WAŻNE
TERAZ

Jest reakcja Hołowni po decyzji SN. Zapowiedział, co zrobi

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni. To źródło wapnia, fosforu i witaminy B6 

Niewiele osób wie o jego doskonałych właściwościach, a jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy witaminy B6 i witaminy K. Niezależnie od jego formy przygotowania, dostarczy potrzebnych składników odżywczych, wzmocni pracę serca i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni Seler korzeniowy warto mieć w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images | vbmark
Aleksandra Lewandowska
4

Seler korzeniowy z pewnością kojarzy większość z nas, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Nie wygląda najlepiej, ale po obróbce termicznej, a nawet i bez niej, może być smaczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Powszechnie używa się go do zup, gulaszy i purée ziemniaczanego, jednak należy pamiętać, że najlepiej jest gotować go na parze, a nie na wolnym ogniu. Wtedy traci najmniej wartości odżywczych.

Seler najlepszym źródłem składników odżywczych

Seler to prawdziwe źródło zdrowia i energii, na które niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę. Ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a sam w sobie stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ryboflawiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki temu wzmacnia odporność i pracę przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo, według badaczy z Harvard Medical School, przez zawartą witaminę B6, pomaga w zapobieganiu rakowi okrężnicy oraz odbytnicy u kobiet.

Na zdrowe serce i układ pokarmowy

Jedną z najważniejszych właściwości selera, czyli źródła potasu i witaminy C i K, jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca oraz regulacja ciśnienia krwi. Witamina K zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, a witamina C poprawia funkcjonowanie tych naczyń oraz zmniejsza poziom tłuszczu we krwi, co jest wyjątkowo ważne m.in. u osób z cukrzycą.

Dzięki błonnikowi seler poprawia także pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa masę stolca, aby zachować regularność jego wydalania z organizmu, działa jako prebiotyk i jest często stosowany jako naturalny środek na zaparcia. Zapobiega m.in. powstawaniu wrzodów jelita, chorobie refluksowej przełyku i zapaleniu uchyłków jelita.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne