Cukierek albo psikus. Najlepsze przekąski na Halloween

Halloween to dla dzieci okazja do hucznej zabawy, a dla rodziców nie lada gratka pod względem kulinarnym. Jeśli z okazji nocy duchów planujesz zorganizować przyjęcie w gronie znajomych, to pomyśl o specjalnych, tematycznych przekąskach.

Smakowite inspiracje nie tylko dla najmłodszych
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Halloween to doskonała okazja do zrobienia domówki zarówno dla dzieci, jak i znajomych. Bez względu na to, ilu gości i w jakim wieku planujesz zaprosić, nie może zabraknąć klimatycznych smakołyków, które dadzą prawdziwie upiorny efekt.

Apetyczny koszmar

To, jak planujesz przygotować się do imprezy, zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej. Możesz pokusić się o nadziewaną paprykę powycinaną niczym dynia, parówki zawijane w cieście niczym mumie bądź naleśnikowe pajęczyny nakładane na patelnię strzykawką. Jeśli natomiast masz ochotę na odrobinę słodkości, dobrym pomysłem będą praliny w typowo halloweenowych kształtach.

Cukierek albo psikus

Czym byłoby Halloween bez wieczornych spacerów od domu do domu w poszukiwaniu cukierków? Zgodnie z podaniami tradycja ta nie jest nowa, wywodzi się z czasów starożytnych Celtów. W zamierzchłych czasach wierzono, że początek listopada to czas, w którym granica między światem żywych i umarłych na moment zaciera się, a nieżyczliwe duchy mogą sprowadzać się do wiosek i przynosić nieszczęście i niepomyślność domownikom.

Obraz
© Shutterstock.com

Aby się przed tym uchronić, starożytni druidzi nocą zakładali czarne szaty i straszne maski po to, by odstraszyć udręczone duchy. Dyniowa latarnia, która stała się obecnie jednym z najbardziej charakterystycznych symboli święta, wzięła się od wydrążonych brukwi, do których wtykano płonące ogarki.

Obecnie święto to straciło religijny charakter na rzecz komercyjnej maskarady. Część zwyczajów zachowała się jednak do czasów obecnych. Halloween to bowiem czas święta plonów, radowania się zebranymi płodami ziemi, a także dzielenia się z innymi w nadziei, że gdy nadejdą ciężkie czasy, sąsiedzi okażą się równie hojni i pomocni.

Symbole Halloween

Nietoperze, dynie, czarownice, pajęczyny – to wszystko charakterystyczne symbole święta duchów, których nie może zabraknąć podczas imprezy. Warto uraczyć gości potrawami, w których główną rolę gra dynia. Dyniowe frytki, paszteciki lub sok z pewnością znajdą wielu amatorów.

Bądź co bądź nie każdy jednak przepada za smakiem dyni, co nie oznacza, że nie zechce jej skosztować. Wystarczy tylko wybrać formę łakoci. Słodkie, pomarańczowe praliny wypełnione waniliowym nadzieniem z pewnością zwrócą uwagę każdego łasucha.

Osoby z bardziej makabrycznym gustem z pewnością zwrócą uwagę na czekoladowe gałki oczne z aksamitnym, porzeczkowym nadzieniem. Zapakowane w eleganckie pudełeczko oczy z białej czekolady mogą również posłużyć jako klimatyczny prezent dla najmłodszych.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru