Co dalej z pisankami? Pięć pomysłów na dania z jajkami na twardo

Na Wielkanoc zawsze przygotowujemy pisanki. I zwykle nie są to trzy czy cztery symboliczne jajeczka, tylko imponująca kolekcja barwnych jaj. Kiedy sprawdzą się już w roli dekoracji świątecznego stołu, zwykle pojawia się pytanie, co z nimi zrobić. Nie marnujmy jedzenia. Jajka z pisanek możemy wykorzystać do przygotowania bardzo smacznych przekąsek. Oto pięć naszych propozycji.

Jajka faszerowanePomysły na jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jajka faszerowane szpinakiem

Przepisów na faszerowane jajka jest w polskiej kuchni bardzo wiele. Jednym z najbardziej smacznych farszów jest ten z wykorzystaniem szpinaku. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo, szklankę liści szpinaku, majonez, gęstą śmietanę, sól i biały pieprz.

Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, do miski wyjmujemy żółtka. Szpinak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy go do żółtek, razem z majonezem i śmietaną. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Powinniśmy uzyskać dość gęstą, zieloną masę. Farsz nakładamy do połówek jajka, ozdabiamy rzeżuchą.

Krokiety z jajek

Jajka na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitego farszu do naleśników. Składniki na nasze krokiety: kilka naleśników, kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, musztarda, surowe jajko, bułka tarta, olej, sól i pieprz.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Jajka obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i przyprawy, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je w kopertę, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju aż krokiety się zrumienią.

Jajka panierowane

To jeden z najprostszych i najciekawszych sposobów na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek. Potrzebujemy jedynie: kilka jajek, mąkę, surowe jajka, bułkę tartą i olej do głębokiego smażenia.

Jajka obieramy, dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, potem ponownie w jajku i znów w bułce. Odstawiamy na kilkanaście minut, by panierka lekko podeschła i wrzucamy do oleju, nagrzanego do 170 stopni C. Smażymy cały czas obracając jajka przy pomocy łyżki.

Pasta z ryby i jajek

Jajka możemy wykorzystać również do przygotowania pysznej pasty na kanapki. Jednym z najbardziej popularnych jest połączenie jajek i wędzonej ryby. Składniki: kilka ugotowanych na twardo jajek, kawałek wędzonej makreli oczyszczonej z ości, ogórek kiszony, cebula, majonez, sól i pieprz.

Jajka i rybę bardzo drobno siekamy, ogórka i cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli (ryba i ogórki są wystarczająco słone), dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Jajka marynowane

Jeśli zostało nam sporo jajek i nie wiemy, co z nimi zrobić, zamarynujmy je. W ten sposób przechowamy je przez dłuższy czas i będą one bardzo smaczne. Potrzebujemy: kilka jajek, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy, kilka goździków, cebulę, sól i pieprz.

Do rondla wlewamy dwie szklanki wody i szklankę octu. Dodajemy szklankę cukru, kilka łyżek oleju, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Wywar gotujemy kilkanaście minut. Obrane jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą, zakręcamy i wstawiamy do lodówki nawet na kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania