Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki

Wyczekiwana wiosna nadchodzi małymi kroczkami. W tej okazji warto przygotować lekkie i słodkie desery. Daria Ładocha przygotowała potrawy, które nie tylko są smaczne, ale dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą. Blogerka przygotowała też stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatkę z mango.

Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto przygotować lekkie, ale odżywcze potrawy, które dodadzą nam energii. Daria Ładocha zaproponowała przepisy na danie, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatka z mango. Na deser blogerka przygotowała ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą.

Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
500 g serka mascarpone
200 ml słodkiej i zimnej śmietanki 36 proc.
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek pestek z granatu
50 g podprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nią ciasto francuskie, nakłuj widelcem i zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj serek z cytryną i cukrem. Śmietanę ubij na puch i dodaj do serka. Na ostudzone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki. Następnie przykryj go warstwą serka mascarpone i udekoruj granatem oraz migdałami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Muffiny z gorzką czekoladą i konfiturą z malin

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 duże banany rozgniecione
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
konfitura z malin
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, ziarenka wanilii i sól. Czekoladę połącz z mlekiem i olejem oraz bananami. Następnie wszystko razem wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Piecz w piekarniku około 15 minut. Podawaj z konfiturą z malin i posypane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów