Trwa ładowanie...
d352g0z
d352g0z

Croissant z rabarbarem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • Składniki:
    • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • skórka starta z cytryny,
  • 4 łyżki cukru*
Przepis

Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik.

Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego. :)

  • Rogaliki nie są słodkie, są lekko kwaskowe. Jeżeli ktoś woli słodsze proponuje dodać więcej cukru.

Przepis dodał użytkownik PlateofJoy

Podziel się opinią

Share
d352g0z
d352g0z
d352g0z
d352g0z