Co dalej z pisankami? Pięć pomysłów na dania z jajkami na twardo
Na Wielkanoc zawsze przygotowujemy pisanki. I zwykle nie są to trzy czy cztery symboliczne jajeczka, tylko imponująca kolekcja barwnych jaj. Kiedy sprawdzą się już w roli dekoracji świątecznego stołu, zwykle pojawia się pytanie, co z nimi zrobić. Nie marnujmy jedzenia. Jajka z pisanek możemy wykorzystać do przygotowania bardzo smacznych przekąsek. Oto pięć naszych propozycji.
Jajka faszerowane szpinakiem
Przepisów na faszerowane jajka jest w polskiej kuchni bardzo wiele. Jednym z najbardziej smacznych farszów jest ten z wykorzystaniem szpinaku. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo, szklankę liści szpinaku, majonez, gęstą śmietanę, sól i biały pieprz.
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, do miski wyjmujemy żółtka. Szpinak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy go do żółtek, razem z majonezem i śmietaną. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Powinniśmy uzyskać dość gęstą, zieloną masę. Farsz nakładamy do połówek jajka, ozdabiamy rzeżuchą.
Krokiety z jajek
Jajka na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitego farszu do naleśników. Składniki na nasze krokiety: kilka naleśników, kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, musztarda, surowe jajko, bułka tarta, olej, sól i pieprz.
Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie
Jajka obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i przyprawy, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je w kopertę, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju aż krokiety się zrumienią.
Jajka panierowane
To jeden z najprostszych i najciekawszych sposobów na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek. Potrzebujemy jedynie: kilka jajek, mąkę, surowe jajka, bułkę tartą i olej do głębokiego smażenia.
Jajka obieramy, dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, potem ponownie w jajku i znów w bułce. Odstawiamy na kilkanaście minut, by panierka lekko podeschła i wrzucamy do oleju, nagrzanego do 170 stopni C. Smażymy cały czas obracając jajka przy pomocy łyżki.
Pasta z ryby i jajek
Jajka możemy wykorzystać również do przygotowania pysznej pasty na kanapki. Jednym z najbardziej popularnych jest połączenie jajek i wędzonej ryby. Składniki: kilka ugotowanych na twardo jajek, kawałek wędzonej makreli oczyszczonej z ości, ogórek kiszony, cebula, majonez, sól i pieprz.
Jajka i rybę bardzo drobno siekamy, ogórka i cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli (ryba i ogórki są wystarczająco słone), dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Jajka marynowane
Jeśli zostało nam sporo jajek i nie wiemy, co z nimi zrobić, zamarynujmy je. W ten sposób przechowamy je przez dłuższy czas i będą one bardzo smaczne. Potrzebujemy: kilka jajek, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy, kilka goździków, cebulę, sól i pieprz.
Do rondla wlewamy dwie szklanki wody i szklankę octu. Dodajemy szklankę cukru, kilka łyżek oleju, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Wywar gotujemy kilkanaście minut. Obrane jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą, zakręcamy i wstawiamy do lodówki nawet na kilka tygodni.