fasola czerwona czy biała, a szkoda, bo to produkt dobroczynnie wpływający na nasz organizm. I świetnie smakuje! Wywodzi się z terenów meksykańskich – tutaj jest ona jednym z podstawowych składników diety. Po ugotowaniu odznacza się przyjemnym smakiem. Pasuje do wszelkich dań kuchni meksykańskiej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czarna fasola jest naszpikowana antyoksydantami, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników i tym samym zapobiegają rozwojowi groźnych chorób oraz przedwczesnemu starzeniu. Chodzi o obecne w niej antocyjany, które nadają fasoli ciemny odcień. Naukowcy odkryli, że czarna fasola przeciwutleniaczy może mieć aż… 40 razy więcej od białej!

Z badań opublikowanych w specjalistycznym czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, które dotyczyły obecności przeciwutleniaczy w różnych odmianach fasoli, wynika, że czarna jest w nie najbogatsza. Naukowcy odkryli, że im ciemniejszy rodzaj fasoli, tym ze zdrowszym okazem mamy do czynienia.

Strączkowe na zdrowie

Czarna fasola to bardzo dobre źródło witamin – zwłaszcza z grupy B, w tym kwasu foliowego – oraz soli mineralnych (m.in. miedzi, wapnia, potasu, cynku), bogactwo błonnika, kwasów omega-3. Czarna fasola to również źródło żelaza – warto jeść ją w towarzystwie czerwonej papryki. Powód? Z badania opublikowanego na łamach „American Journal of Clinical Nutrition” płynie wniosek, że u kobiet, które dodały do posiłku witaminę C (wystarczy pół szklanki czerwonej papryki), wchłanianie żelaza (np. z czarnej fasoli) było aż trzykrotnie większe.

Spożywanie roślin strączkowych jest bardzo dobre dla zdrowia. Badania udowodniły, że jedząc je cztery razy w tygodniu, ryzyko wystąpienia chorób serca oraz rozwoju nowotworów spada aż o 22 proc. Są one również bardzo dobrym źródłem białka. Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy oraz funkcje rozrodcze. Wykazuje również wszechstronny wpływ na pracę mózgu.

Czarnej fasoli, podobnie jak innych roślin strączkowych, nie należy spożywać w dużych ilościach, ponieważ powoduje wzdęcia oraz nasila produkcję gazów.

Czarne gotowanie

W smaku czarna fasola jest słodkawa. Suche nasiona dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych delikatesach itp. Podobnie jak inne znane nam odmiany fasoli przed przyrządzeniem wymaga namoczenia – najlepiej będzie, gdy zostawimy ją na noc w wodzie, a potem ugotujemy (zajmie to ok. 2 godziny). Warto poszukać też czarnej fasoli ekologicznej, w puszce, która w składzie ma tylko wodę, bez żadnych sztucznych dodatków.

Czarna fasola to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni meksykańskiej. Dodaje się ją do past kanapkowych, zup, sałatek, chilli con carne, nadzień do tortilli czy naleśników. W Meksyku czarną fasolę podaje się w towarzystwie świeżych ziół, można też ją zmielić po przygotowaniu.

Za brazylijską potrawę narodową uchodzi feijoada – rodzaj gulaszu. Feijoada completa to danie z fasoli, suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg, goździków, liści laurowych , pieprzu, czosnku oraz cebuli.

Feijoada – przepis

Składniki: 45 dag czarnej fasoli (suchej), 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 45 dag żeberek, 2 duże cebule (pokrojone w plasterki), główka czosnku (ząbki drobno posiekane), 45 dag schabu, 225 g chorizo, 45 dag kiełbasy, 3-4 listki laurowe, woda, sól, puszka pomidorów (pokrojonych).

Wykonanie: zalej fasolę wodą i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników. W dużym rondlu podgrzej oliwę, wrzuć żeberka. Kiedy się zezłocą, wyjmij je z rondla i odłóż na bok. Do rondla wrzuć posiekane cebule, podsmaż je przez parę minut, mieszając od czas do czasu. Posól cebule, wrzuć czosnek. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Do rondla ponownie wrzuć podsmażone wcześniej żeberka i pozostałe mięsa oraz tyle wody, żeby przykryła składniki. Dodaj listki laurowe, przykryj i duś na małym ogniu. Gotuj przez godzinę.

Czarną fasolę przecedź i po godzinie dodaj do rondla. Dalej duś pod przykryciem, aż fasola zmięknie (ok. półtorej godziny). Następne dodaj pomidory z puszki, wymieszaj porządnie i dosól do smaku. Gotuj dalej, aż mięsa zmiękną i będą odchodziły od kości. Danie podawaj z ryżem, posypane świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, tymiankiem albo majerankiem)
.

Zupa z czarnej fasoli

Innym popularnym daniem z wykorzystaniem czarnej fasoli jest zupa znana jako Sopa de Frijoles Negros.

Składniki: 3 puszki czarnej fasoli, półtorej szklanki bulionu drobiowego, mała cebula (pokrojona w kostkę), 1 łyżka oleju roślinnego, 10 ząbków czosnku (drobniutko posiekanych), sok z limonki, 1 łyżka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka płatków chili, pół filiżanki jogurtu naturalnego.

Wykonanie: czarną fasolę, razem z zalewą z puszki oraz z bulionem zmiksuj na gładką masę (można zostawić niewielką ilość fasoli, żeby była wyczuwalna w czasie jedzenia). W dużym garnku podsmaż olej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez 2 minuty. Dodaj zmiksowaną fasolę z bulionem, sok z limonki, kmin, płatki chili. Zagotuj i zredukuj gaz. Przykryj, gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 25-30 minut. Przed podaniem wymieszaj z jogurtem, można posypać płatkami chili oraz świeżą kolendrą.

Suchą fasolę przechowujemy w szczelnym, zamkniętym pojemniku, w chłodnym, zaciemnionym i suchym miejscu nie dłużej niż przez rok.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę