Cynamonowo-orzechowe gwiazdki

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • • 3½ szklanki orzechów włoskich, uprażonych
  • •1 szklanka cukru
  • •2/3 szklanki mąki
  • • 2 łyżeczki cynamonu
  • • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • •¼ łyżeczki soli
  • • białka z 3 jajek
  • • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • • dodatkowy cukier do rozwałkowania ciasta
  • Polewa i dekoracja:
  • • 2 szklanki cukru pudru
  • • 4-5 łyżek wody (lub brandy, lub rumu)
  • • ok. 50 połówek kalifornijskich orzechów włoskich lub 2/3 szklanki posiekanych kalifornijskich orzechów włoskich

Przepis

[list=1]
[]Rozgrzać piekarnik do 160°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować orzechy włoskie, ½ szklanki cukru, mąkę, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól.
[
]Ubić pianę z białek. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać pozostałe pół szklanki cukru, ubijając, aż do uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć ubite białka na wierzch masy z orzechów włoskich, wymieszać do całkowitego połączenia i uzyskania lepkiej, ale sztywnej masy.
[]Położyć arkusz (35 × 35 cm) papieru do pieczenia na blacie i posypać go 3-4 łyżkami cukru. Umieścić połowę ciasta na papierze posypanym cukrem i posypać jeszcze 2 łyżkami cukru. Przykryć następnym arkuszem papieru. Rozwałkować ciasto między arkuszami do grubości ok. 2-3 cm. Zdjąć górny arkusz. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć tyle ciasteczek, ile się da. Przenieść na przygotowaną blachę.
[
]Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka będą wyglądały na suche. Chłodzić przez 2 minuty na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
[*]Przygotować lukier: połączyć cukier puder i wodę (lub brandy, lub rum), mieszać energicznie, dodając wystarczająco dużo wody, aby uzyskać gładką, lejącą polewę. Posmarować ciasteczka cienką warstwą lukru i – zanim wyschnie – udekorować połówkami orzechów lub posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku.
[/list]

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯