Cytrynowe babeczki z lukrem. W sam raz na jeden raz
Przepyszne babeczki z cytrynowym lukrem. Ich przygotowanie zajmie ci 30 minut. Sprawdzą się jako słodka przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 120 g roztopionego masła
Lukier
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem zwykłym i wanilinowym. Dodaj startą skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszaj maślankę z jajkami i roztopionym masłem. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj trzepaczką. Ciasto przełóż do papilotek i formy na muffinki. Piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudzone babeczki polej lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl