Seler korzeniowy warto mieć w kuchni. To źródło wapnia, fosforu i witaminy B6 

Niewiele osób wie o jego doskonałych właściwościach, a jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy witaminy B6 i witaminy K. Niezależnie od jego formy przygotowania, dostarczy potrzebnych składników odżywczych, wzmocni pracę serca i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni Seler korzeniowy warto mieć w kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images | vbmark
Aleksandra Lewandowska
4

Seler korzeniowy z pewnością kojarzy większość z nas, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Nie wygląda najlepiej, ale po obróbce termicznej, a nawet i bez niej, może być smaczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Powszechnie używa się go do zup, gulaszy i purée ziemniaczanego, jednak należy pamiętać, że najlepiej jest gotować go na parze, a nie na wolnym ogniu. Wtedy traci najmniej wartości odżywczych.

Seler najlepszym źródłem składników odżywczych

Seler to prawdziwe źródło zdrowia i energii, na które niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę. Ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a sam w sobie stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ryboflawiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki temu wzmacnia odporność i pracę przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo, według badaczy z Harvard Medical School, przez zawartą witaminę B6, pomaga w zapobieganiu rakowi okrężnicy oraz odbytnicy u kobiet.

Na zdrowe serce i układ pokarmowy

Jedną z najważniejszych właściwości selera, czyli źródła potasu i witaminy C i K, jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca oraz regulacja ciśnienia krwi. Witamina K zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, a witamina C poprawia funkcjonowanie tych naczyń oraz zmniejsza poziom tłuszczu we krwi, co jest wyjątkowo ważne m.in. u osób z cukrzycą.

Dzięki błonnikowi seler poprawia także pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa masę stolca, aby zachować regularność jego wydalania z organizmu, działa jako prebiotyk i jest często stosowany jako naturalny środek na zaparcia. Zapobiega m.in. powstawaniu wrzodów jelita, chorobie refluksowej przełyku i zapaleniu uchyłków jelita.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo