Co jeść, aby mieć zdrowe kości? 3 przekąski, dzięki którym zmniejszysz ryzyko osteoporozy

Ruch i zdrowa dieta to dwa kluczowe elementy dla zdrowia kości. Wszyscy wiemy, że musimy dostarczać organizmowi dużo wapnia, jednak jest wiele innych minerałów i witamin, których niedobory mogą zwiększyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Co więc powinniśmy jeść, aby zachować zdrowe i mocne kości na długie lata?

Produkty bogate w wapńProdukty bogate w wapń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | TATJANA BAIBAKOVA

Osteoporoza to choroba kości, która prowadzi do częstych złamań i urazów. Dotyka ona ponad 30 procent kobiet i 20 procent mężczyzn po 50 roku życia. Brak ruchu, uboga w składniki odżywcze dieta, palenie papierosów i częste spożywanie alkoholu, bardzo szkodzą naszym kościom. Jednak odpowiednia dieta i zdrowy styl życia mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby.

Jakie witaminy i mikroelementy są potrzebne naszym kościom?

Aby utrzymać prawidłową gęstość masy kostnej, musimy dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów takich jak:

  • Magnez
  • Bor
  • Fosfor
  • Wapń
  • Witamina C
  • Witamina A
  • Cynk
  • Witamina K
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Potas
  • Witamina D

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów

Przestrzegając zdrowej, zróżnicowanej diety pełnej warzyw, owoców, ryb, owoców morza, pełnoziarnistych produktów zbożowych, drobiu, orzechów i nabiału, nie powinniśmy cierpieć na niedobory.

Powinniśmy także ograniczyć spożycie cukru, słodkich napojów i smażonych potraw. Wykluczenie z diety kawy i kofeiny, może również okazać się pomocne.

Wiemy już jak skomponować pełnowartościowe śniadania, obiady i kolacje. Co więc możemy jeść, kiedy mamy ochotę na drobną przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek? Jak ułożyć smaczne, sycące i przede wszystkim dobre dla naszych kości przekąski? Mamy dla was 3 propozycje.

Suszone śliwki

Te smaczne suszone owoce są doskonałym źródłem magnezu, boru, potasu i witaminy K. Jedna niewielka porcja suszonych śliwek zawiera aż 3 g błonnika, który wspiera nasz układ trawienny. W śliwkach znajdują się również związki fenolowe, które blokują resorpcję kości.

Serek wiejski z owocami

Serek wiejski jest świetnym źródłem białka — ważnego dla zdrowia kości składnika odżywczego. Porcja serka dostarczy nam także sporo wapnia, magnezu, selenu i fosforu.

Kanapka z awokado i sardynkami

Wystarczy rozgnieść miąższ awokado za pomocą łyżki, posmarować nim kromkę chleba, a na wierzch położyć sardynki – taka przekąska jest smaczna, sycąca i świetna dla kości.

Sardynki i awokado zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor i witaminę A, czyli niezmiernie cenne dla kości składniki odżywcze.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja