Trwa ładowanie...
d4n3uad
10-06-2016 16:30

Cynamonowo-orzechowe gwiazdki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4n3uad
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • Ciasto:
  • • 3½ szklanki orzechów włoskich, uprażonych
  • •1 szklanka cukru
  • •2/3 szklanki mąki
  • • 2 łyżeczki cynamonu
  • • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • •¼ łyżeczki soli
  • • białka z 3 jajek
  • • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • • dodatkowy cukier do rozwałkowania ciasta
  • Polewa i dekoracja:
  • • 2 szklanki cukru pudru
  • • 4-5 łyżek wody (lub brandy, lub rumu)
  • • ok. 50 połówek kalifornijskich orzechów włoskich lub 2/3 szklanki posiekanych kalifornijskich orzechów włoskich
Przepis

[list=1]
[]Rozgrzać piekarnik do 160°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować orzechy włoskie, ½ szklanki cukru, mąkę, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól.
[
]Ubić pianę z białek. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać pozostałe pół szklanki cukru, ubijając, aż do uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć ubite białka na wierzch masy z orzechów włoskich, wymieszać do całkowitego połączenia i uzyskania lepkiej, ale sztywnej masy.
[]Położyć arkusz (35 × 35 cm) papieru do pieczenia na blacie i posypać go 3-4 łyżkami cukru. Umieścić połowę ciasta na papierze posypanym cukrem i posypać jeszcze 2 łyżkami cukru. Przykryć następnym arkuszem papieru. Rozwałkować ciasto między arkuszami do grubości ok. 2-3 cm. Zdjąć górny arkusz. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć tyle ciasteczek, ile się da. Przenieść na przygotowaną blachę.
[
]Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka będą wyglądały na suche. Chłodzić przez 2 minuty na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
[*]Przygotować lukier: połączyć cukier puder i wodę (lub brandy, lub rum), mieszać energicznie, dodając wystarczająco dużo wody, aby uzyskać gładką, lejącą polewę. Posmarować ciasteczka cienką warstwą lukru i – zanim wyschnie – udekorować połówkami orzechów lub posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku.
[/list]

Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa

Cynamonowo-orzechowe gwiazdki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4n3uad
d4n3uad
d4n3uad
d4n3uad
Więcej tematów
d4n3uad

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj