Comber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentami

Pyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Sprawdzi się idealnie na przyjęcie dla dorosłych. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Comber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentamiComber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentami
Natalia Kudela

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 3 jajka – osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

Do nasączenia:

  • 1,5 szklanki zaparzonej herbaty (z dwóch saszetek)
  • około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać więcej alkoholu kosztem herbaty)

Dodatkowo:

  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki kakao bez cukru

Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia, troszkę ciepła) dodać mąkę i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki). Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500 ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto.

Przepis

Polewa: odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na grube plastry.
Zobacz także: ciasto brzoskwiniowa chmurka

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu