Co jeść, aby mieć zdrowe kości? 3 przekąski, dzięki którym zmniejszysz ryzyko osteoporozy
Ruch i zdrowa dieta to dwa kluczowe elementy dla zdrowia kości. Wszyscy wiemy, że musimy dostarczać organizmowi dużo wapnia, jednak jest wiele innych minerałów i witamin, których niedobory mogą zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Co więc powinniśmy jeść, aby zachować zdrowe i mocne kości na długie lata?
Osteoporoza to choroba kości, która prowadzi do częstych złamań i urazów. Dotyka ona ponad 30 procent kobiet i 20 procent mężczyzn po 50 roku życia. Brak ruchu, uboga w składniki odżywcze dieta, palenie papierosów i częste spożywanie alkoholu, bardzo szkodzą naszym kościom. Jednak odpowiednia dieta i zdrowy styl życia mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.
Jakie witaminy i mikroelementy są potrzebne naszym kościom?
Aby utrzymać prawidłową gęstość masy kostnej, musimy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów takich jak:
- Magnez
- Bor
- Fosfor
- Wapń
- Witamina C
- Witamina A
- Cynk
- Witamina K
- Kwasy tłuszczowe omega-3
- Potas
- Witamina D
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów
Przestrzegając zdrowej, zróżnicowanej diety pełnej warzyw, owoców, ryb, owoców morza, pełnoziarnistych produktów zbożowych, drobiu, orzechów i nabiału, nie powinniśmy cierpieć na niedobory.
Powinniśmy także ograniczyć spożycie cukru, słodkich napojów i smażonych potraw. Wykluczenie z diety kawy i kofeiny, może również okazać się pomocne.
Wiemy już jak skomponować pełnowartościowe śniadania, obiady i kolacje. Co więc możemy jeść, kiedy mamy ochotę na drobną przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek? Jak ułożyć smaczne, sycące i przede wszystkim dobre dla naszych kości przekąski? Mamy dla was 3 propozycje.
Suszone śliwki
Te smaczne suszone owoce są doskonałym źródłem magnezu, boru, potasu i witaminy K. Jedna niewielka porcja suszonych śliwek zawiera aż 3 g błonnika, który wspiera nasz układ trawienny. W śliwkach znajdują się również związki fenolowe, które blokują resorpcję kości.
Serek wiejski z owocami
Serek wiejski jest świetnym źródłem białka — ważnego dla zdrowia kości składnika odżywczego. Porcja serka dostarczy nam także sporo wapnia, magnezu, selenu i fosforu.
Kanapka z awokado i sardynkami
Wystarczy rozgnieść miąższ awokado za pomocą łyżki, posmarować nim kromkę chleba, a na wierzch położyć sardynki – taka przekąska jest smaczna, sycąca i świetna dla kości.
Sardynki i awokado zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor i witaminę A, czyli niezmiernie cenne dla kości składniki odżywcze.