Curry z kurczaka
- 2 łyżki pasty curry
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 ? 4 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 100 g soczewicy
- 100 ml oleju
- hinduskie placki
- sól
Soczewicę ugotować.
Na patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę, lekko zezłocić.
Dodać pastę curry, podprażyć.
Piersi kurczaka pokroić na kawałeczki, wrzucić do cebuli z curry. Podsmażać ok. 3 ? 4 minuty.
Dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać.
Dorzucić posiekane pomidory lub pastę pomidorową. Dusić na wolnym ogniu.
Ugotowaną soczewicę odcedzić, dodać do curry.
Trzymać chwilę na ogniu, aby soczewica zagęściła potrawę.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, smażyć na nim placki po kilka sekund z obu stron.
Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu.
Jogurt naturalny wymieszać, dodać do curry, delikatnie wymieszać.
Wrzuć nieco posiekanej kolendry, jeszcze zamieszać.
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze