Cukinia według Jamiego Olivera. Cztery przepisy na dania z cukinii
Nie wiesz, jak wykorzystać cukinię? Wypróbuj te proste i szybkie przepisy autorstwa znanego brytyjskiego szefa kuchni.
Sezon na cukinie w pełni. Najczęściej wybieraną potrawą jest zupa z cukinii lub gulasz. Czasem jednak może brakować pomysłów na zaskakujące, pyszne, a przy tym proste i szybkie potrawy z użyciem tego niezwykłego warzywa. Na ratunek przychodzi nam szef kuchni Jamie Oliver. Kucharz od lat promuje kuchnię opartą na warzywach i świeżych, ekologicznych produktach.
Cukiniowe tagliatelle z cytrynową nutą
Składniki:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 2 małe cukinie (najlepiej jedna żółta, jedna zielona)
- 15 g świeżej mięty
- 30 g tartego parmezanu
- ½ cytryny
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu zachowaj szklankę wody z makaronu. Pokrój cukinię wzdłuż. Potem ponownie, w długie, cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i dodaj pokrojoną cukinię. Smaż cukinię przez 4 minuty, regularnie mieszając. Pokrój listki mięty i dodaj je na patelnię.
- Dodaj na patelnię ugotowany makaron. Podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodaj większość tartego parmezanu, trochę startej skórki z cytryny. Na patelnię wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Danie dopraw solą i pieprzem. Wyłóż makaron na talerz i posyp pozostałym parmezanem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka ze stekiem Jamiego Oliviera
Warzywne tarteletki
Składniki:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżeczki zielonego pesto
- garść pomidorków koktajlowych
- 8 szparagów
- 3 małe cukinie
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- 8 czarnych oliwek (opcjonalnie)
- 100 g mozzarelli w kulce
Sposób przygotowania:
- Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto francuskie na kształt kwadratu 26 cm x 26 cm. Przekrój na cztery równe kwadraty.
- Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C. Wyłóż ciasto na blaszkę. Każdy kwadrat posmaruj pesto, omijając krawędzie ciasta.
- Pomidorki przekrój na połówki, a szparagi na kawałki o długości 3 cm (wyrzuć twarde końcówki). Wrzuć warzywa do miski. Używając obieraczki do warzyw, przygotuj wstążki z cukinii i je do miski razem z listkami świeżej bazylii. Polej odrobiną oliwy i wymieszaj.
- Wyłóż warzywa na każdy kwadracik ciasta, przykrywając je kawałkami rozdartej mozzarelli. Piecz przez około 15-20 min.
Cukiniowe placuszki z fetą
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- kilka listków świeżej mięty
- 1 jajko
- 25 g mąki pszennej
- 20 g parmezanu
- Szczypta suszonego oregano
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski zetrzyj skórkę z cytryny i parmezan. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię. Drobno pokrój listki mięty i papryczkę chili (bez pestek).
- Rozbij jajko i razem z mąką i suszonym oregano dodaj je do miski z cukinią. Dodaj pokruszoną fetę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Masę nakładaj łyżką stołową, rozpłaszczając ją nieco na patelni. Smaż placuszki na rozgrzanej oliwie przez około dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą koloru.
Letnia sałatka z cukinii
Składniki:
- 4 cukinie (najlepiej w dwóch kolorach)
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- oliwa extra virgin
- ½ łyżeczki mielonej gorczycy
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wstążki z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Drobno pokrój papryczkę chili i dodaj ją do cukinii.
- Następnie wyciśnij sok z cytryny do małego słoiczka, dolej oliwę w proporcji 1:2, czyli dwa razy tyle oliwy co soku. Dodaj mieloną gorczycę, dopraw solą i pieprzem, a potem zakręć słoik i potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund.
- Polej sałatkę sosem i posyp listkami bazylii.