WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Cukinia według Jamiego Olivera. Cztery przepisy na dania z cukinii

Nie wiesz, jak wykorzystać cukinię? Wypróbuj te proste i szybkie przepisy autorstwa znanego brytyjskiego szefa kuchni.

potrawy z cukiniipotrawy z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na cukinie w pełni. Najczęściej wybieraną potrawą jest zupa z cukinii lub gulasz. Czasem jednak może brakować pomysłów na zaskakujące, pyszne, a przy tym proste i szybkie potrawy z użyciem tego niezwykłego warzywa. Na ratunek przychodzi nam szef kuchni Jamie Oliver. Kucharz od lat promuje kuchnię opartą na warzywach i świeżych, ekologicznych produktach.

Cukiniowe tagliatelle z cytrynową nutą

Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 2 małe cukinie (najlepiej jedna żółta, jedna zielona)
  • 15 g świeżej mięty
  • 30 g tartego parmezanu
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu zachowaj szklankę wody z makaronu. Pokrój cukinię wzdłuż. Potem ponownie, w długie, cienkie paseczki.
  2. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i dodaj pokrojoną cukinię. Smaż cukinię przez 4 minuty, regularnie mieszając. Pokrój listki mięty i dodaj je na patelnię.
  3. Dodaj na patelnię ugotowany makaron. Podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodaj większość tartego parmezanu, trochę startej skórki z cytryny. Na patelnię wyciśnij sok z połowy cytryny.
  4. Danie dopraw solą i pieprzem. Wyłóż makaron na talerz i posyp pozostałym parmezanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka ze stekiem Jamiego Oliviera

Warzywne tarteletki

Składniki:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 8 szparagów
  • 3 małe cukinie
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 100 g mozzarelli w kulce

Sposób przygotowania:

  1. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto francuskie na kształt kwadratu 26 cm x 26 cm. Przekrój na cztery równe kwadraty.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C. Wyłóż ciasto na blaszkę. Każdy kwadrat posmaruj pesto, omijając krawędzie ciasta.
  3. Pomidorki przekrój na połówki, a szparagi na kawałki o długości 3 cm (wyrzuć twarde końcówki). Wrzuć warzywa do miski. Używając obieraczki do warzyw, przygotuj wstążki z cukinii i je do miski razem z listkami świeżej bazylii. Polej odrobiną oliwy i wymieszaj.
  4. Wyłóż warzywa na każdy kwadracik ciasta, przykrywając je kawałkami rozdartej mozzarelli. Piecz przez około 15-20 min.

Cukiniowe placuszki z fetą

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 jajko
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g parmezanu
  • Szczypta suszonego oregano
  • 100 g sera feta
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski zetrzyj skórkę z cytryny i parmezan. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię. Drobno pokrój listki mięty i papryczkę chili (bez pestek).
  2. Rozbij jajko i razem z mąką i suszonym oregano dodaj je do miski z cukinią. Dodaj pokruszoną fetę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Masę nakładaj łyżką stołową, rozpłaszczając ją nieco na patelni. Smaż placuszki na rozgrzanej oliwie przez około dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą koloru.

Letnia sałatka z cukinii

Składniki:

  • 4 cukinie (najlepiej w dwóch kolorach)
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • oliwa extra virgin
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wstążki z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Drobno pokrój papryczkę chili i dodaj ją do cukinii.
  2. Następnie wyciśnij sok z cytryny do małego słoiczka, dolej oliwę w proporcji 1:2, czyli dwa razy tyle oliwy co soku. Dodaj mieloną gorczycę, dopraw solą i pieprzem, a potem zakręć słoik i potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund.
  3. Polej sałatkę sosem i posyp listkami bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików