Trwa ładowanie...

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni. To źródło wapnia, fosforu i witaminy B6

Niewiele osób wie o jego doskonałych właściwościach, a jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu czy witaminy B6 i witaminy K. Niezależnie od jego formy przygotowania, dostarczy potrzebnych składników odżywczych, wzmocni pracę serca i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Seler korzeniowy warto mieć w kuchni Seler korzeniowy warto mieć w kuchni Źródło: Getty Images, fot: vbmark
d2hhaum
d2hhaum

Seler korzeniowy z pewnością kojarzy większość z nas, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Nie wygląda najlepiej, ale po obróbce termicznej, a nawet i bez niej, może być smaczną przekąską lub dodatkiem do posiłku. Powszechnie używa się go do zup, gulaszy i purée ziemniaczanego, jednak należy pamiętać, że najlepiej jest gotować go na parze, a nie na wolnym ogniu. Wtedy traci najmniej wartości odżywczych.

Seler najlepszym źródłem składników odżywczych

Seler to prawdziwe źródło zdrowia i energii, na które niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę. Ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a sam w sobie stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ryboflawiny, błonnika pokarmowego i witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki temu wzmacnia odporność i pracę przewodu pokarmowego, a także zapobiega powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo, według badaczy z Harvard Medical School, przez zawartą witaminę B6, pomaga w zapobieganiu rakowi okrężnicy oraz odbytnicy u kobiet.

d2hhaum

Na zdrowe serce i układ pokarmowy

Jedną z najważniejszych właściwości selera, czyli źródła potasu i witaminy C i K, jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania serca oraz regulacja ciśnienia krwi. Witamina K zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych, a witamina C poprawia funkcjonowanie tych naczyń oraz zmniejsza poziom tłuszczu we krwi, co jest wyjątkowo ważne m.in. u osób z cukrzycą.

Dzięki błonnikowi seler poprawia także pracę układu pokarmowego. Błonnik zwiększa masę stolca, aby zachować regularność jego wydalania z organizmu, działa jako prebiotyk i jest często stosowany jako naturalny środek na zaparcia. Zapobiega m.in. powstawaniu wrzodów jelita, chorobie refluksowej przełyku i zapaleniu uchyłków jelita.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj