Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół

Brownie z czerwonej fasoli to już klasyk wśród dietetycznych deserów. Jednak nie każdy wie, że do słodkich wypieków świetnie nadaje się również biała fasola. Dzięki niej babka wielkanocna wyjdzie delikatna, wilgotna i puszysta. Bez obaw, smak fasoli nie będzie wyczuwalny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Cytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stółCytrynowa babka z białej fasoli. Idealna na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Na formę o poj. 1,4 l:

  • 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g)
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka L
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 60 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na lukier:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Do wysmarowania formy:

  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyki bułki tartej

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasolę odcedzić na sitku, opłukać wodą i rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować. Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.

Przepis

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C przez 50 minut, bez termoobiegu.

Przepis

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem. Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy, należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀