Cytrynowy kurczak. Wyjątkowo soczysty i aromatyczny
Aromatyczny i soczysty kurczak w sosie cytrynowo-maślanym. Podaj go na obiad z ryżem lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Rodzina będzie zachwycona.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
Przepis
2. Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem.
Przepis
3. Kurczaka zawiń w folię aluminiową, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Przepis
4. Sosem polej kurczaka na talerzu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl