Co jeść, aby mieć zdrowe kości? 3 przekąski, dzięki którym zmniejszysz ryzyko osteoporozy

Ruch i zdrowa dieta to dwa kluczowe elementy dla zdrowia kości. Wszyscy wiemy, że musimy dostarczać organizmowi dużo wapnia, jednak jest wiele innych minerałów i witamin, których niedobory mogą zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Co więc powinniśmy jeść, aby zachować zdrowe i mocne kości na długie lata?

Produkty bogate w wapńProdukty bogate w wapń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | TATJANA BAIBAKOVA

Osteoporoza to choroba kości, która prowadzi do częstych złamań i urazów. Dotyka ona ponad 30 procent kobiet i 20 procent mężczyzn po 50 roku życia. Brak ruchu, uboga w składniki odżywcze dieta, palenie papierosów i częste spożywanie alkoholu, bardzo szkodzą naszym kościom. Jednak odpowiednia dieta i zdrowy styl życia mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Jakie witaminy i mikroelementy są potrzebne naszym kościom?

Aby utrzymać prawidłową gęstość masy kostnej, musimy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów takich jak:

  • Magnez
  • Bor
  • Fosfor
  • Wapń
  • Witamina C
  • Witamina A
  • Cynk
  • Witamina K
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Potas
  • Witamina D

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Przestrzegając zdrowej, zróżnicowanej diety pełnej warzyw, owoców, ryb, owoców morza, pełnoziarnistych produktów zbożowych, drobiu, orzechów i nabiału, nie powinniśmy cierpieć na niedobory.

Powinniśmy także ograniczyć spożycie cukru, słodkich napojów i smażonych potraw. Wykluczenie z diety kawy i kofeiny, może również okazać się pomocne.

Wiemy już jak skomponować pełnowartościowe śniadania, obiady i kolacje. Co więc możemy jeść, kiedy mamy ochotę na drobną przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek? Jak ułożyć smaczne, sycące i przede wszystkim dobre dla naszych kości przekąski? Mamy dla was 3 propozycje.

Suszone śliwki

Te smaczne suszone owoce są doskonałym źródłem magnezu, boru, potasu i witaminy K. Jedna niewielka porcja suszonych śliwek zawiera aż 3 g błonnika, który wspiera nasz układ trawienny. W śliwkach znajdują się również związki fenolowe, które blokują resorpcję kości.

Serek wiejski z owocami

Serek wiejski jest świetnym źródłem białka — ważnego dla zdrowia kości składnika odżywczego. Porcja serka dostarczy nam także sporo wapnia, magnezu, selenu i fosforu.

Kanapka z awokado i sardynkami

Wystarczy rozgnieść miąższ awokado za pomocą łyżki, posmarować nim kromkę chleba, a na wierzch położyć sardynki – taka przekąska jest smaczna, sycąca i świetna dla kości.

Sardynki i awokado zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor i witaminę A, czyli niezmiernie cenne dla kości składniki odżywcze.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru