Cygański bigos w prostym przepisie. Smakuje wyjątkowo
Bigosu w takim wydaniu jeszcze nie próbowaliście. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji trudno poprzestać. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pieczarek
- 1 kg kiełbasy cienkiej
- 4 cebule
- olej do smażenia
- 800 ml sosu cygańskiego w słoiczku
- sól
Przepis
- Kapustę kiszoną przekładam na durszlak i płuczę wodą. Następnie kroję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut.
- Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem i solą. Łączę z kapustą.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam do kapusty.
- Kiełbasę kroję w pół plasterki, przesmażam na rozgrzanym oleju i również przekładam do kapusty.
- Dodaję sos cygański i gotuję do chwili zagotowania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl