Cynamonowo-orzechowe gwiazdki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Ciasto:
- • 3½ szklanki orzechów włoskich, uprażonych
- •1 szklanka cukru
- •2/3 szklanki mąki
- • 2 łyżeczki cynamonu
- • ¼ łyżeczki mielonych goździków
- • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- •¼ łyżeczki soli
- • białka z 3 jajek
- • 2 łyżeczki soku z cytryny
- • dodatkowy cukier do rozwałkowania ciasta
- Polewa i dekoracja:
- • 2 szklanki cukru pudru
- • 4-5 łyżek wody (lub brandy, lub rumu)
- • ok. 50 połówek kalifornijskich orzechów włoskich lub 2/3 szklanki posiekanych kalifornijskich orzechów włoskich
[list=1]
[]Rozgrzać piekarnik do 160°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować orzechy włoskie, ½ szklanki cukru, mąkę, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól.
[]Ubić pianę z białek. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać pozostałe pół szklanki cukru, ubijając, aż do uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć ubite białka na wierzch masy z orzechów włoskich, wymieszać do całkowitego połączenia i uzyskania lepkiej, ale sztywnej masy.
[]Położyć arkusz (35 × 35 cm) papieru do pieczenia na blacie i posypać go 3-4 łyżkami cukru. Umieścić połowę ciasta na papierze posypanym cukrem i posypać jeszcze 2 łyżkami cukru. Przykryć następnym arkuszem papieru. Rozwałkować ciasto między arkuszami do grubości ok. 2-3 cm. Zdjąć górny arkusz. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć tyle ciasteczek, ile się da. Przenieść na przygotowaną blachę.
[]Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka będą wyglądały na suche. Chłodzić przez 2 minuty na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
[*]Przygotować lukier: połączyć cukier puder i wodę (lub brandy, lub rum), mieszać energicznie, dodając wystarczająco dużo wody, aby uzyskać gładką, lejącą polewę. Posmarować ciasteczka cienką warstwą lukru i – zanim wyschnie – udekorować połówkami orzechów lub posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku.
[/list]
Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze