Croissant z rabarbarem
- Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łodygi rabarbaru,
- skórka starta z cytryny,
- 4 łyżki cukru*
Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik.
Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego. :)
- Rogaliki nie są słodkie, są lekko kwaskowe. Jeżeli ktoś woli słodsze proponuje dodać więcej cukru.
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze