Co dalej z pisankami? Pięć pomysłów na dania z jajkami na twardo

Na Wielkanoc zawsze przygotowujemy pisanki. I zwykle nie są to trzy czy cztery symboliczne jajeczka, tylko imponująca kolekcja barwnych jaj. Kiedy sprawdzą się już w roli dekoracji świątecznego stołu, zwykle pojawia się pytanie, co z nimi zrobić. Nie marnujmy jedzenia. Jajka z pisanek możemy wykorzystać do przygotowania bardzo smacznych przekąsek. Oto pięć naszych propozycji.

Jajka faszerowanePomysły na jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jajka faszerowane szpinakiem

Przepisów na faszerowane jajka jest w polskiej kuchni bardzo wiele. Jednym z najbardziej smacznych farszów jest ten z wykorzystaniem szpinaku. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo, szklankę liści szpinaku, majonez, gęstą śmietanę, sól i biały pieprz.

Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, do miski wyjmujemy żółtka. Szpinak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy go do żółtek, razem z majonezem i śmietaną. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Powinniśmy uzyskać dość gęstą, zieloną masę. Farsz nakładamy do połówek jajka, ozdabiamy rzeżuchą.

Krokiety z jajek

Jajka na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitego farszu do naleśników. Składniki na nasze krokiety: kilka naleśników, kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, musztarda, surowe jajko, bułka tarta, olej, sól i pieprz.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Jajka obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i przyprawy, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je w kopertę, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju aż krokiety się zrumienią.

Jajka panierowane

To jeden z najprostszych i najciekawszych sposobów na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek. Potrzebujemy jedynie: kilka jajek, mąkę, surowe jajka, bułkę tartą i olej do głębokiego smażenia.

Jajka obieramy, dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, potem ponownie w jajku i znów w bułce. Odstawiamy na kilkanaście minut, by panierka lekko podeschła i wrzucamy do oleju, nagrzanego do 170 stopni C. Smażymy cały czas obracając jajka przy pomocy łyżki.

Pasta z ryby i jajek

Jajka możemy wykorzystać również do przygotowania pysznej pasty na kanapki. Jednym z najbardziej popularnych jest połączenie jajek i wędzonej ryby. Składniki: kilka ugotowanych na twardo jajek, kawałek wędzonej makreli oczyszczonej z ości, ogórek kiszony, cebula, majonez, sól i pieprz.

Jajka i rybę bardzo drobno siekamy, ogórka i cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli (ryba i ogórki są wystarczająco słone), dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Jajka marynowane

Jeśli zostało nam sporo jajek i nie wiemy, co z nimi zrobić, zamarynujmy je. W ten sposób przechowamy je przez dłuższy czas i będą one bardzo smaczne. Potrzebujemy: kilka jajek, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy, kilka goździków, cebulę, sól i pieprz.

Do rondla wlewamy dwie szklanki wody i szklankę octu. Dodajemy szklankę cukru, kilka łyżek oleju, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Wywar gotujemy kilkanaście minut. Obrane jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą, zakręcamy i wstawiamy do lodówki nawet na kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika