Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
Wyczekiwana wiosna nadchodzi małymi kroczkami. W tej okazji warto przygotować lekkie i słodkie desery. Daria Ładocha przygotowała potrawy, które nie tylko są smaczne, ale dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą. Blogerka przygotowała też stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatkę z mango.
Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto przygotować lekkie, ale odżywcze potrawy, które dodadzą nam energii. Daria Ładocha zaproponowała przepisy na danie, które dostarczą nam cennych składników mineralnych i witamin. W jej menu pojawiły się takie pyszności jak: stek z tuńczyka w syropie z czarnego bzu oraz sałatka z mango. Na deser blogerka przygotowała ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki oraz muffiny z gorzką czekoladą.
Ciasto z serkiem mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
500 g serka mascarpone
200 ml słodkiej i zimnej śmietanki 36 proc.
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek pestek z granatu
50 g podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nią ciasto francuskie, nakłuj widelcem i zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj serek z cytryną i cukrem. Śmietanę ubij na puch i dodaj do serka. Na ostudzone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki. Następnie przykryj go warstwą serka mascarpone i udekoruj granatem oraz migdałami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Muffiny z gorzką czekoladą i konfiturą z malin
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 duże banany rozgniecione
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z laski wanilii
1/3 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
konfitura z malin
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, ziarenka wanilii i sól. Czekoladę połącz z mlekiem i olejem oraz bananami. Następnie wszystko razem wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij do połowy ciastem. Piecz w piekarniku około 15 minut. Podawaj z konfiturą z malin i posypane cukrem pudrem.