Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki

Wyczekiwana wiosna nadchodzi małymi kroczkami. W tej okazji warto przygotować lekkie i słodkie desery. Daria Ładocha przygotowała potrawy, które nie tylko są smaczne, ale dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą. Blogerka przygotowała też stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatkę z mango.

Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto przygotować lekkie, ale odżywcze potrawy, które dodadzą nam energii. Daria Ładocha zaproponowała przepisy na danie, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatka z mango. Na deser blogerka przygotowała ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą.

Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
500 g serka mascarpone
200 ml słodkiej i zimnej śmietanki 36 proc.
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek pestek z granatu
50 g podprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nią ciasto francuskie, nakłuj widelcem i zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj serek z cytryną i cukrem. Śmietanę ubij na puch i dodaj do serka. Na ostudzone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki. Następnie przykryj go warstwą serka mascarpone i udekoruj granatem oraz migdałami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Muffiny z gorzką czekoladą i konfiturą z malin

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 duże banany rozgniecione
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
konfitura z malin
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, ziarenka wanilii i sól. Czekoladę połącz z mlekiem i olejem oraz bananami. Następnie wszystko razem wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Piecz w piekarniku około 15 minut. Podawaj z konfiturą z malin i posypane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód