5 najzdrowszych gatunków ryb. Już nigdy nie sięgniesz po inne!

Rzadko spożywamy ryby, a jeśli już – nie zastanawiamy się nad tym, czy są zdrowe, czy nie. Błędnie zakładamy, że każda ryba jest lepszym wyborem niż mięso wieprzowe. Nie do końca tak jest, ale na szczęście są ryby, które możemy jeść na zdrowie.

Grillowana makrela z sałatką5 najzdrowszych gatunków ryb - makrela
Źródło zdjęć: © 123RF

5 najzdrowszych gatunków ryb – jak wybrać rybę

Wybór ryby ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego unikajmy ryb mocno przetworzonych: tuńczyka w puszce czy konserw z kawałkami ryb w sosach z dodatkami. Unikajmy też ryb drapieżnych oraz takich, które osiągają duże rozmiary – ich mięso ma tendencję do kumulowania w sobie toksyn i metali ciężkich.

Z kolei ryby wędzone jedzmy – ale nie za często. Zarówno wędzenie, jak i nadmiar soli obecny w rybach niekoniecznie przysłuży się naszemu zdrowiu. Wędzonych i puszkowanych ryb powinny unikać przede wszystkim ciężarne oraz dzieci.

Jaki zatem wybór będzie najlepszy? Oczywiście ryba świeża, jeżeli hodowlana – tylko ze sprawdzonej hodowli. Jeżeli morska – raczej nieduża i niekoniecznie poławiana w Bałtyku.

Z kolei gdy sytuacja zmusza do zakupu ryby mrożonej, należy pamiętać, by dokładnie zapoznać się ze składem. Ryba mrożona nie powinna zawierać konserwantów: unikajmy polifosforanów, które bywają dodatkiem zwiększającym masę ryby. Z tego samego powodu zwróćmy również uwagę na zawartość procentową glazury – gdy przekracza 10 proc., taką rybę omijajmy szerokim łukiem.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

5 najzdrowszych gatunków ryb – sardynki

Niepozorne, małe rybki, których zazwyczaj unikamy. Zupełnie niesłusznie, bo są kopalnią cennych witamin i składników, nawet w postaci puszkowanej!

Przede wszystkim sardynki zawierają witaminę D3 i B12, których dostarczenie z dietą wcale nie jest łatwym zadaniem, oraz kwasy omega-3 i wapń. Zatem jedzenie sardynek wspiera układ kostny i immunologiczny, a także serce i mózg.

Dodatkowo w sardynkach znajduje się ubichinol – najlepiej przyswajalna postać koenzymu Q10, dbającego m.in. o prawidłową pracę mięśnia sercowego.

5 najzdrowszych gatunków ryb – pstrąg

To ryba stosunkowo popularna w Polsce. I dobrze! Pstrąg nie tylko jest pyszny, ale podobnie jak sardynki zawiera duże ilości kwasów omega-3, mimo że jest rybą słodkowodną. Dwie porcje pstrąga tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie na kwasy omega-3 osób chorych na serce.

Poza kwasami EPA i DHA pstrąg jest źródłem tak cennych mikroelementów, jak: potas, selen, magnez, cynk i fosfor. Wśród witamin, znajdujących się w mięsie tej ryby, znajduje się przede wszystkim witamina A i D3.

Pstrąg jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a zarazem należy do ryb chudych, zatem można go włączyć do jadłospisu, zwłaszcza gdy dbamy o linię. Pstrąg w postaci pieczonej to klasyka, do której warto wracać jak najczęściej.

5 najzdrowszych gatunków ryb – halibut

Halibut to ryba morska, po którą rzadko sięgamy. A szkoda, bo jak wszystkie ryby morskie, halibut zawiera duże ilości kwasów omega-3. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Mimo że należy do ryb tłustych, spożywanie halibuta pobudza aktywność tzw. brunatnej tkanki tłuszczowej oraz wpływa pozytywnie na przyspieszanie metabolizmu tłuszczu. Duża zawartość potasu ogranicza ryzyko wystąpienia niedoborów tego pierwiastka, co jest częstą dolegliwością osób odchudzających się.

Uwaga! Halibut jako długo żyjący drapieżnik może kumulować w swym ciele pokaźne ilości metylortęci. Dlatego z halibuta powinny zrezygnować ciężarne lub ograniczyć spożycie tego gatunku ryby do 100 g tygodniowo.

5 najzdrowszych gatunków ryb – makrela

Makrela to ryba, którą zna każdy z nas, ale niestety w postaci wędzonej. Tymczasem jako tłusta ryba morska jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6 oraz, podobnie jak pozostałe ryby, w witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B. Ich pokaźna ilość w mięsie tej ryby sprawia, że jej regularne spożywanie ma niebagatelny wpływ na wzrok, skórę, odporność i układ nerwowy.

Makreli warto poszukiwać w postaci świeżej – przygotowana w piecu lub na parze będzie wyjątkowo smaczna i zdrowa. Ta w postaci wędzonej poza sporą zawartością soli i akrylamidów, straci na wartości przez ubytek kwasów omega-3.

5 najzdrowszych gatunków ryb – mintaj

Mintaj może nie budzić szczególnie pozytywnych emocji. Faktycznie, w zestawieniu z halibutem czy pstrągiem, wypada dość blado. Jednak jest rybą morską: tanią, łatwo dostępną. Ma smaczne, zwarte mięso i jest łatwy w przyrządzeniu. To jego największy atut, który przekłada się na składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne mintaja.

Poza witaminami A i D, a także kwasami EPA i DHA, mintaj to źródło znacznych ilości białka. Zarazem mintaj jest niskokaloryczny, więc w odróżnieniu od makreli, mogą go spożywać także ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Warto wybierać mintaja w postaci filetów, a nie gotowych produktów (np. paluszków "krabowych" czy kotletów w panierce).

Grillowane sardynki na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia