Seler korzeniowy warto mieć w kuchni. To źródło wapnia, fosforu i witaminy B6 

Niewiele osób wie o jego doskonałych właściwościach, a jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy witaminy B6 i witaminy K. Niezależnie od jego formy przygotowania, dostarczy potrzebnych składników odżywczych, wzmocni pracę serca i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni Seler korzeniowy warto mieć w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images | vbmark
Aleksandra Lewandowska

Seler korzeniowy z pewnością kojarzy większość z nas, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Nie wygląda najlepiej, ale po obróbce termicznej, a nawet i bez niej, może być smaczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Powszechnie używa się go do zup, gulaszy i purée ziemniaczanego, jednak należy pamiętać, że najlepiej jest gotować go na parze, a nie na wolnym ogniu. Wtedy traci najmniej wartości odżywczych.

Seler najlepszym źródłem składników odżywczych

Seler to prawdziwe źródło zdrowia i energii, na które niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę. Ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a sam w sobie stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ryboflawiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki temu wzmacnia odporność i pracę przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo, według badaczy z Harvard Medical School, przez zawartą witaminę B6, pomaga w zapobieganiu rakowi okrężnicy oraz odbytnicy u kobiet.

Na zdrowe serce i układ pokarmowy

Jedną z najważniejszych właściwości selera, czyli źródła potasu i witaminy C i K, jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca oraz regulacja ciśnienia krwi. Witamina K zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, a witamina C poprawia funkcjonowanie tych naczyń oraz zmniejsza poziom tłuszczu we krwi, co jest wyjątkowo ważne m.in. u osób z cukrzycą.

Dzięki błonnikowi seler poprawia także pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa masę stolca, aby zachować regularność jego wydalania z organizmu, działa jako prebiotyk i jest często stosowany jako naturalny środek na zaparcia. Zapobiega m.in. powstawaniu wrzodów jelita, chorobie refluksowej przełyku i zapaleniu uchyłków jelita.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód