Co można zrobić z parówek?

Parówki nieodmiennie kojarzą się wszystkim z mięsem oddzielanym mechanicznie i dziwnymi wypełniaczami. Tymczasem w sklepach aktualnie możemy znaleźć całkiem dobrej jakości produkty tego rodzaju, które są smaczne i mają spory potencjał kulinarny. Bo parówki można nie tylko podgrzewać i zjadać na ciepło z ketchupem lub musztardą, ale mogą one również stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Co więc można zrobić z parówek?

Gotowane parówkiGotowane parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz z fasolką szparagową i parówkami

Składniki:

  • 2 parówki wieprzowe,
  • 2 garście fasolki szparagowej,
  • 1 garść kurek,
  • 1 niewielka pomarańczowa papryczka,
  • 4 łyżki czerwonej fasolki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • ½ l bulionu drobiowego,
  • 1 filiżanka makaronu typu penne.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewany ½ l wody. Wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i dolewamy bulion. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 8 minut.
  2. Kurki myjemy i kroimy drobniej. Parówki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do garnka z fasolką wraz z koncentratem pomidorowym. Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  3. Papryki kroimy w piórka i również dodajemy do garnka. Wsypujemy suchy makaron. Całość gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy 4 łyżki czerwonej fasoli. Często mieszamy, gotując do momentu, aż makaron będzie odpowiednio miękki.
  4. Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Podajemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Corn dog - amerykański przysmak

Utopence z parówek, czyli wariacja czeskiej przekąski do piwa

Składniki:

  • 6 parówek przeciętych na pół,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 8-10 krążków marynowanego jalapeno,
  • 3 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu z białego wina,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5-6 ziarenek pieprzu,
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Parówki obieramy z osłonek, jeśli je mają, i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryki w wąskie paski. Wodę zagotowujemy z octem, czosnkiem i przyprawami.
  2. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do środka cebulę i paprykę. Studzimy.
  3. Do dużego słoja wkładamy parówki i jalapeno. Wlewamy całą zalewę wraz z papryką i cebulą.
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. Zjadamy ze smakiem.

Zapiekanka z ziemniakami i parówkami

Składniki:

  • 250 g parówek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 250 g pieczarek,
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 600 g ziemniaków,
  • 125 g mozzarelli,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta chili,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kroimy w plastry. Parówki i pieczarki kroimy również w plasterki, paprykę w paski, a cebulę siekamy. Ustawiamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego parówki, cebulę i paprykę. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pieczarki i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Dolewamy ketchup i 3 łyżki wody. Doprawiamy.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na nie wykładamy farsz, a potem resztę ziemniaków.
  4. Posypujemy pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Duszona kapusta z parówkami

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 5 parówek,
  • ½ szkl. białego wina,
  • 2 szkl. wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki czarnuszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kroimy i gotujemy pod przykryciem w wodzie wymieszanej z winem. Po jej zmięknięciu dodajemy czarnuszkę i kminek. Dalej gotujemy.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor i dorzucamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojone parówki. Całość zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Papryki faszerowane kuskusem i parówkami

Składniki:

  • 4 zielone papryki,
  • 100 g kaszy kuskus,
  • 250 g parówek,
  • 250 g bakłażana,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g rukoli,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Na patelnię wlewamy olej i przez 3 minuty podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki parówki.
  2. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Wszystko podsmażamy przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dokładamy rukolę. Jak zmięknie, przyprawiamy pieprzem i papryką. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kuskusem.
  3. Papryki przecinamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wypełniamy je farszem. W naczynie do zapiekania wlewamy przecier pomidorowy doprawiony czosnkiem, bazylią i oregano.
  4. Luźno przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach. Papryki podajemy posypane szczypiorkiem.

Parówki to bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Można go jeść na śniadanie czy kolację, ale i dodawać do dań obiadowych. Nie namawiamy, by jeść je codziennie, ale raz na jakiś czas przyrządzone w ciekawy sposób na pewno pozwolą na urozmaicenie w kuchni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce