Seler korzeniowy warto mieć w kuchni. To źródło wapnia, fosforu i witaminy B6
Niewiele osób wie o jego doskonałych właściwościach, a jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy witaminy B6 i witaminy K. Niezależnie od jego formy przygotowania, dostarczy potrzebnych składników odżywczych, wzmocni pracę serca i funkcjonowanie układu pokarmowego.
Seler korzeniowy z pewnością kojarzy większość z nas, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Nie wygląda najlepiej, ale po obróbce termicznej, a nawet i bez niej, może być smaczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Powszechnie używa się go do zup, gulaszy i purée ziemniaczanego, jednak należy pamiętać, że najlepiej jest gotować go na parze, a nie na wolnym ogniu. Wtedy traci najmniej wartości odżywczych.
Seler najlepszym źródłem składników odżywczych
Seler to prawdziwe źródło zdrowia i energii, na które niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę. Ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a sam w sobie stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ryboflawiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki temu wzmacnia odporność i pracę przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo, według badaczy z Harvard Medical School, przez zawartą witaminę B6, pomaga w zapobieganiu rakowi okrężnicy oraz odbytnicy u kobiet.
Na zdrowe serce i układ pokarmowy
Jedną z najważniejszych właściwości selera, czyli źródła potasu i witaminy C i K, jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca oraz regulacja ciśnienia krwi. Witamina K zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, a witamina C poprawia funkcjonowanie tych naczyń oraz zmniejsza poziom tłuszczu we krwi, co jest wyjątkowo ważne m.in. u osób z cukrzycą.
Dzięki błonnikowi seler poprawia także pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa masę stolca, aby zachować regularność jego wydalania z organizmu, działa jako prebiotyk i jest często stosowany jako naturalny środek na zaparcia. Zapobiega m.in. powstawaniu wrzodów jelita, chorobie refluksowej przełyku i zapaleniu uchyłków jelita.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl