Co można zrobić z parówek?

Parówki nieodmiennie kojarzą się wszystkim z mięsem oddzielanym mechanicznie i dziwnymi wypełniaczami. Tymczasem w sklepach aktualnie możemy znaleźć całkiem dobrej jakości produkty tego rodzaju, które są smaczne i mają spory potencjał kulinarny. Bo parówki można nie tylko podgrzewać i zjadać na ciepło z ketchupem lub musztardą, ale mogą one również stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Co więc można zrobić z parówek?

Gotowane parówkiGotowane parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz z fasolką szparagową i parówkami

Składniki:

  • 2 parówki wieprzowe,
  • 2 garście fasolki szparagowej,
  • 1 garść kurek,
  • 1 niewielka pomarańczowa papryczka,
  • 4 łyżki czerwonej fasolki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • ½ l bulionu drobiowego,
  • 1 filiżanka makaronu typu penne.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewany ½ l wody. Wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i dolewamy bulion. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 8 minut.
  2. Kurki myjemy i kroimy drobniej. Parówki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do garnka z fasolką wraz z koncentratem pomidorowym. Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  3. Papryki kroimy w piórka i również dodajemy do garnka. Wsypujemy suchy makaron. Całość gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy 4 łyżki czerwonej fasoli. Często mieszamy, gotując do momentu, aż makaron będzie odpowiednio miękki.
  4. Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Podajemy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Corn dog - amerykański przysmak

Utopence z parówek, czyli wariacja czeskiej przekąski do piwa

Składniki:

  • 6 parówek przeciętych na pół,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 8-10 krążków marynowanego jalapeno,
  • 3 szkl. wody,
  • 1 szkl. octu z białego wina,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5-6 ziarenek pieprzu,
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Parówki obieramy z osłonek, jeśli je mają, i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryki w wąskie paski. Wodę zagotowujemy z octem, czosnkiem i przyprawami.
  2. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do środka cebulę i paprykę. Studzimy.
  3. Do dużego słoja wkładamy parówki i jalapeno. Wlewamy całą zalewę wraz z papryką i cebulą.
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. Zjadamy ze smakiem.

Zapiekanka z ziemniakami i parówkami

Składniki:

  • 250 g parówek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 250 g pieczarek,
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 600 g ziemniaków,
  • 125 g mozzarelli,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta chili,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kroimy w plastry. Parówki i pieczarki kroimy również w plasterki, paprykę w paski, a cebulę siekamy. Ustawiamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego parówki, cebulę i paprykę. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pieczarki i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Dolewamy ketchup i 3 łyżki wody. Doprawiamy.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na nie wykładamy farsz, a potem resztę ziemniaków.
  4. Posypujemy pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Duszona kapusta z parówkami

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 5 parówek,
  • ½ szkl. białego wina,
  • 2 szkl. wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki czarnuszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kroimy i gotujemy pod przykryciem w wodzie wymieszanej z winem. Po jej zmięknięciu dodajemy czarnuszkę i kminek. Dalej gotujemy.
  2. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor i dorzucamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojone parówki. Całość zapiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Papryki faszerowane kuskusem i parówkami

Składniki:

  • 4 zielone papryki,
  • 100 g kaszy kuskus,
  • 250 g parówek,
  • 250 g bakłażana,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g rukoli,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Na patelnię wlewamy olej i przez 3 minuty podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki parówki.
  2. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Wszystko podsmażamy przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dokładamy rukolę. Jak zmięknie, przyprawiamy pieprzem i papryką. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kuskusem.
  3. Papryki przecinamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wypełniamy je farszem. W naczynie do zapiekania wlewamy przecier pomidorowy doprawiony czosnkiem, bazylią i oregano.
  4. Luźno przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 25 minut w 180 stopniach. Papryki podajemy posypane szczypiorkiem.

Parówki to bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Można go jeść na śniadanie czy kolację, ale i dodawać do dań obiadowych. Nie namawiamy, by jeść je codziennie, ale raz na jakiś czas przyrządzone w ciekawy sposób na pewno pozwolą na urozmaicenie w kuchni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,