Co jeść, aby mieć zdrowe kości? 3 przekąski, dzięki którym zmniejszysz ryzyko osteoporozy

Ruch i zdrowa dieta to dwa kluczowe elementy dla zdrowia kości. Wszyscy wiemy, że musimy dostarczać organizmowi dużo wapnia, jednak jest wiele innych minerałów i witamin, których niedobory mogą zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Co więc powinniśmy jeść, aby zachować zdrowe i mocne kości na długie lata?

Produkty bogate w wapńProdukty bogate w wapń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | TATJANA BAIBAKOVA

Osteoporoza to choroba kości, która prowadzi do częstych złamań i urazów. Dotyka ona ponad 30 procent kobiet i 20 procent mężczyzn po 50 roku życia. Brak ruchu, uboga w składniki odżywcze dieta, palenie papierosów i częste spożywanie alkoholu, bardzo szkodzą naszym kościom. Jednak odpowiednia dieta i zdrowy styl życia mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Jakie witaminy i mikroelementy są potrzebne naszym kościom?

Aby utrzymać prawidłową gęstość masy kostnej, musimy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów takich jak:

  • Magnez
  • Bor
  • Fosfor
  • Wapń
  • Witamina C
  • Witamina A
  • Cynk
  • Witamina K
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Potas
  • Witamina D

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Przestrzegając zdrowej, zróżnicowanej diety pełnej warzyw, owoców, ryb, owoców morza, pełnoziarnistych produktów zbożowych, drobiu, orzechów i nabiału, nie powinniśmy cierpieć na niedobory.

Powinniśmy także ograniczyć spożycie cukru, słodkich napojów i smażonych potraw. Wykluczenie z diety kawy i kofeiny, może również okazać się pomocne.

Wiemy już jak skomponować pełnowartościowe śniadania, obiady i kolacje. Co więc możemy jeść, kiedy mamy ochotę na drobną przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek? Jak ułożyć smaczne, sycące i przede wszystkim dobre dla naszych kości przekąski? Mamy dla was 3 propozycje.

Suszone śliwki

Te smaczne suszone owoce są doskonałym źródłem magnezu, boru, potasu i witaminy K. Jedna niewielka porcja suszonych śliwek zawiera aż 3 g błonnika, który wspiera nasz układ trawienny. W śliwkach znajdują się również związki fenolowe, które blokują resorpcję kości.

Serek wiejski z owocami

Serek wiejski jest świetnym źródłem białka — ważnego dla zdrowia kości składnika odżywczego. Porcja serka dostarczy nam także sporo wapnia, magnezu, selenu i fosforu.

Kanapka z awokado i sardynkami

Wystarczy rozgnieść miąższ awokado za pomocą łyżki, posmarować nim kromkę chleba, a na wierzch położyć sardynki – taka przekąska jest smaczna, sycąca i świetna dla kości.

Sardynki i awokado zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor i witaminę A, czyli niezmiernie cenne dla kości składniki odżywcze.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości