Co można zrobić z parówek?
Parówki nieodmiennie kojarzą się wszystkim z mięsem oddzielanym mechanicznie i dziwnymi wypełniaczami. Tymczasem w sklepach aktualnie możemy znaleźć całkiem dobrej jakości produkty tego rodzaju, które są smaczne i mają spory potencjał kulinarny. Bo parówki można nie tylko podgrzewać i zjadać na ciepło z ketchupem lub musztardą, ale mogą one również stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Co więc można zrobić z parówek?
Gulasz z fasolką szparagową i parówkami
Składniki:
- 2 parówki wieprzowe,
- 2 garście fasolki szparagowej,
- 1 garść kurek,
- 1 niewielka pomarańczowa papryczka,
- 4 łyżki czerwonej fasolki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ¼ czerwonej papryki,
- ½ l bulionu drobiowego,
- 1 filiżanka makaronu typu penne.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewany ½ l wody. Wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i dolewamy bulion. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 8 minut.
- Kurki myjemy i kroimy drobniej. Parówki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do garnka z fasolką wraz z koncentratem pomidorowym. Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
- Papryki kroimy w piórka i również dodajemy do garnka. Wsypujemy suchy makaron. Całość gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy 4 łyżki czerwonej fasoli. Często mieszamy, gotując do momentu, aż makaron będzie odpowiednio miękki.
- Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Podajemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Corn dog - amerykański przysmak
Utopence z parówek, czyli wariacja czeskiej przekąski do piwa
Składniki:
- 6 parówek przeciętych na pół,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 8-10 krążków marynowanego jalapeno,
- 3 szkl. wody,
- 1 szkl. octu z białego wina,
- 1 łyżeczka soli,
- 5-6 ziarenek pieprzu,
- 1-2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Parówki obieramy z osłonek, jeśli je mają, i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryki w wąskie paski. Wodę zagotowujemy z octem, czosnkiem i przyprawami.
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do środka cebulę i paprykę. Studzimy.
- Do dużego słoja wkładamy parówki i jalapeno. Wlewamy całą zalewę wraz z papryką i cebulą.
- Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. Zjadamy ze smakiem.
Zapiekanka z ziemniakami i parówkami
Składniki:
- 250 g parówek,
- 2 czerwone papryki,
- 250 g pieczarek,
- 6 łyżek pikantnego ketchupu,
- 1 cebula,
- 600 g ziemniaków,
- 125 g mozzarelli,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta chili,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kroimy w plastry. Parówki i pieczarki kroimy również w plasterki, paprykę w paski, a cebulę siekamy. Ustawiamy piekarnik na 190 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego parówki, cebulę i paprykę. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pieczarki i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Dolewamy ketchup i 3 łyżki wody. Doprawiamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na nie wykładamy farsz, a potem resztę ziemniaków.
- Posypujemy pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Duszona kapusta z parówkami
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty,
- 5 parówek,
- ½ szkl. białego wina,
- 2 szkl. wody,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- ½ łyżeczki czarnuszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę kroimy i gotujemy pod przykryciem w wodzie wymieszanej z winem. Po jej zmięknięciu dodajemy czarnuszkę i kminek. Dalej gotujemy.
- W tym czasie na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor i dorzucamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojone parówki. Całość zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Papryki faszerowane kuskusem i parówkami
Składniki:
- 4 zielone papryki,
- 100 g kaszy kuskus,
- 250 g parówek,
- 250 g bakłażana,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 50 g rukoli,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- pieprz,
- ostra papryka,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Na patelnię wlewamy olej i przez 3 minuty podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki parówki.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Wszystko podsmażamy przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dokładamy rukolę. Jak zmięknie, przyprawiamy pieprzem i papryką. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kuskusem.
- Papryki przecinamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wypełniamy je farszem. W naczynie do zapiekania wlewamy przecier pomidorowy doprawiony czosnkiem, bazylią i oregano.
- Luźno przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach. Papryki podajemy posypane szczypiorkiem.
Parówki to bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Można go jeść na śniadanie czy kolację, ale i dodawać do dań obiadowych. Nie namawiamy, by jeść je codziennie, ale raz na jakiś czas przyrządzone w ciekawy sposób na pewno pozwolą na urozmaicenie w kuchni.