Co dalej z pisankami? Pięć pomysłów na dania z jajkami na twardo

Na Wielkanoc zawsze przygotowujemy pisanki. I zwykle nie są to trzy czy cztery symboliczne jajeczka, tylko imponująca kolekcja barwnych jaj. Kiedy sprawdzą się już w roli dekoracji świątecznego stołu, zwykle pojawia się pytanie, co z nimi zrobić. Nie marnujmy jedzenia. Jajka z pisanek możemy wykorzystać do przygotowania bardzo smacznych przekąsek. Oto pięć naszych propozycji.

Jajka faszerowanePomysły na jajka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jajka faszerowane szpinakiem

Przepisów na faszerowane jajka jest w polskiej kuchni bardzo wiele. Jednym z najbardziej smacznych farszów jest ten z wykorzystaniem szpinaku. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo, szklankę liści szpinaku, majonez, gęstą śmietanę, sól i biały pieprz.

Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, do miski wyjmujemy żółtka. Szpinak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy go do żółtek, razem z majonezem i śmietaną. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Powinniśmy uzyskać dość gęstą, zieloną masę. Farsz nakładamy do połówek jajka, ozdabiamy rzeżuchą.

Krokiety z jajek

Jajka na twardo możemy wykorzystać również do przygotowania znakomitego farszu do naleśników. Składniki na nasze krokiety: kilka naleśników, kilka jajek na twardo, szczypiorek, majonez, musztarda, surowe jajko, bułka tarta, olej, sól i pieprz.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Jajka obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i przyprawy, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je w kopertę, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju aż krokiety się zrumienią.

Jajka panierowane

To jeden z najprostszych i najciekawszych sposobów na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek. Potrzebujemy jedynie: kilka jajek, mąkę, surowe jajka, bułkę tartą i olej do głębokiego smażenia.

Jajka obieramy, dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, potem ponownie w jajku i znów w bułce. Odstawiamy na kilkanaście minut, by panierka lekko podeschła i wrzucamy do oleju, nagrzanego do 170 stopni C. Smażymy cały czas obracając jajka przy pomocy łyżki.

Pasta z ryby i jajek

Jajka możemy wykorzystać również do przygotowania pysznej pasty na kanapki. Jednym z najbardziej popularnych jest połączenie jajek i wędzonej ryby. Składniki: kilka ugotowanych na twardo jajek, kawałek wędzonej makreli oczyszczonej z ości, ogórek kiszony, cebula, majonez, sól i pieprz.

Jajka i rybę bardzo drobno siekamy, ogórka i cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli (ryba i ogórki są wystarczająco słone), dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Jajka marynowane

Jeśli zostało nam sporo jajek i nie wiemy, co z nimi zrobić, zamarynujmy je. W ten sposób przechowamy je przez dłuższy czas i będą one bardzo smaczne. Potrzebujemy: kilka jajek, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy, kilka goździków, cebulę, sól i pieprz.

Do rondla wlewamy dwie szklanki wody i szklankę octu. Dodajemy szklankę cukru, kilka łyżek oleju, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Wywar gotujemy kilkanaście minut. Obrane jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą, zakręcamy i wstawiamy do lodówki nawet na kilka tygodni.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść