Comber w kilka chwil. Ciasto czekoladowe z procentami
Pyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Sprawdzi się idealnie na przyjęcie dla dorosłych. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 3 jajka – osobno żółtka i białka
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
Do nasączenia:
- 1,5 szklanki zaparzonej herbaty (z dwóch saszetek)
- około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać więcej alkoholu kosztem herbaty)
Dodatkowo:
- 1 duża łyżka masła
- 2-3 łyżki kakao bez cukru
Przepis
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia, troszkę ciepła) dodać mąkę i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki). Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500 ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto.
Przepis
Polewa: odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na grube plastry.
Zobacz także: ciasto brzoskwiniowa chmurka