Bułeczki z cynamonem
- - 1/2 kg mąki
- - 5 dag drożdży
- - 100 g cukru
- - duża paczka cukru waniliowego
- - 10 dag masła
- - 2 jaja
- - dobre pół szklanki ciepłego mleka
- - cynamon
Mąkę wsypujemy do malaksera (lub do miski, jeśli robimy to ręcznie), wkruszamy na to drożdże, posypujemy połową porcji cukru, cukrem waniliowym i polewamy mlekiem. Czekamy kilka minut i zaczynamy mieszać, dodając jaja i roztopione, lekko ostudzone masło. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę, lekko rozwałkowujemy na prostokąt (nie za cienki). Posypujemy pozostałą częścią cukru zmieszaną z cynamonem. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na plastry. Każdy z nich rozgniatamy lekko ręką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekamy godzinkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st C na kwadrans.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze